Geplaatst op: 15-03-2018
Auteur: Marc Gerlings

NBTC niet afrekenen op aantal buitenlandse toeristen maar op spreiding

NBTC niet afrekenen op aantal buitenlandse toeristen maar op spreiding
De Tweede Kamer stemt in met een voorstel om de missie van NBTC volledig te veranderen. Niet meer afrekenen op het aantal buitenlandse toeristen dat naar Nederland komt, maar volop inzetten op spreiding van toerisme. 


D66 wil het geld voor toerisme inzetten voor de regio’s buiten Amsterdam. Een Kamermeerderheid heeft het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte gesteund om toeristen naar nieuwe bestemmingen te lokken. Ook moet het voor toeristen makkelijker worden om door Nederland te reizen.

Paternotte: "Gevolg van het besluit is dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen niet meer afgerekend wordt op het binnenhalen van zoveel mogelijk toeristen in Nederland. In plaats daarvan moet dit bureau alles doen om de toeristen juist naar nieuwe bestemmingen te lokken."


Stijging toerisme

Amsterdam wordt de afgelopen jaren geplaagd door grote massa’s toeristen, melden de democraten. Het voorstel van D66 is om dit beter te spreiden door het land. Het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) moet toerismebureaus ondersteunen om het aantal toeristen beter te verdelen in verschillende steden en regio’s. Ook moet de Holland Travel Ticket toegankelijker worden voor toeristen. Paternotte: "Amsterdam is inmiddels ontzettend bekend, maar Nederland heeft veel meer te bieden. Zet de 8.7 miljoen euro die beschikbaar is om toeristen aan te trekken in voor spreiding naar andere regio’s.”


Holland Travel Ticket

Het Holland Travel Ticket is een OV-chipkaart met onbeperkt reizen door Nederland voor 55 euro per dag. Momenteel bieden alleen de NS-automaten op Schiphol dit aan of moet het online besteld worden. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van Paternotte voor een meerdaagse variant die beter beschikbaar is. Paternotte: "Een betere spreiding is belangrijk, maar ook dat toeristen makkelijker door het land kunnen reizen. Hierbij helpt bijvoorbeeld het Holland Travel Ticket. Een toerist die het land door wil reizen moet dat snel en makkelijk kunnen doen.”


Later op de dag volgt een reactie van NBTC. De marketingorganisatie wijst daarin onder meer op de ontwikkeling van de HollandCity-strategie met partners in heel Nederland. Ook zal het succes van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design worden aangehaald. In februari vroeg NBTC aan de politiek om de regierol te nemen in de spreiding van toerisme.

Trefwoorden: toerisme, spreiding, NBTC, D66

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.