Geplaatst op: 09-07-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Twee rolstoelvriendelijke routes in Antwerpen

Twee rolstoelvriendelijke routes in Antwerpen
Copyright: Visit Antwerpen - Manu Van der Perre
Met de toenemende vergrijzing komen er ook steeds meer toeristen met een lichamelijke beperking. Die zullen bij voorkeur plaatsen bezoeken die voor hen de beste faciliteiten bieden. Dat heeft de Vlaamse stad Antwerpen goed begrepen door het ontwikkelen van twee rolstoelvriendelijke routes. Routes die rolstoelers met een minimum aan begeleiding kunnen afleggen want zij zullen in toenemende mate zelfstandig kunnen en willen reizen. De routes sluiten aan op de campagne van 't stad: In Antwerpen kan iedereen stralen.


Voortaan kunnen rolstoelgebruikers op een aangename manier en met een minimum aan begeleiding de stad verkennen dankzij de rolstoeltoegankelijke route van Visit Antwerpen. Met een overzichtelijke plattegrond komt de stad Antwerpen tegemoet aan verschillende vragen om een dergelijke route te ontwikkelen. Zo positioneert Antwerpen zich als toegankelijke toeristische stad.


Toeristische atypische route ontwikkeld

Voor rolstoelgebruikers is het belangrijk om op een aangename manier en met een minimum aan begeleiding de stad te kunnen verkennen. Visit Antwerpen kreeg in het verleden meermaals de vraag om een route voor rolstoelgebruikers te ontwikkelen. In 2017 kwam Simon Verbruggen op beroepsverkennende stage bij Visit Antwerpen vanuit de afdeling Antwerpen van het Gespecialiseerd Team Bemiddeling dat personen ondersteunt met een arbeidshandicap in hun zoektocht naar werk.


Tijdens zijn stage ging Simon aan de slag om in het centrum van Antwerpen een toeristische, atypische toegankelijke route samen te stellen. Hij verzamelde praktische tips zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk de weg door Antwerpen vinden. Van de beste routes langs de meest interessante plekken en leukste bars, tot veilige oversteekplaatsen en de meest toegankelijke toiletten. De plattegrond laat met twee verschillende routes beste van Antwerpen zien met een heleboel leuke pitstops, zodat rolstoelgebruikers het maximum uit de Scheldestad kunnen halen.



Twee routes

Een eerste route (3 km) gaat van het station Antwerpen-Centraal tot aan de Grote Markt. Eerst neemt Simon de bezoekers mee naar het station, dat gefaciliteerd is voor rolstoelgebruikers, om dan langs de Meir en de Stadsfeestzaal het Rubenshuis of het binnenplein van het Paleis op de Meir te bezoeken. Via de markt op het Theaterplein loopt de route verder naar het historisch centrum, met op de Grote Markt genoeg toegankelijke plekken waar de bezoekers van de gezellige sfeer kunnen genieten. Aansluitend is er een tweede route (3,5 km) van de Grote Markt tot aan het Eilandje, waar naast tal van bars en restaurants ook het terras op de negende verdieping van het MAS bereikbaar is met een rolstoel.


Onderdeel van campagne 'In Antwerpen kan iedereen stralen'

Koen Kennis, schepen voor toerisme: "De route gaat uit van verbindingswegen en locaties die rolstoelgebruikers met Simons richtlijnen vlot kunnen bezoeken. Aansluitend op de campagne 'In Antwerpen kan iedereen stralen' willen we tonen dat de stad gelooft in diversiteit en respect. Een rolstoelvriendelijke toeristische route mocht dan ook niet ontbreken.”


De plattegronden zijn gratis verkrijgbaar aan de balies van Visit Antwerpen op de Grote Markt en in het station Antwerpen-Centraal.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toegankelijk toerisme, rolstoelers, stedelijk toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...