Geplaatst op: 31-07-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Nieuwe beleefbare natuur in Flevoland

Nieuwe beleefbare natuur in Flevoland
Photo by Aaron Brunhofer on Unsplash

De provincie Flevoland gaat in totaal maximaal 6,5 miljoen euro beschikbaar aan gemeente Dronten en Staatsbosbeheer om in de oostkant van Dronten circa 70 hectare nieuwe natuur te realiseren en gedurende minimaal 10 jaar te beheren. Het gebied moet met nieuwe wandel-, fiets- en ruiterpaden nog meer toegankelijk worden en meer mogelijkheden voor recreatieve beleving bieden. Bijzonder is de manier waarop het plan tot stand is gekomen.


De kern van dit project is dat er aan de oostkant van Dronten natuur wordt gerealiseerd met een sterke samenhang met de andere functies in het gebied. Gemeente Dronten stelde voor om de omgeving daarbij te betrekken door middel van een bottom-up gebiedsontwikkelingsproces.


Het doel is om door de realisatie van nieuwe natuur ook mogelijkheden voor recreatieve ontwikkelingen te creëren en tegelijk de agrarische structuur in het gebied te verbeteren. "Wij zijn ontzettend blij met deze positieve uitkomst. Nieuwe Natuur creëren aan de oostkant van Dronten in samenhang met de omgeving is natuurlijk prachtig. Maar ook de wijze waarop het tot stand is gekomen, in samenwerking met de ondernemers in het gebied, is een mooi voorbeeld van participatie”, aldus wethouder Jaap Oosterveld van de gemeente Dronten.


Meekoppelkansen

Gemeente Dronten en samenwerkingspartner Staatsbosbeheer hebben daarbij goed geluisterd naar de wensen van gebiedseigenaren. Zogenaamde ‘meekoppelkansen’ van ondernemers in het gebied zijn in kaart gebracht en meegewogen. De ideeën die hieruit zijn voortgekomen, zijn uitgewerkt naar een geïntegreerd plan. De uitvoering daarvan resulteert in een waardevolle uitbreiding van de bestaande natuur, die dankzij nieuwe wandel-, fiets- en ruiterpaden nog meer toegankelijk wordt én meer mogelijkheden voor recreatieve beleving biedt. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: "Veel verschillende partijen, inclusief agrarische ondernemers, hebben constructief samengewerkt om tot één overkoepelend gebiedsplan te komen, waarin natuur wordt gecombineerd met recreatie en landbouw. Dat is wat het proces in dit project zo bijzonder maakt: iedereen draagt zijn eigen steentje bij aan de profilering van de oostkant van Dronten als recreatief verblijfsgebied én vestigingsplaats”.


Programma Nieuwe Natuur

Met het programma Nieuwe Natuur stelt provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. Nieuwe natuur, die ontstaat vanuit de behoefte van Flevolanders. Natuur dicht bij hun eigen woonomgeving. Natuur die op termijn zelfstandig en zonder overheidssteun door de betrokken burgers en organisaties wordt beheerd. Lees meer over dit programma in ons dossier.

Link: https://www.flevoland.nl/dossiers/nieuwe-natuur
Trefwoorden: natuur, natuurontwikkeling, flevoland, dagrecreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.