Geplaatst op: 14-05-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Community of Practice rond ondernemen in historische gebouwen

Community of Practice rond ondernemen in historische gebouwen
Op 12 juni gaat op Nyenrode Business Universiteit de Community of Practice van start om cultureel ondernemen in duurzame historische gebouwen te bevorderen. Ondernemers, overheden, adviseurs en bouwers, financiers en burgerinitiatieven gaan elkaar inspireren en assisteren door kennis, ervaringen en onderzoek te delen. Online samenwerken en offline inspiratiemeetings staan op de agenda voor dit initiatief van Birgit Dulski (Nyenrode Business Universiteit) en Menno Heling (BMH/iftneisnow.eu). Deelnemen aan deze eerste founding partners bijeenkomst is nog mogelijk.


Een culturele functie in historische gebouwen, het lijkt een voor de hand liggende combinatie en we genieten er allemaal van. Toch zijn de bijzondere gebouwen voor veel culturele ondernemers ook een zorg: hoge energierekeningen en onderhoudskosten,, verouderde installaties, een onregelmatig gebruik, etcetera zorgen dat veel culturele ondernemers met de handen in het haar zitten. Daarbij komen vaak hoge kosten voor de ontwikkeling van exposities en evenementen, onzekerheid over de opbrengst en zorgen of de culturele functie op termijn wel levensvatbaar blijft.


Levensvatbaar?

In vele gesprekken hebben Birgit Dulski en Menno Heling de praktijk van culturele ondernemers in historische gebouwen verkend. Op basis van deze gesprekken starten zij nu het initiatief voor een Community of Practice. Vanuit hun expertise op het gebied van architectuur, duurzaam bouwen, erfgoed en toerisme, gaan zij samen met de deelnemers van de community zich richten op het delen van kennis en ervaringen en op inspireren en samenwerken. Hun doel is het levensvatbaar maken/houden van culturele functies in duurzame historische gebouwen. Deze activiteiten richten zich zowel op het verduurzamen van de gebouwen (ook met het oog op de energietransitie), met behoud van de aanwezige cultuurhistorische waarden. En op het bundelen van krachten op het gebied van cultureel ondernemen (financiering, programmering en burgerparticipatie).


Deelnemers

De deelnemers van de community zijn afkomstig uit meerdere doelgroepen: Grote en kleine culturele ondernemers, bedrijven uit de bouwsector (architecten, aannemers, adviseurs), financiële instellingen (banken en fondsen), overheden (gemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). De community staat ook open voor burgerinitiatieven of kan deze ondersteunen met haar expertise en kennis.


Kick-off

De kick-off bijeenkomst vindt plaats op 12 juni om 13:00 in het kasteel van Nyenrode Business Universiteit. Aansluiten bij het initiatief is nog mogelijk. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is reserveren hiervoor nodig. Voor meer informatie, of reserveren kunnen partijen contact opnemen met Birgit Dulski via b.dulski@nyenrode.nl.


Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, cultureel ondernemen

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
09/04/24
De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...