Geplaatst op: 16-07-2018
Auteur: Marc Gerlings

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur
In het bijzijn van tientallen betrokkenen en geïnteresseerden ondertekenden Martin Jansen, directeur van Stichting het Flevo-landschap en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van provincie Flevoland op 13 juli de realisatieovereenkomst voor het Nieuwe Natuurproject Noorderwold-Eemvallei. Dat deden ze op de projectlocatie aan de Ibisweg, waar de komende jaren naar verwachting ruim 200 hectare nieuwe natuur wordt ontwikkeld. In deze fase steekt provincie Flevoland 24 miljoen euro in de nieuwe natuur.

Pioniernatuur en Mijn Stukje Natuur
Stichting Flevo-landschap heeft het idee voor Noorderwold-Eemvallei destijds ingediend bij provincie Flevoland voor het programma Nieuwe Natuur. Daarmee deed de provincie een oproep aan Flevolandse inwoners en organisaties om met goede ideeën voor de aanleg van nieuwe natuur in Flevoland te komen. De provincie omarmde het idee en Stichting Flevo-landschap en gaf Stichting Flevo-landschap daarbij de opdracht om twee andere projecten in hun planuitwerking te integreren: Pioniernatuur van ANV Akkerwaard en Mijn Stukje Natuur van de Freelance boswachter. Stichting Flevo-landschap ging aan de slag en heeft inmiddels een financieel haalbaar projectplan opgeleverd. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor het ondertekenen van de realisatieovereenkomst.

Veel organisaties betrokken
Dat er veel partijen betrokken zijn of zijn geweest bij de uitwerking van het project, bleek wel uit het aantal handtekeningen dat op een groot projectbord op de feestlocatie werd gezet. Uiteraard waren de genoemde drie projectindieners van de partij. Ook organisaties als ERF BV, gemeente Zeewolde, gemeente Almere, Almere-Oosterwold, waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat hebben nauwe banden met het project en tekenden het projectbord. Zo werd de samenwerking voor de uitvoering eerste fase Noorderwold-Eemvallei bekrachtigd.

24 miljoen euro
Het gebied waarbinnen het project moet worden gerealiseerd is ongeveer 2000 hectare groot. Het ligt ten oosten van Almere, tussen de A27, de Trekweg, de Grote Trap en de Vogelweg. In de eerste fase wordt ongeveer 135 hectare natuur aangelegd. Afspraken daarover zijn vastgelegd in een fasedocument. Voor de realisatie ervan stelt de provincie uit het programma Nieuwe Natuur een maximaal bedrag van bijna 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe de tweede fase van het project er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, Stichting Flevo-landschap dient hiervoor later een voorstel in. Wanneer Gedeputeerde Staten dat voorstel goedkeuren, stelt de provincie wederom een budget voor realisatie beschikbaar, ter hoogte van maximaal ruim 11 miljoen euro.

Natuur als compensatie van A6
In de eerste fase van het project wordt vooral bos en moeras gerealiseerd. Daarmee wordt invulling gegeven aan compensatieverplichtingen die in Flevoland zijn ontstaan door economische ontwikkelingen of uitbreiding van steden en infrastructuur. Met het bos en moeras dat in Noorderwold-Eemvallei ontstaat, wordt de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad gecompenseerd. Gedeputeerde Appelman: "Ik ben blij dat we de natuur, die dicht bij Almere verloren is gegaan, hier zo dicht bij de stad ook weer terug kunnen brengen. Zo zorgen we ervoor dat inwoners kunnen ontspannen en recreëren in toegankelijke en beleefbare natuur dicht bij huis.”
Trefwoorden: recreatie, natuur, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...