Geplaatst op: 19-09-2018
Auteur: Marc Gerlings

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Trend: Fors meer vraag naar vakantie najaar 2018

Het najaar van 2018 wordt een tijd van forse groei voor het uitgaand toerisme. Cijfers van touroperator TUI en aanbieder van vliegreizen Vliegtickets.nl wijzen daarop. Een inhaaleffect tekent zich af op de Nederlandse markt na het mooie weer waardoor veel mensen thuis bleven.

TUI meldt: "Het lijkt er op dat veel Nederlanders een ‘inhaalervaring’ plannen dit najaar en de komende winter, want TUI constateert dat er vroeger dan anders een najaar- of wintervakantie wordt geboekt. Ook de lastminute vertrekken voor de komende maand lagen de afgelopen twee weken 21% hoger in vergelijking metvorig jaar. Vooral nazomeren aan de stranden langs de Middellandse Zeeis populair, denk aan Griekenland, Turkije en Spanje.”


Vraag leidt tot extra vluchten
"Voor vertrekdata die wat verder weg liggen en dus ook meer richting winterweer gaan, zijn de zonzekere Kaapverdische eilanden populair. TUI zet er deze winterzelfs extra vluchten voor in de markt; drie maal per week vanaf Eindhoven Airport naast de vluchten vanaf Schiphol.”


"De populairste bestemmingen onder de winterzonboekers zijn de Canarische eilanden, Curaçao, de Kaapverdische eilanden en Egypte. Deze bestemmingen worden al veel geboekt. Vooral Curaçao en Egypte laten behoorlijke stijgingen zien ten opzichte van vorig jaar.”


Sneeuwzoekers blijven trouw aan Oostenrijk. Dit is ook de bestemming die het meest gezocht wordt in Google op dit moment, op de voet gevolgd door de termen Lapland en Noorderlicht.


Zoekgedrag november en december +14% en +22%
"Niet alleen het aantal boekingen voor komende winter neemt toe,ook het digitale zoekgedrag groeit fors. Wij zien dat er 14% meer interesse is voor vertrek in november ten opzichte van vorig jaar en er wordt zelfs 22% meer gekeken naar vertrek in december. Dat moet zich vanzelfsprekend nog omzetten in boekingen, maar het blijkt wel dat er veel interesse is.”

Een gelijksoortig beeld is te zien bij de aanbieder van losse vliegtickets, Vliegtickets.nl. De inhaalslag lijkt ook hier plaats te vinden zonder dat het bedrijf zich uitlaat over boekingen. De woordvoerder meldt: "De zomervakantie is nog geen twee weken afgelopen en we blijken massaal geboekt te hebben voor de herfstvakantie.”

Vanwege het prachtige weer in ons eigen land, besloten we deze zomer massaal de last minute vakanties links te laten liggen en vakantie in eigen land te houden. Inmiddels zijn alle leerplichtige kinderen weer naar school en heeft het ritme van alledag zich weer hervonden. Met het herfstweer in aantocht, blikt Vliegtickets.nl vooruit op de herfstvakantie. Voor regio Zuid begint deze over een maand: op 13 oktober. De regio’s Midden en Noord volgen een week later.


Mitchell Faber, webanalyst bij Vliegtickets.nl, heeft een verdeling gemaakt in Europese bestemmingen en niet-Europese bestemmingen:


Top 5 Europese bestemmingen

Binnen Europa bestaat de top 5 uit de volgende steden:


1 Barcelona

2 Málaga

3 Lissabon

4 Alicante

5 Londen


We zien dat de trend van de afgelopen tijd zich voortzet: met 3 Spaanse steden in de top 5 blijft Spanje het meest favoriete vakantieland van ‘ons Nederlanders’.


Top 5 niet-Europese bestemmingen

De top 5 van de bestemmingen buiten Europa ziet er als volgt uit:


1 New York

2 Bangkok

3 Denpasar

4 Curaçao

5 Jakarta


"Ook hier geen grote verrassingen te zien: New York blijft een gewilde plek om de herfst te beleven, gevolgd door de hoofdsteden van respectievelijk Thailand en Bali. De top 5 wordt afgesloten door nog een hoofdstad, en wel die van Indonesië. Kortom, met drie Aziatische bestemmingen, is dit werelddeel favoriet onder de mensen die geen moeite hebben met verre reizen.”
Trefwoorden: touroperator, vliegen, vakantie, toerisme

||| Blogs |||

04/10/18
Segregatie of integratie?
Eind juni vond bij mij in de buurt de Champions Trophy voor nationale hockeyteams plaats. Een mooi...
25/09/18
En Footzy is (W)elke Plek
Het aantal kwalificaties in bijna 40 jaar noeste arbeid dat mij is opgespeld groeit nog steeds met...
06/09/18
Van marketing naar mattering
Van marketing naar mattering
06/09/18 · Cultuur · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Column van Hanita van der Schaaf over Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Leeuwarden
24/07/18
Time Out
Time Out
24/07/18 · Leisure · Han Verheijden | Lees meer
Zoals ik in mijn vorige column schreef, heb ik afgelopen winter een skiongeluk gehad. Hierdoor was...
10/07/18
Oh jee; ik moet (sorry mag) Lekkeâh weg in èguhn land
Ik deed even een rondje beroepsdeformatie op mijn sportschool. Spanje, Turkije, Amerika, Noorwegen,...
||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/18
Exclusief voor leden
Tien nieuwe Cook’s Clubs van Thomas Cook
Reisbedrijf Thomas Cook wil met tien nieuwe Cook's Clubs een nieuwe doelgroep aantrekken. De eerste Cook's Club was een daverend succes.
23/10/18
Exclusief voor leden
Provincies gaan werken aan digitale natuurkaart
De Nederlandse provincies gaan werken aan een digitale kaart van het Natuurnetwerk Nederland (NNN)....
22/10/18
Beleving reizen in de ruimte
Zondag 21 oktober is door de Nederlandse astronaut André Kuipers de tentoonstelling ‘Reizen in de Ruimte, op weg naar een nieuwe aarde’ in het Haagse Museon geopend.
22/10/18
Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog trekt 2,6 miljoen mensen naar Westhoek
De Vlaamse regio Westhoek heeft voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog tussen 2014 en 2018 al 2,6 miljoen bezoekers ontvangen. Wat heeft dit de regio opgeleverd?
22/10/18
Exclusief voor leden
Citytrips voor het eerst populairder dan zon- en strandvakanties
Wereldwijd groeien city trips vier maal zo snel als de totale vakantiemarkt. Daarmee zijn citytrips nu populairder dan zon- en strandvakanties.
22/10/18
Gebruikte boten snel verkocht
De verkoop van gebruikte open boten zoals sloepen en tenders, steeg in het derde kwartaal van 2018 met maar liefst 40% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2017
19/10/18
Aan de slag met jouw regio?
Ongeveer 500 vakgenoten reisden vorige week af naar Deventer voor de eerste Nationale ToerismeTop....
19/10/18
8 trends reizen voor 2019
Van reizen om te leren tot meer plannen voor weekendtrips.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk