Geplaatst op: 09-07-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Twee rolstoelvriendelijke routes in Antwerpen

Twee rolstoelvriendelijke routes in Antwerpen
Copyright: Visit Antwerpen - Manu Van der Perre
Met de toenemende vergrijzing komen er ook steeds meer toeristen met een lichamelijke beperking. Die zullen bij voorkeur plaatsen bezoeken die voor hen de beste faciliteiten bieden. Dat heeft de Vlaamse stad Antwerpen goed begrepen door het ontwikkelen van twee rolstoelvriendelijke routes. Routes die rolstoelers met een minimum aan begeleiding kunnen afleggen want zij zullen in toenemende mate zelfstandig kunnen en willen reizen. De routes sluiten aan op de campagne van 't stad: In Antwerpen kan iedereen stralen.


Voortaan kunnen rolstoelgebruikers op een aangename manier en met een minimum aan begeleiding de stad verkennen dankzij de rolstoeltoegankelijke route van Visit Antwerpen. Met een overzichtelijke plattegrond komt de stad Antwerpen tegemoet aan verschillende vragen om een dergelijke route te ontwikkelen. Zo positioneert Antwerpen zich als toegankelijke toeristische stad.


Toeristische atypische route ontwikkeld

Voor rolstoelgebruikers is het belangrijk om op een aangename manier en met een minimum aan begeleiding de stad te kunnen verkennen. Visit Antwerpen kreeg in het verleden meermaals de vraag om een route voor rolstoelgebruikers te ontwikkelen. In 2017 kwam Simon Verbruggen op beroepsverkennende stage bij Visit Antwerpen vanuit de afdeling Antwerpen van het Gespecialiseerd Team Bemiddeling dat personen ondersteunt met een arbeidshandicap in hun zoektocht naar werk.


Tijdens zijn stage ging Simon aan de slag om in het centrum van Antwerpen een toeristische, atypische toegankelijke route samen te stellen. Hij verzamelde praktische tips zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk de weg door Antwerpen vinden. Van de beste routes langs de meest interessante plekken en leukste bars, tot veilige oversteekplaatsen en de meest toegankelijke toiletten. De plattegrond laat met twee verschillende routes beste van Antwerpen zien met een heleboel leuke pitstops, zodat rolstoelgebruikers het maximum uit de Scheldestad kunnen halen.



Twee routes

Een eerste route (3 km) gaat van het station Antwerpen-Centraal tot aan de Grote Markt. Eerst neemt Simon de bezoekers mee naar het station, dat gefaciliteerd is voor rolstoelgebruikers, om dan langs de Meir en de Stadsfeestzaal het Rubenshuis of het binnenplein van het Paleis op de Meir te bezoeken. Via de markt op het Theaterplein loopt de route verder naar het historisch centrum, met op de Grote Markt genoeg toegankelijke plekken waar de bezoekers van de gezellige sfeer kunnen genieten. Aansluitend is er een tweede route (3,5 km) van de Grote Markt tot aan het Eilandje, waar naast tal van bars en restaurants ook het terras op de negende verdieping van het MAS bereikbaar is met een rolstoel.


Onderdeel van campagne 'In Antwerpen kan iedereen stralen'

Koen Kennis, schepen voor toerisme: "De route gaat uit van verbindingswegen en locaties die rolstoelgebruikers met Simons richtlijnen vlot kunnen bezoeken. Aansluitend op de campagne 'In Antwerpen kan iedereen stralen' willen we tonen dat de stad gelooft in diversiteit en respect. Een rolstoelvriendelijke toeristische route mocht dan ook niet ontbreken.”


De plattegronden zijn gratis verkrijgbaar aan de balies van Visit Antwerpen op de Grote Markt en in het station Antwerpen-Centraal.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toegankelijk toerisme, rolstoelers, stedelijk toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.