Geplaatst op: 28-08-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Vastgoedcertificaten voor Van Gogh Erfgoed te koop

Vastgoedcertificaten voor Van Gogh Erfgoed te koop
Balustrade: vlnr Bart de Boer (vice-voorzitter Van Gogh Heritage Foundation) - Bert Pauli Gedeputeerde Economie Provincie Noord-Brabant - Bert van de Els (voorzitter Van Gogh Heritage Foundation).
Van Gogh Brabant is gestart met de uitgifte van vastgoedcertificaten voor Van Gogh erfgoed. Bedrijven en particulieren kunnen daarmee een stukje eigendom verwerven van de belangrijkste locaties uit het leven van Vincent van Gogh. Van Gogh Brabant wil met de opbrengst het erfgoed duurzaam exploiteren om het aan toekomstige generaties door te kunnen geven. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant stellen aan Provinciale Staten voor om mee te investeren in de plannen. Het is voor het eerst dat bedrijfsleven, gemeenten en de Provincie Noord-Brabant zo intensief samenwerken om aankoop, bescherming en uitbreiding van Van Gogh erfgoed te realiseren.

Meer weten over Van Gogh Brabant? Lees dan het interview met Frank van den Eijnden dat eerder dit jaar in Recreatie & Toerisme verscheen.


Met Van Gogh heeft Brabant een icoon van wereldformaat en zijn nalatenschap trekt een groeiend aantal bezoekers van over de hele wereld naar Brabant. De Brabantse aanpak past bovendien uitstekend in de nationale strategie om bezoekers meer over het land te spreiden. Zoals Vincent van Gogh financiële steun van zijn broer Theo nodig had om zich als schilder te ontplooien, heeft Van Gogh Brabant nu partners nodig om Vincents erfgoed te beschermen en de locaties uit te breiden. Om daarvoor voldoende kapitaal bijeen te krijgen, geeft Van Gogh Brabant certificaten uit. Daarmee worden in eerste instantie de erfgoedlocaties in Zundert, Etten-Leur en Nuenen verworven en ontwikkeld tot Van Gogh Heritage Centres. Bij de start van de uitgifte zijn al meerdere bedrijven enthousiast ingestapt, zoals Eindhoven Airport, DELA, Simac en Trifaire.


Provincie investeert mee

Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor aan het plan bij te dragen, door ook voor 2,5 miljoen euro aan certificaten af te nemen, zodra Van Gogh Brabant zelf voor tenminste 1 miljoen euro aan certificaten heeft verkocht. De provincie verstrekt daarnaast een hypothecaire lening van 7 miljoen euro zodat Van Gogh Brabant kan starten met de uitvoer van de plannen onder Van Gogh Vastgoed NV. De overige 1,5 miljoen gaat Van Gogh Brabant in de komende jaren aanvullend werven om klaar te staan voor potentiële nieuwe Van Gogh monumenten. In totaal wordt 12 miljoen euro in Van Gogh Vastgoed geïnvesteerd.


Bert Pauli, gedeputeerde economie, over de investeringsplannen: "Vincent van Gogh is een geboren en getogen Brabander. Het provinciebestuur vindt het behoud van zijn erfgoed en het doorgeven ervan aan volgende generaties erg belangrijk. We kunnen Brabant bovendien met de plannen nog aantrekkelijker maken voor buitenlandse toeristen, bedrijven en werknemers.”


Forse groei van bezoek verwacht

Van Gogh Brabant verwacht dat de bezoekersaantallen met dit plan groeien van circa 108.000 bezoekers in 2018, naar 500.000 vanaf 2025. Daarmee kunnen de toeristische bestedingen in de regio oplopen tot 40 miljoen euro per jaar. Bij de behandeling van de begroting 2019 in november besluiten Provinciale Staten over de voorgestelde investering door de provincie.


Van Gogh Heritage Foundation

Bert van der Els (voorzitter Van Gogh Brabant) ziet een gezamenlijke opgave in het versterken van het Van Gogh erfgoed. "Het gaat niet alleen om het vergroten van bezoekaantallen en het beter internationaal op de kaart zetten van Nederland en Brabant als bestemming en vestigingsregio. We hebben een nog grotere plicht om onze jeugd te vertellen over het belang van Van Gogh voor de Europese cultuurgeschiedenis en zijn betekenis voor onze identiteit. Daarvoor is een sterke Van Gogh Heritage Foundation opgericht die Van Gogh Brabant en de Van Gogh Vastgoed NV ondersteunt met het realiseren van deze verantwoordelijke taak”.



Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, erfgoed, noord-brabant

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...