Geplaatst op: 05-09-2018
Bron: persbericht
Auteur: Redactie
NRIT Media

Kleurrijke kinderroute naar het Gagelbos

Kleurrijke kinderroute naar het Gagelbos

Het was feest in het Gagelbos met de nieuwe kleurrijke kinderroute die de wijk Overvecht met het (speel)bos verbindt. Veel mensen hadden de stippen al gezien die richting de fietsbrug lopen en ook de fel gekleurde palen in het speelbos zijn niet onopgemerkt gebleven.


Dit zijn de ingrediënten van de kinderroute die tot stand is gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Utrecht Natuurlijk en de Provincie Utrecht die op 25 augustus is gelanceerd. Het komende half jaar wordt nog hard gewerkt aan de route om deze nog leuker te maken voor kinderen.


Kinderroute

Een kinderroute voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar was al langer een wens, ook geuit in het Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek dat afgelopen jaar is afgerond. Een route die stad en buiten verbindt, die uitdaagt tot spelen en naar buiten gaan en spelenderwijs aandacht heeft voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar het Gagelbos onderdeel van uitmaakt. De basis is er en het komende half jaar wordt nog hard gewerkt aan mooie aanvullingen die de route nog leuker maken voor kinderen. Volgend voorjaar is de officiële opening.


Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek

‘Op verhaal komen in Waterliniegebied. Samen sporten, spelen en ontspannen binnen handbereik.’ Dat is het motto van het Toekomstperspectief.Noorderpark-Ruigenhoek, waaraan bewoners, initiatiefnemers en provincie Utrecht, gemeenten De Bilt en Utrecht, Staatsbosbeheer en Recreatieschap Stichtse Groenlanden afgelopen jaar hebben gewerkt.

Het Toekomstperspectief is bedoeld als inspiratiebron en kader voor initiatieven in het gebied. Kleine projecten en ideeën die passen bij het ontwikkelthema (en alle andere regels die er zijn) kunnen een plek krijgen in Noorderpark-Ruigenhoek


Nieuwe Hollandse Waterlinie

De kinderroute loopt door het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer veertig centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig.

Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Link: https://www.provincie-utrecht.nl/
Trefwoorden: kinderroute , speelbos,

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.