Geplaatst op: 19-09-2018
Auteur: Marc Gerlings

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Het najaar van 2018 wordt een tijd van forse groei voor het uitgaand toerisme. Cijfers van touroperator TUI en aanbieder van vliegreizen Vliegtickets.nl wijzen daarop. Een inhaaleffect tekent zich af op de Nederlandse markt na het mooie weer waardoor veel mensen thuis bleven.

TUI meldt: "Het lijkt er op dat veel Nederlanders een ‘inhaalervaring’ plannen dit najaar en de komende winter, want TUI constateert dat er vroeger dan anders een najaar- of wintervakantie wordt geboekt. Ook de lastminute vertrekken voor de komende maand lagen de afgelopen twee weken 21% hoger in vergelijking metvorig jaar. Vooral nazomeren aan de stranden langs de Middellandse Zeeis populair, denk aan Griekenland, Turkije en Spanje.”


Vraag leidt tot extra vluchten
"Voor vertrekdata die wat verder weg liggen en dus ook meer richting winterweer gaan, zijn de zonzekere Kaapverdische eilanden populair. TUI zet er deze winterzelfs extra vluchten voor in de markt; drie maal per week vanaf Eindhoven Airport naast de vluchten vanaf Schiphol.”


"De populairste bestemmingen onder de winterzonboekers zijn de Canarische eilanden, Curaçao, de Kaapverdische eilanden en Egypte. Deze bestemmingen worden al veel geboekt. Vooral Curaçao en Egypte laten behoorlijke stijgingen zien ten opzichte van vorig jaar.”


Sneeuwzoekers blijven trouw aan Oostenrijk. Dit is ook de bestemming die het meest gezocht wordt in Google op dit moment, op de voet gevolgd door de termen Lapland en Noorderlicht.


Zoekgedrag november en december +14% en +22%
"Niet alleen het aantal boekingen voor komende winter neemt toe,ook het digitale zoekgedrag groeit fors. Wij zien dat er 14% meer interesse is voor vertrek in november ten opzichte van vorig jaar en er wordt zelfs 22% meer gekeken naar vertrek in december. Dat moet zich vanzelfsprekend nog omzetten in boekingen, maar het blijkt wel dat er veel interesse is.”

Een gelijksoortig beeld is te zien bij de aanbieder van losse vliegtickets, Vliegtickets.nl. De inhaalslag lijkt ook hier plaats te vinden zonder dat het bedrijf zich uitlaat over boekingen. De woordvoerder meldt: "De zomervakantie is nog geen twee weken afgelopen en we blijken massaal geboekt te hebben voor de herfstvakantie.”

Vanwege het prachtige weer in ons eigen land, besloten we deze zomer massaal de last minute vakanties links te laten liggen en vakantie in eigen land te houden. Inmiddels zijn alle leerplichtige kinderen weer naar school en heeft het ritme van alledag zich weer hervonden. Met het herfstweer in aantocht, blikt Vliegtickets.nl vooruit op de herfstvakantie. Voor regio Zuid begint deze over een maand: op 13 oktober. De regio’s Midden en Noord volgen een week later.


Mitchell Faber, webanalyst bij Vliegtickets.nl, heeft een verdeling gemaakt in Europese bestemmingen en niet-Europese bestemmingen:


Top 5 Europese bestemmingen

Binnen Europa bestaat de top 5 uit de volgende steden:


1 Barcelona

2 Málaga

3 Lissabon

4 Alicante

5 Londen


We zien dat de trend van de afgelopen tijd zich voortzet: met 3 Spaanse steden in de top 5 blijft Spanje het meest favoriete vakantieland van ‘ons Nederlanders’.


Top 5 niet-Europese bestemmingen

De top 5 van de bestemmingen buiten Europa ziet er als volgt uit:


1 New York

2 Bangkok

3 Denpasar

4 Curaçao

5 Jakarta


"Ook hier geen grote verrassingen te zien: New York blijft een gewilde plek om de herfst te beleven, gevolgd door de hoofdsteden van respectievelijk Thailand en Bali. De top 5 wordt afgesloten door nog een hoofdstad, en wel die van Indonesië. Kortom, met drie Aziatische bestemmingen, is dit werelddeel favoriet onder de mensen die geen moeite hebben met verre reizen.”
Trefwoorden: touroperator, vliegen, vakantie, toerisme

CELTH
 





||| Nieuws |||

15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...