Geplaatst op: 07-05-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Manifest: Zet de luchtvaart op het juiste spoor

Manifest: Zet de luchtvaart op het juiste spoor
Onder het motto Zet de luchtvaart op het juiste spoor roepen diverse milieuorganisaties de regering op te stoppen met de groei van vluchten en vliegvelden in Nederland en de uitzonderingspositie van de luchtvaart te stoppen. Ze willen dat er geïnvesteerd wordt in alternatieven en prikkels voor innovatie.


Het manifest is een initiatief van Greenpeace, Natuur en Milieu en de Federatie Natuur Milieu Noord Holland en wordt gesteund en ondertekend door Milieudefensie, Urgenda, Fossielvrij Nederland, Jonge Klimaatbeweging, Waddenvereniging, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Natuur en Milieu Overijssel, Natuur en Milieufederatie Limburg en de Brabantse Milieufederatie


Volgens de initiatiefnemers heeft vliegen ons ver gebracht. "Maar we vliegen langzaam af op onomkeerbare klimaatverandering, de luchtkwaliteit verslechtert en meer en meer Nederlanders worden in hun slaap gestoord door laagvliegend verkeer.”


Verbazing

Ze verbazen zich over spotgoedkope vliegtickets in het licht van de klimaatcrisis en groeiende luchtvervuiling. "Uitbreidingsplannen voor vliegvelden, maar enorm dure treinkaartjes. Jij bent niet de enige die zich hierover verbaasd. Steeds meer mensen zien dat een gezond en veilig (leef)klimaat niet samengaat met wildgroei van de luchtvaart”, schrijven ze online. "Vliegvelden groeien en ticketprijzen zijn bizar laag omdat de luchtvaart een bizarre uitzonderingspositie krijgt van de overheid:

  • Er zit geen btw of klimaatbelasting op vliegtickets
  • Kerosine kent geen accijns-regeling zoals benzine of diesel
  • In de officiële milieurapporten wordt een groot deel van de vervuiling niet meegerekend. Naar alternatieven zoals trein- en busverbindingen wordt niet gekeken
  • Schiphol breekt afspraken met omwonenden en protest wordt weggewuifd

Ze komen nu met het manifest naar buiten omdat deze lente de onderhandelingen over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart van start gaan met onder andere de de uitbreidingsplannen van Schiphol, Lelystad, Rotterdam en Eindhoven Airport. "Wij vragen om investeringen die trein- en busvervoer binnen Europese groener en beter maken. Zo krijgen we een aantrekkelijker en betaalbaar alternatief voor vliegreizen. Voor intercontinentaal vervoer is beleid nodig om te zorgen dat de luchtvaart eindelijk echt gaat innoveren, zodat in de toekomst schone luchtvaart mogelijk is.”


Link: https://secured.greenpeace.nl/actie/luchtvaart/
Trefwoorden: luchtvaart, beleid, prijzen, belastingen, luchthavens

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...