Geplaatst op: 04-06-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

St. Maarten weer klaar voor toerisme

St. Maarten weer klaar voor toerisme

St. Maarten is weer klaar voor het toerisme. Nog niet op de manier als voor orkaan Irma, maar het eiland is opgeruimd en werkt hard aan de wederopbouw. De stranden zijn weer schoon, 29% van de hotelkamers is weer beschikbaar en de tijdelijke terminals op het vliegveld werken naar behoren.

Vluchten
Vanuit Amsterdam naar St. Maarten zijn er momenteel twee vluchten per week met KLM, op vrijdag en zondag. Vanaf juni wordt de frequentie van vluchten opgebouwd tot november, dan zijn er weer dagelijks vluchten naar St. Maarten met KLM en Air France.

Vliegveld
De tijdelijke aankomst- en vertrekhal op Princess Juliana International Airport werkt naar behoren. Het vliegveld ontvangt nu zo’n 20 vliegtuigen per dag. Tot april 2018 ontving St. Maarten zeker 12.000 passagiers per week. Daarnaast is 66 procent van de bedienende markten terug op de luchthaven.

De paviljoens zijn voorzien van vloerbedekking, airconditioning, een aantal winkels met eten en drinken, een bar en autoverhuur. De heropbouw van de hoofdterminal zal worden hervat nadat het orkaanseizoen is geëindigd. De verwachting is dat de hoofdterminal in 2019 weer klaar zal zijn waarna het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio zal behoren.

Cruisehaven
De cruisehaven van St. Maarten is een ware toeristische trekpleister. Omdat de orkaan weinig schade heeft toegebracht in de haven, kon zij haar dagelijkse werkzaamheden vrij snel hervatten. Begin december kwamen de eerste cruiseschepen de haven van St. Maarten weer binnen. Daarmee was een terugkeer van het toerisme op St. Maarten een feit. Sinds januari 2018 liggen er dagelijks weer 2-4 cruiseschepen tegelijk in de haven. Van januari 2018 tot en met begin mei ontving de haven 502.000 cruisepassagiers van 177 cruiseschepen. Vanaf december 2018 zullen er ook weer cruises starten vanaf St. Maarten.

Stranden
St. Maarten staat bekend om haar 37 parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Alle stranden op St. Maarten zijn weer schoon en veilig verklaard door de St. Maarten Nature Foundation.

Hotels
De hotels op het eiland zijn hard aan het werk om hun gasten weer te kunnen verwelkomen. Uit een hotelonderzoek van het St. Maarten Tourist Bureau blijkt dat in het eerste kwartaal van 2018 1.000 hotelkamers beschikbaar waren op het Nederlandse deel van St. Maarten. Dit is 27 procent van de capaciteit van voor de orkaan. In het tweede kwartaal zijn dat 1.309 kamers (34 procent), het derde kwartaal 1.619 kamers (42 procent) en het vierde kwartaal naar verwachting 2.088 kamers (54 procent).


De luxe hotels, Sonesta Ocean Point Resort zal op 15 november 2018 haar deuren weer openen en het familievriendelijke Sonesta Maho Beach Resort, Casino & Spa per 1 februari 2019. Voor beide hotels worden per 1 juni 2018 weer reserveringen aangenomen. Maho Village, de winkelpromenade en boulevard met uitgaansgelegenheden op slechts een steenworp afstand van deze resorts, ondergaat momenteel een enorme transformatie en zal deze zomer opnieuw worden geopend met een moderne nieuwe look.


Naast deze hotels zijn er op het Nederlandse deel van St. Maarten ook zeker 74 villa’s beschikbaar voor huur door toeristen.

Hospitality First
Een groep hotelondernemers zag de ontberingen waarmee veel van haar hospitality-medewerkers te maken kregen na orkaan Irma en lanceerden samen met andere betrokken industriegroepen Hospitality First, een initiatief van de St. Maarten Training Foundation (SMTF). Voor medewerkers die nu zonder baan zitten is - terwijl de resorts gesloten zijn en worden gerenoveerd - een lesprogramma opgezet om hun vaardigheden en kennis op het gebied van gastvrijheid bij te brengen. De medewerkers ontvangen een aanwezigheidsvergoeding tijdens het volgen van de cursussen, ze behouden hun baan, positie en arbeidsvoorwaarden zoals een medische verzekering voor wanneer de resorts weer open gaan. Dit met hulpgeld uit Nederland. Het levert aan beide kanten profijt op: ondernemers krijgen beter personeel en de medewerkers hebben een inkomen.

Samenwerking Frans toeristenbureau
In februari vond de eerste gezamenlijke toeristische persconferentie en de ondertekening van het eerste memorandum van overeenstemming (MOU) plaats tussen de toeristische bureaus van het Nederlandse St. Maarten en het Franse St. Martin. Doel van het memorandum is samenwerking en de gezamenlijke promotie van beide delen van het eiland. Op 12 mei volgde een tweede gezamenlijke persconferentie met de minister van Toerisme en Economische Zaken Cornelius de Weever, hoofd van het St. Maarten Tourist Bureau May-Ling Chun, eerste vicevoorzitter van het Collectivité en hoofd van het St. Martin Tourist Office Valérie Damaseau en Interim Directeur van het St. Martin Tourist Office Aida Weinum.

Restaurants, bars, winkels
Ook veel restaurants en bars rond Simpson Bay en Philipsburg hebben hard gewerkt en zijn inmiddels klaar om weer gasten te ontvangen. Daar kun je ervaren waarom St. Maarten ook wel de culinaire hoofdstad van de Caribbean wordt genoemd. Supermarkten zijn volledig bevoorraad en veel van de winkels in Philipsburg zijn heropend.


Momenteel zijn er 51 bedrijven die excursies aanbieden weer geopend. Dit is ongeveer 85% van het aantal voor de orkaan.


Link: http://www.vakantiestmaarten.nl
Trefwoorden: Heropbouw, orkaan, toerisme,

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.
29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...