Geplaatst op: 24-09-2018
Auteur: Ton Vermeulen
Pleisureworld NRIT

Bijzondere augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd

Bijzondere augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd
Afgelopen zaterdag werd in het museum De Bevrijdende Vleugels in Best de augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd. In de app staan 75 persoonlijke live changing stories van gewone Brabanders gedurende de Tweede Wereldoorlog centraal. Tien verhalen zijn door 30 acteurs verfilmd en komen op de locatie als een layer over de werkelijkheid te liggen. Bijzonder aan de app is verder dat de verhalen in de app alleen op de locatie worden ontsloten.

Brabant Remembers moet de impact van de Tweede Wereldoorlog over dragen, tastbaar en invoelbaar maken en zo ook de jongere generaties te bereiken. Met de lancering van de app start het programma van Brabant Remembers en is een opmaat naar het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Zuid-Nederland in 2019-2020. Met deze persoonlijke verhalen wordt een ander, maar ook completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken. Gebruikers van de app worden bovendien geconfronteerd met de dilemma's van de hoofdrolspelers. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘ 40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

Historische sprong

Dertig parachutisten deden in de Brabantse Airborne Regio een historische sprong na. Zij deden dit in de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn: met authentieke uniformen uit een C47 (Dakota). Met deze sprong wordt aan het laatste onderdeel van de living history- app inhoud gegeven.



Dilemma's van toen en nu

De app is uniek in Europa qua toepassing, content en techniek. Nog niet eerder werd over de Tweede Wereldoorlog zo’n omvangrijke en provinciebrede AR-productie ontwikkeld. Elk verhaal brengt de dilemma’s van toen letterlijk in beeld en voegt interactiviteit toe; als gebruiker van de app kom je in het verhaal voor een keuze te staan. De tien AR-producties beschikken allemaal over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek in Brabant waar het daadwerkelijk gebeurd is.


De video’s spelen zich in delen zowel voor, als achter je af en aan alle details is gedacht. Zo maakte het team van maar liefst dertig acteurs en figuranten gebruik van Amerikaanse, Engelse, Poolse en Duitse uniformen. Het 16-jarige meisje dat in alle filmpjes als vertelster opduikt heet Flo; een klein eerbetoon aan kinderverzorgster Florence uit het verhaal van George & Ursula. Flo wordt gespeeld door Yfke Wegman, onder meer bekend uit de Mees Kees- films.

Nieuwste techniek

In de app is gewerkt met location based augmented reality, dezelfde techniek als achter Pokémon Go. De app heeft tevens een gaming-element; een interactief paspoort waarmee je spaart voor een Brabant Remembers-speldje in de vorm van een rood kruis. Dit kruis staat symbool voor de schijnbaar willekeurige ontmoetingen (kruispunten) waarop de levens van Brabanders in Tweede Wereldoorlog voorgoed zijn veranderd. De combinatie van de allernieuwste AR-Technieken en een light versie voor de iets oudere smartphones, maakt de app toegankelijk voor iedereen. De app is ontwikkeld in samenwerking met Dutch Rose Media en is gratis beschikbaar via Google Play Store en Apple App Store.


Link: https://www.brabantremembers.com/
Trefwoorden: historie, herdenken, evenement, Brabant, remember

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...