Geplaatst op: 25-06-2018
Auteur: Jan Jaap Thijs
Bureau Ruimte en Vrije Tijd
Publicatie: Vrijetijdstudies, 2017-2

De inspiratie van Jan Jaap Thijs

De inspiratie van Jan Jaap Thijs
Leeftijd: 39


Afgestudeerd aan: Universiteit van Amsterdam, sociale geografie


Huidige functie: Senior adviseur en partner bij het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd


Is momenteel inhoudelijk bezig met: een gevarieerd pakket aan werkzaamheden, waarvan de leidraad is: de bijdrage aan een vitale vrijetijdseconomie.


Hoog op de agenda: de vitaliteit van de verblijfsrecreatie. Van diepgaande onderzoeken op regioniveau, zoals een net afgerond onderzoek in het Overijssels Vechtdal, tot bijdragen aan concrete oplossingen aan de keukentafel van de ondernemer, bijvoorbeeld in het Kwaliteitsteam Veluwe.


Een ander interessant vraagstuk: hoe invulling te geven een toekomstbestendig en kwalitatief hoogstaande toeristische informatievoorziening in de regio? Een ingewikkeld, maar inspirerend, procesvraagstuk waar ik me in de Achterhoek mee bezig mag houden.


En veel visietrajecten: waar moet het in de toekomst naar toe met het toerisme in een bepaalde gemeente? Geen vraagstuk en situatie is dezelfde en toch kunnen regio’s zo veel van elkaar leren. Dat maakt mijn werk ook zo mooi.


Is naast het werk vooral druk met: Wandelen, zingen in een kleine vocal group, mijn gezin en actief in het bestuur van de Stichting Smith Magenis Nederland, die het leven van ouders, familie en verzorgers van kinderen met dit zeldzame syndroom wil ontlasten. Mijn zoon heeft ditzelfde bijzondere syndroom.


Krijgt inspiratie van: de natuur en buitenlucht. De beste ideeën komen als ik een wandeling maak of een kort hardloop ommetje maak. Maar ook van muziek. En natuurlijk de energie van andere mensen. Ondernemers met mooie ideeën, bestuurders die visie durven te tonen of ambtenaren die met passie hun werk doen. Het mooie is dat je uiteindelijk bij iedereen wel die drijfveren kunt vinden; het mooiste vind ik als je dat enthousiasme kunt vinden. Als ook bij anderen de glimlach op de lippen ontstaat, of inspiratie om weer verder te gaan.


Zou, indien daartoe de gelegenheid zou zijn, graag nog eens… een lange trektocht willen maken. Een LAW in Nederland of ergens in de bergen. Of, als mijn kinderen ouder zijn, nog een keer terug naar Afrika, voor de mensen en de natuur.

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...