Geplaatst op: 19-09-2018
Auteur: Marc Gerlings

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Het najaar van 2018 wordt een tijd van forse groei voor het uitgaand toerisme. Cijfers van touroperator TUI en aanbieder van vliegreizen Vliegtickets.nl wijzen daarop. Een inhaaleffect tekent zich af op de Nederlandse markt na het mooie weer waardoor veel mensen thuis bleven.

TUI meldt: "Het lijkt er op dat veel Nederlanders een ‘inhaalervaring’ plannen dit najaar en de komende winter, want TUI constateert dat er vroeger dan anders een najaar- of wintervakantie wordt geboekt. Ook de lastminute vertrekken voor de komende maand lagen de afgelopen twee weken 21% hoger in vergelijking metvorig jaar. Vooral nazomeren aan de stranden langs de Middellandse Zeeis populair, denk aan Griekenland, Turkije en Spanje.”


Vraag leidt tot extra vluchten
"Voor vertrekdata die wat verder weg liggen en dus ook meer richting winterweer gaan, zijn de zonzekere Kaapverdische eilanden populair. TUI zet er deze winterzelfs extra vluchten voor in de markt; drie maal per week vanaf Eindhoven Airport naast de vluchten vanaf Schiphol.”


"De populairste bestemmingen onder de winterzonboekers zijn de Canarische eilanden, Curaçao, de Kaapverdische eilanden en Egypte. Deze bestemmingen worden al veel geboekt. Vooral Curaçao en Egypte laten behoorlijke stijgingen zien ten opzichte van vorig jaar.”


Sneeuwzoekers blijven trouw aan Oostenrijk. Dit is ook de bestemming die het meest gezocht wordt in Google op dit moment, op de voet gevolgd door de termen Lapland en Noorderlicht.


Zoekgedrag november en december +14% en +22%
"Niet alleen het aantal boekingen voor komende winter neemt toe,ook het digitale zoekgedrag groeit fors. Wij zien dat er 14% meer interesse is voor vertrek in november ten opzichte van vorig jaar en er wordt zelfs 22% meer gekeken naar vertrek in december. Dat moet zich vanzelfsprekend nog omzetten in boekingen, maar het blijkt wel dat er veel interesse is.”

Een gelijksoortig beeld is te zien bij de aanbieder van losse vliegtickets, Vliegtickets.nl. De inhaalslag lijkt ook hier plaats te vinden zonder dat het bedrijf zich uitlaat over boekingen. De woordvoerder meldt: "De zomervakantie is nog geen twee weken afgelopen en we blijken massaal geboekt te hebben voor de herfstvakantie.”

Vanwege het prachtige weer in ons eigen land, besloten we deze zomer massaal de last minute vakanties links te laten liggen en vakantie in eigen land te houden. Inmiddels zijn alle leerplichtige kinderen weer naar school en heeft het ritme van alledag zich weer hervonden. Met het herfstweer in aantocht, blikt Vliegtickets.nl vooruit op de herfstvakantie. Voor regio Zuid begint deze over een maand: op 13 oktober. De regio’s Midden en Noord volgen een week later.


Mitchell Faber, webanalyst bij Vliegtickets.nl, heeft een verdeling gemaakt in Europese bestemmingen en niet-Europese bestemmingen:


Top 5 Europese bestemmingen

Binnen Europa bestaat de top 5 uit de volgende steden:


1 Barcelona

2 Málaga

3 Lissabon

4 Alicante

5 Londen


We zien dat de trend van de afgelopen tijd zich voortzet: met 3 Spaanse steden in de top 5 blijft Spanje het meest favoriete vakantieland van ‘ons Nederlanders’.


Top 5 niet-Europese bestemmingen

De top 5 van de bestemmingen buiten Europa ziet er als volgt uit:


1 New York

2 Bangkok

3 Denpasar

4 Curaçao

5 Jakarta


"Ook hier geen grote verrassingen te zien: New York blijft een gewilde plek om de herfst te beleven, gevolgd door de hoofdsteden van respectievelijk Thailand en Bali. De top 5 wordt afgesloten door nog een hoofdstad, en wel die van Indonesië. Kortom, met drie Aziatische bestemmingen, is dit werelddeel favoriet onder de mensen die geen moeite hebben met verre reizen.”
Trefwoorden: touroperator, vliegen, vakantie, toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...