Geplaatst op: 24-09-2018
Auteur: Ton Vermeulen
Pleisureworld NRIT

Bijzondere augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd

Bijzondere augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd
Afgelopen zaterdag werd in het museum De Bevrijdende Vleugels in Best de augmented reality app Brabant Remembers gelanceerd. In de app staan 75 persoonlijke live changing stories van gewone Brabanders gedurende de Tweede Wereldoorlog centraal. Tien verhalen zijn door 30 acteurs verfilmd en komen op de locatie als een layer over de werkelijkheid te liggen. Bijzonder aan de app is verder dat de verhalen in de app alleen op de locatie worden ontsloten.

Brabant Remembers moet de impact van de Tweede Wereldoorlog over dragen, tastbaar en invoelbaar maken en zo ook de jongere generaties te bereiken. Met de lancering van de app start het programma van Brabant Remembers en is een opmaat naar het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Zuid-Nederland in 2019-2020. Met deze persoonlijke verhalen wordt een ander, maar ook completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken. Gebruikers van de app worden bovendien geconfronteerd met de dilemma's van de hoofdrolspelers. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘ 40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

Historische sprong

Dertig parachutisten deden in de Brabantse Airborne Regio een historische sprong na. Zij deden dit in de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn: met authentieke uniformen uit een C47 (Dakota). Met deze sprong wordt aan het laatste onderdeel van de living history- app inhoud gegeven.



Dilemma's van toen en nu

De app is uniek in Europa qua toepassing, content en techniek. Nog niet eerder werd over de Tweede Wereldoorlog zo’n omvangrijke en provinciebrede AR-productie ontwikkeld. Elk verhaal brengt de dilemma’s van toen letterlijk in beeld en voegt interactiviteit toe; als gebruiker van de app kom je in het verhaal voor een keuze te staan. De tien AR-producties beschikken allemaal over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek in Brabant waar het daadwerkelijk gebeurd is.


De video’s spelen zich in delen zowel voor, als achter je af en aan alle details is gedacht. Zo maakte het team van maar liefst dertig acteurs en figuranten gebruik van Amerikaanse, Engelse, Poolse en Duitse uniformen. Het 16-jarige meisje dat in alle filmpjes als vertelster opduikt heet Flo; een klein eerbetoon aan kinderverzorgster Florence uit het verhaal van George & Ursula. Flo wordt gespeeld door Yfke Wegman, onder meer bekend uit de Mees Kees- films.

Nieuwste techniek

In de app is gewerkt met location based augmented reality, dezelfde techniek als achter Pokémon Go. De app heeft tevens een gaming-element; een interactief paspoort waarmee je spaart voor een Brabant Remembers-speldje in de vorm van een rood kruis. Dit kruis staat symbool voor de schijnbaar willekeurige ontmoetingen (kruispunten) waarop de levens van Brabanders in Tweede Wereldoorlog voorgoed zijn veranderd. De combinatie van de allernieuwste AR-Technieken en een light versie voor de iets oudere smartphones, maakt de app toegankelijk voor iedereen. De app is ontwikkeld in samenwerking met Dutch Rose Media en is gratis beschikbaar via Google Play Store en Apple App Store.


Link: https://www.brabantremembers.com/
Trefwoorden: historie, herdenken, evenement, Brabant, remember

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...