Geplaatst op: 18-05-2018
Auteur: Marc Gerlings

KHN: Meer tijd nodig dan twee jaar voor overstap rookruimten

KHN: Meer tijd nodig dan twee jaar voor overstap rookruimten

Op 6 april jl. 2018 kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over twee jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan klanten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen.

Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd, meent de horecaorganisatie. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.


Vooral cafés en discotheken gedupeerd

Maar liefst 2425 KHN-leden namen deel aan het onderzoek en 50% van hen heeft een rookruimte. Het overgrote deel van de rookruimten, 66%, zijn te vinden in een bedrijf in de ‘natte horeca’ (café, discotheek); 15% van de rookruimten staan in een restaurant,een kleine 8% in een hotel en ruim 7% in een bedrijf in de ‘vrije tijd’-sector.


Per rookruimte is € 12.500 geïnvesteerd

Vanaf 2008 mag er in de horeca niet meer worden gerookt; behalve in een rookruimte of op het terras. Uit het onderzoek van KHN blijkt dan ook dat ruim 60% van alle rookruimten in 2009 of later is gebouwd. 36,5% van de respondenten heeft de laatste 5 jaar geïnvesteerd in een rookruimte. De gemiddelde investering in een rookruimte bedroeg € 12.500.


Leden KHN vinden het plan van de staatssecretaris een slecht idee

91% van de horecaondernemers met een rookruimte vindt het voorstel van de staatssecretaris om rookruimten te verbieden, geen goed idee. Dat geldt ook voor een meerderheid van de respondenten (namelijk 61%) die geen rookruimte hebben.


Verbod rookruimte heeft grote gevolgen voor de horeca

In de hele horecasector – zo blijkt als we de cijfers uit het onderzoek extrapoleren – is in totaal een bedrag tussen de € 69 en € 92 miljoen geïnvesteerd. Als het besluit van staatssecretaris Blokhuis om rookruimten te verbieden daadwerkelijk wordt geëffectueerd, dan betekent dit een directe schadepost voor onze branche.


81% van de horecaondernemers met een rookruimte denkt dat het voornemen hen gasten en daarmee omzet gaat kosten. Iets meer dan 61% heeft nog een eigen binnenplaats of een terras, 39% heeft geen andere keus dan dat rokers op de openbare stoep of weg zullen moeten gaan roken. Met betrekking tot dat laatste: 93% van de respondenten verwacht dat een verbod op rookruimten zal leiden tot meer overlast op straat. Dat zal ongetwijfeld weer zorgen voor discussies met buren en gemeenten. KHN pleit dan ook voor een overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken.


KHN dringt aan op overleg met staatssecretaris

KHN begrijpt dat het besluit om rookruimten te verbieden, een politieke keuze is. Een keuze die al gemaakt lijkt te zijn. Maar de resultaten van het KHN-onderzoek maken duidelijk dat de impact van het plan om rookruimten te verbieden enorm groot is voor betrokken horecaondernemers. Wij vinden dan ook dat het kabinet zich moeten bekommeren om die ondernemers die hard geraakt worden door dit verbod.


Daarom dringt KHN aan dat het door staatssecretaris Blokhuis voorgestelde overleg zo snel mogelijk plaatsvindt. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

  • Overgangstermijn van 2 jaar veel te kort; horecaondernemers moeten een fatsoenlijke periode krijgen om gedane investeringen te kunnen terug verdienen. Zo niet, dan moeten ondernemers financieel gecompenseerd worden.
  • Verbod moet gelden voor alle rookruimten op hetzelfde moment;als er een verbod op rookruimten komt, dan moet dat overal op hetzelfde moment gaan gelden. Het kan niet zo zijn dat rookruimten in de horeca eerder worden verboden dan in kantoren, overheidsgebouwen of andere voor publiek toegankelijke gebouwen.
  • Gevolgen voor de openbare orde, geluidsoverlast en veiligheid;een verbod gaat leiden tot meer rokers op straat en dientengevolge waarschijnlijk meer geluidsoverlast en zal gevolgen hebben voor openbare orde en veiligheid. Overheden zullen daar coulant mee om moeten gaan en creatief mee moeten denken (en handelen!) zodat ondernemers niet dubbel de dupe worden.
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, beleid

||| Blogs |||

04/06/18
Het gaat weer goed met het toerisme!
Het vertrouwen komt weer terug. Bezoekers- en verkoopcijfers stijgen. Het consumentenvertrouwen ...
28/05/18
Naar een Excellerende Gastvrijheidssector
CELTH is het Centre of Expertise voor de gastvrijheidssector, met als doel het aanjagen van same...
17/05/18
Leisurestress?
Leisurestress?
17/05/18 · Vakanties · Han Verheijden | Lees meer
De seniorenmarkt is een segment waarvoor al lange tijd veel belangstelling bestaat, zowel bij o...
10/04/18
Beleving met een local
Beleving met een local
10/04/18 · Toerisme · Verblijfsrecreatie · Karin Veldhuizen | Lees meer
Vorige week, tijdens het Leisure & trendcongres woonde ik o.a. de workshop bij van Vincent Nijs...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...















||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/06/18
Exclusief voor leden
Thalys groeit sterk in Nederland
In de discussie over klimaat en de luchtvaart speelt de internationale trein als groen alternatief ...
25/06/18
Attractiepark Toverland onthult details nieuwe waterattractie
Toverland opent over twee weken het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalo...
22/06/18
Zeven redenen waarom ouders kinderen naar zomerkampen sturen
Zomerkampen hebben op de ontwikkeling van kinderen een veel breder effect dan alleen een week...
22/06/18
Acht organisaties samen in actie tegen oververhitting hardlopers
Met steeds meer warme dagen wordt oververhitting van amateursporters een steeds groter probleem. Da...
21/06/18
Eerste Pannenkoekenglossy gelanceerd!
De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (VEP) heeft dinsdag 19 juni de eerste pannenkoeken...
21/06/18
<p>Uitstoot per euro toegevoegde waarde zal snel moeten dalen</p>
Chemie boekt grootste klimaatvooruitgang, luchtvaart blijft het meest achterDe uitstoot van broeikas...
21/06/18
Exclusief voor leden
NBTC trapt China campagne af actrice Hai Qing die Nederland bezoekt
Deze week brengt de Chinese actrice Hai Qing een bezoek aan Nederland. Hai Qing is met meer dan 10 ...
20/06/18
De spectaculaire brug langs Maastricht Airport afgelopen weekend ingehesen
In de avond en nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni is over de Europalaan in Beek, naast het bedr...
Partners
NHTV internationaal hoger onderwijs Breda
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk