Geplaatst op: 26-07-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Staatssecretaris op werkbezoek: Overtourism en undertourism in één dag

Staatssecretaris op werkbezoek: Overtourism en undertourism in één dag
Begin juli bracht staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een werkbezoek aan onze branche. Het doel was om zowel de consequenties van overtourism (Giethoorn) en undertourism (Werelderfgoed Schokland) te laten zien. Ze sprak daar met ondernemers en bewoners. Volgens Keijzer kan Nederland de verwachte groei van het aantal toeristen alleen goed opvangen als we bezoekers verleiden om ook naar minder bekende plekken in ons land te gaan.


Het werkbezoek was georganiseerd door NBTC die het belang van de sector onder de aandacht wilde brengen alsmede de uitdagingen waar de bestemming Nederland de komende jaren mee te maken krijgt. Ook wilde NBTC laten zien hoe toerisme niet zozeer een doel op zich is maar ook een oplossing kan zijn, bijvoorbeeld voor de uitdagingen die krimpregio’s hebben. "We hebben de HollandCity-strategie in de praktijk laten zien: de verhaallijnen, themajaren en districten komen voorbij in het programma en daarbij zijn ondernemers, overheden en bewoners betrokken.”


Mona Keijzer in Giethoorn


Toeristen verleiden minder bekende plekken te bezoeken

De staatssecretaris bracht eerst een bezoek aan Werelderfgoed Schokland in de provincie Flevoland. Het voormalige eiland is een Werelderfgoed maar trekt relatief weinig toeristen en is een voorbeeld van undertourism. Jaarlijks komen er slechts 35.000 toeristen en dat moeten er volgens Keijzer veel meer worden. De dag werd afgesloten in Giethoorn. Volgens Keijzer een prachtige plaats die zo langzamerhand tegen de grenzen oploopt van de leefbaarheid als het gaat over toerisme. "Hier denken we samen met ondernemers, bewoners, de provincie en de gemeente over de toekomst. Een toekomst waar ook de regio mee kan gaan profiteren van de toeristen.”


Mona Keijzer op Schokland


Volgens Keijzer kan Nederland de verwachte groei van het aantal toeristen alleen goed opvangen als we bezoekers verleiden om ook naar minder bekende plekken in ons land te gaan. "Daarvoor moeten we samenwerken: met provincies, gemeenten, ondernemers en vervoerders.” Keijzer plaatste ook enige nuance in het debat door aan te geven dat Nederland ook onverminderd populair is onder Nederlanders zelf. Zo komt de helft van de bezoekers uit eigen land. "De aanhoudende groei van toerisme biedt dus kansen voor de ondernemers, maar op enkele plaatsen wordt zichtbaar dat het groeiende toerisme en de populariteit van ons land ook een keerzijde heeft. Een betere spreiding van het aantal toeristen over Nederland is dus van belang.” Keijzer heeft de oplossingen niet in de achterzak en gaat samen met de branche op zoek naar oplossingen: "In oktober houden we een Toerisme Top en daar gaan we met alle provincies en gemeentes en ondernemers nadenken hoe we in Nederland de vruchten optimaal kunnen plukken van de groei van het toerisme.”


Toerisme Top

Het werkbezoek is georganiseerd in aanloop naar de Toerisme Top. De top is een initiatief van de provincie Overijssel en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op uitnodiging van de provincie Overijssel zijn wij op woensdag 10 oktober te gast in Deventer. Na een inspirerend plenair ochtenddeel willen we ’s middags tijdens break-out sessies in de historische binnenstad van Deventer met ondernemers, provincies, gemeenten en andere belangstellenden gericht werken aan de uitdagingen & kansen voor de bestemming Nederland in 2030. Het doel is tot een gezamenlijke aanpak te komen, zodat zo veel mogelijk steden en regio's kunnen profiteren van het groeiende toerisme, nationaal en internationaal.


Perspectief 2030

Parallel aan de Toerisme Top faciliteert NBTC daartoe het zogenaamde ´Perspectief 2030´, een gezamenlijke visie met initiële uitvoeringsagenda voor de duurzame ontwikkeling van de bestemming Nederland. De Toerisme Top neemt in deze co-creatie aanpak een belangrijke plek in, de contouren worden tijdens de top gepresenteerd.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/homepage/artikel/eerste-toerisme-top-in-overijssel.htm
Trefwoorden: toerisme, overtourism, undertourism, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...