Geplaatst op: 22-05-2018
Auteur: Marc Gerlings

Bali hel voor dieren in parken gericht op toeristen

Karin Bilo: “Kijk niet naar goede beoordelingen op internet”

Bali hel voor dieren in parken gericht op toeristen
Foto: World Animal Protection / Andi Sucirta

Bali is een ware hel voor wilde dieren in gevangenschap. Tot die conclusie komt World Animal Protection na undercover onderzoek bij toeristische dierenattracties op het eiland. Geen enkel park met olifanten, tijgers, dolfijnen en civetkatten voldoet ook maar aan de laagst mogelijke dierenwelzijnseisen. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 Nederlanders het vakantie-eiland. World Animal Protection roept toeristen op om alle vormen van entertainment met wilde dieren op Bali te vermijden.


Het rapport Wildlife Abusement Parks beschrijft de bevindingen vanuit 26 onderzochte parken, waar in totaal zo’n 1.500 dieren gevangen zitten. Zij worden ingezet voor circusshows, olifantenritten, zwemmen met dolfijnen en het maken van selfies met orang oetans. De onderzoekers troffen zelfs dolfijnen aan waarbij preventief de tanden waren verwijderd, zodat ze geen zwemmende toeristen konden verwonden.

Misstanden ongekend
Karin Bilo van World Animal Protection:"Waar Bali een paradijs is voor de vakantieganger, blijkt het een hel voor wilde dieren in gevangenschap.We hebben vaker onderzoek gedaan naar dierenwelzijn in de toeristische sector, maar de misstanden op Bali zijn ongekend.In andere landen was er altijd wel een plek met entertainment waar het dierenwelzijn redelijk of goed was. Maar op Bali is er niet één.”


Veel toeristisch vermaak lijkt op het eerste oog onschuldig. Maar achter de schermen gaat groot dierenleed schuil. Zo worden dieren al op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, en op grove wijze mishandeld om ze ‘geschikt’ te maken voor de toeristische uitstapjes. Ook de dagelijkse leefomstandigheden op Bali zijn gruwelijk. Dolfijnen leven in zwembaden van 10 bij 20 meter. Olifanten lopen de hele dag in de brandende zon met meerdere toeristen op hun zwakke rug, en orang oetans hebben geen enkele bewegingsvrijheid bij het urenlange maken van toeristen-selfies. De dieren zullen dit moeten blijven doen tot hun dood.


Vermijd alle entertainment
"Kijk vooral niet naar eventuele mooie of goede beoordelingen op internet”, zeg Karin Bilo."Als je op een wild dier kunt rijden, ermee mag knuffelen of er een selfie mee kunt maken, dan kan je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan ernstig dierenleed.”


World Animal Protection roept alle toeristen op om entertainment met wilde dieren op Bali te mijden. Ook roept World Animal Protection reisorganisaties op om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen entertainment met wilde dieren meer aan te bieden.
Trefwoorden: toerisme, reizen, dieren, dierenwelzijn, natuur

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.