Geplaatst op: 16-07-2018
Auteur: Marc Gerlings

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur

24 miljoen euro voor inrichting Noorderwold-Eemvallei met nieuwe natuur
In het bijzijn van tientallen betrokkenen en geïnteresseerden ondertekenden Martin Jansen, directeur van Stichting het Flevo-landschap en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van provincie Flevoland op 13 juli de realisatieovereenkomst voor het Nieuwe Natuurproject Noorderwold-Eemvallei. Dat deden ze op de projectlocatie aan de Ibisweg, waar de komende jaren naar verwachting ruim 200 hectare nieuwe natuur wordt ontwikkeld. In deze fase steekt provincie Flevoland 24 miljoen euro in de nieuwe natuur.

Pioniernatuur en Mijn Stukje Natuur
Stichting Flevo-landschap heeft het idee voor Noorderwold-Eemvallei destijds ingediend bij provincie Flevoland voor het programma Nieuwe Natuur. Daarmee deed de provincie een oproep aan Flevolandse inwoners en organisaties om met goede ideeën voor de aanleg van nieuwe natuur in Flevoland te komen. De provincie omarmde het idee en Stichting Flevo-landschap en gaf Stichting Flevo-landschap daarbij de opdracht om twee andere projecten in hun planuitwerking te integreren: Pioniernatuur van ANV Akkerwaard en Mijn Stukje Natuur van de Freelance boswachter. Stichting Flevo-landschap ging aan de slag en heeft inmiddels een financieel haalbaar projectplan opgeleverd. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor het ondertekenen van de realisatieovereenkomst.

Veel organisaties betrokken
Dat er veel partijen betrokken zijn of zijn geweest bij de uitwerking van het project, bleek wel uit het aantal handtekeningen dat op een groot projectbord op de feestlocatie werd gezet. Uiteraard waren de genoemde drie projectindieners van de partij. Ook organisaties als ERF BV, gemeente Zeewolde, gemeente Almere, Almere-Oosterwold, waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat hebben nauwe banden met het project en tekenden het projectbord. Zo werd de samenwerking voor de uitvoering eerste fase Noorderwold-Eemvallei bekrachtigd.

24 miljoen euro
Het gebied waarbinnen het project moet worden gerealiseerd is ongeveer 2000 hectare groot. Het ligt ten oosten van Almere, tussen de A27, de Trekweg, de Grote Trap en de Vogelweg. In de eerste fase wordt ongeveer 135 hectare natuur aangelegd. Afspraken daarover zijn vastgelegd in een fasedocument. Voor de realisatie ervan stelt de provincie uit het programma Nieuwe Natuur een maximaal bedrag van bijna 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe de tweede fase van het project er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, Stichting Flevo-landschap dient hiervoor later een voorstel in. Wanneer Gedeputeerde Staten dat voorstel goedkeuren, stelt de provincie wederom een budget voor realisatie beschikbaar, ter hoogte van maximaal ruim 11 miljoen euro.

Natuur als compensatie van A6
In de eerste fase van het project wordt vooral bos en moeras gerealiseerd. Daarmee wordt invulling gegeven aan compensatieverplichtingen die in Flevoland zijn ontstaan door economische ontwikkelingen of uitbreiding van steden en infrastructuur. Met het bos en moeras dat in Noorderwold-Eemvallei ontstaat, wordt de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad gecompenseerd. Gedeputeerde Appelman: "Ik ben blij dat we de natuur, die dicht bij Almere verloren is gegaan, hier zo dicht bij de stad ook weer terug kunnen brengen. Zo zorgen we ervoor dat inwoners kunnen ontspannen en recreëren in toegankelijke en beleefbare natuur dicht bij huis.”
Trefwoorden: recreatie, natuur, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...