Geplaatst op: 16-07-2018
Auteur: Marc Gerlings

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur
In het bijzijn van tientallen betrokkenen en geïnteresseerden ondertekenden Martin Jansen, directeur van Stichting het Flevo-landschap en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van provincie Flevoland op 13 juli de realisatieovereenkomst voor het Nieuwe Natuurproject Noorderwold-Eemvallei. Dat deden ze op de projectlocatie aan de Ibisweg, waar de komende jaren naar verwachting ruim 200 hectare nieuwe natuur wordt ontwikkeld. In deze fase steekt provincie Flevoland 24 miljoen euro in de nieuwe natuur.

Pioniernatuur en Mijn Stukje Natuur
Stichting Flevo-landschap heeft het idee voor Noorderwold-Eemvallei destijds ingediend bij provincie Flevoland voor het programma Nieuwe Natuur. Daarmee deed de provincie een oproep aan Flevolandse inwoners en organisaties om met goede ideeën voor de aanleg van nieuwe natuur in Flevoland te komen. De provincie omarmde het idee en Stichting Flevo-landschap en gaf Stichting Flevo-landschap daarbij de opdracht om twee andere projecten in hun planuitwerking te integreren: Pioniernatuur van ANV Akkerwaard en Mijn Stukje Natuur van de Freelance boswachter. Stichting Flevo-landschap ging aan de slag en heeft inmiddels een financieel haalbaar projectplan opgeleverd. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor het ondertekenen van de realisatieovereenkomst.

Veel organisaties betrokken
Dat er veel partijen betrokken zijn of zijn geweest bij de uitwerking van het project, bleek wel uit het aantal handtekeningen dat op een groot projectbord op de feestlocatie werd gezet. Uiteraard waren de genoemde drie projectindieners van de partij. Ook organisaties als ERF BV, gemeente Zeewolde, gemeente Almere, Almere-Oosterwold, waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat hebben nauwe banden met het project en tekenden het projectbord. Zo werd de samenwerking voor de uitvoering eerste fase Noorderwold-Eemvallei bekrachtigd.

24 miljoen euro
Het gebied waarbinnen het project moet worden gerealiseerd is ongeveer 2000 hectare groot. Het ligt ten oosten van Almere, tussen de A27, de Trekweg, de Grote Trap en de Vogelweg. In de eerste fase wordt ongeveer 135 hectare natuur aangelegd. Afspraken daarover zijn vastgelegd in een fasedocument. Voor de realisatie ervan stelt de provincie uit het programma Nieuwe Natuur een maximaal bedrag van bijna 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe de tweede fase van het project er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, Stichting Flevo-landschap dient hiervoor later een voorstel in. Wanneer Gedeputeerde Staten dat voorstel goedkeuren, stelt de provincie wederom een budget voor realisatie beschikbaar, ter hoogte van maximaal ruim 11 miljoen euro.

Natuur als compensatie van A6
In de eerste fase van het project wordt vooral bos en moeras gerealiseerd. Daarmee wordt invulling gegeven aan compensatieverplichtingen die in Flevoland zijn ontstaan door economische ontwikkelingen of uitbreiding van steden en infrastructuur. Met het bos en moeras dat in Noorderwold-Eemvallei ontstaat, wordt de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad gecompenseerd. Gedeputeerde Appelman: "Ik ben blij dat we de natuur, die dicht bij Almere verloren is gegaan, hier zo dicht bij de stad ook weer terug kunnen brengen. Zo zorgen we ervoor dat inwoners kunnen ontspannen en recreëren in toegankelijke en beleefbare natuur dicht bij huis.”
Trefwoorden: recreatie, natuur, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.