Geplaatst op: 01-03-2018
Auteur: Marc Gerlings

Omzet in horeca groeit met 7,4 procent, toch waarschuwing KHN

Recordgroei van 1999 geëvenaard

Omzet in horeca groeit met 7,4 procent, toch waarschuwing KHN
In 2017 heeft de horeca 7,4 procent meer omgezet dan in 2016. Dat is een evenaring van de recordgroei in 1999. Het volume van de horeca groeide in 2017 met 4,9 procent. Al bijna vijf jaar neemt de omzet van de horeca elk kwartaal toe. Dat heeft het CBS bekendgemaakt in de Kwartaalmonitor Horeca over het vierde kwartaal van 2017. Volgens KHN mooie cijfers maar bij de bedrijven staan de marges wel onder druk.


De omzetgroei was sterk in alle kwartalen waarbij het tweede kwartaal er met een groei van 9,1 procent uitsprong. Ook het eerste kwartaal van 2017 ontwikkelde de omzet in de horeca zich sterk (+7,8 procent). In het derde (+6,2 procent) en het vierde kwartaal (+6,8 procent) groeide de omzet nog stevig. Tezamen resulteerde dat in een omzetgroei van 7,4 procent over heel 2017. In 2016 groeide de omzet in de horeca met 6,5 procent en in 2015 met 5,9 procent.


Figuur 1: Omzetgroei Nederlandse horeca naar kwartaal

Created with Highstock 6.0.7%Chart context menu'2006-12006-32007-12007-32008-12008-32009-12009-32010-12010-32011-12011-32012-12012-32013-12013-32014-12014-32015-12015-32016-12016-32017-12017-3-7.5-5-2.502.557.510NRIT Media

Bron: CBS


KHN: Mooie cijfers maar marge onder druk

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN reageert positief maar met een kritische boodschap: "Het afgelopen jaren zagen we ieder kwartaal positieve cijfers in de horeca. Veel van onze leden hebben meer gasten ontvangen en zagen hun omzet groeien. Dat is goed nieuws. Maar we moeten ook realistisch zijn, want het aantal horecabedrijven neemt ook toe. En de kosten van horecabedrijven zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, onder andere door de hoge commissies die zoek-, boek en bezorgplatforms als Booking.com en Thuisbezorgd.nl vragen voor hun diensten. Bij veel horecabedrijven staan daardoor de marges en de winst onder druk. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat de groei afvlakt. Kortom: fijn dat er mooie cijfers zijn, maar laten we met beide benen op de grond blijven.”
 
Stijging aantal horecabedrijven
Afgelopen jaar kwamen er in de totale horeca 1765 horecabedrijven bij. De helft daarvan zijn traditionele horecabedrijven: hotels, restaurants, cafés en fastservicebedrijven. De andere helft zijn kantines en cateringbedrijven, maar het CBS rekent ook zelfstandige koks en kelners en restaurants die uitsluitend bezorgen tot deze categorie.


Fastfood

De omzet groeide het sterkst bij fastfoodrestaurants en ijssalons (8,9 procent). De volumestijging in de fastfood houdt al bijna drie jaar aan. Ten opzichte van een jaar eerder stegen in het vierde kwartaal van 2017 de prijzen van fastfood, snacks en afgehaalde of bezorgde maaltijden met 2,6 procent.


Hotels

Hotels noteerden in 2017 een mooie stijging van de omzet (8,7 procent). Met een omzetgroei van 10,1 procent in het vierde kwartaal eindigden hotels 2017 sterk. Aangezien het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels in 2017 met 5,3 procent groeide naar 112 miljoen kunnen we concluderen dat hotels per overnachting een hogere omzet behaalden. De omzet van hotels groeit al vierenhalf jaar elk kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Met 150 oprichtingen en 50 opheffingen kwamen er in het vierde kwartaal per saldo 100 hotels bij.


Restaurants en cafés

Verder zagen restaurants in 2017 de omzet met 7,8 procent groeien en cafés met 3,6 procent.


Figuur 2: Omzetontwikkeling Nederlandse horeca naar sector, mutatie t.o.v. zelfde kwartaal jaar eerder

Bron: CBS


Ondernemersvertrouwen

Deze mooie cijfers worden maar gedeeltelijk vertaald in positief ondernemersvertrouwen. Het vertrouwen van de horecaondernemers steeg in het vierde kwartaal van 2017 dan wel van +13 naar +18 maar ligt nog wel onder het vertrouwen van de vorige twee kwartalen. Het ondernemersvertrouwen is positief sinds het tweede kwartaal van 2014.


Figuur 3: Ondernemersvertrouwen

Bron: CBS



Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/09/kwartaalmonitor-horeca-vierde-kwartaal-2017
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, omzet, hotels, restaurants, fastfood, cafes, toerisme, trends
    

||| Blogs |||

18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
19/08/16
Dierenpark Emmen zet Noord-Nederland op de kaart
Dierenpark Emmen zet Noord-Nederland op de kaart
19/08/16 · Attractieparken · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Onlangs zijn Ton Vermeulen (NRIT Media) en ondergetekende twee dagen op rondreis geweest door de p...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/07/19
Exclusief voor leden
De snelste achtbaan van de Benelux
Attractiepark Bobbejaanland heeft haar nieuwste triple launch coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer in gebruik genomen. De nieuwe attractie FURY staat in een nieuw 2 ha groot themagebied en is de snelste coaster van de Benelux.
09/07/19
Summer of Africa in Beekse Bergen
Van 13 juli tot en met 11 augustus kan iedereen een Afrikaanse zomer beleven in het Safaripark Beeks...
08/07/19
Met vakantieabonnement naar pretpark
Voor wie de zomer(vakantie) in eigen land viert heeft Amusementspark Tivoli een voordelig Vakantiea...
02/07/19
UNTAMED eerste stalen achtbaan op oude houten constructie
UNTAMED, dat is de naam van de nieuwe hybride achtbaan in Walibi Holland. 500 nationale en internat...
01/07/19
Exclusief voor leden
Phantasialand zet in op beste VR-achtbaan
De meeste VR-achtbanen zijn tot nu toe geen doorslaand succes. Phantasialand stelt dat de met de Crazy Bats wel het verschil maken.
01/07/19
Tweede vestiging voor ZERO55
Het gloednieuwe Family Entertainment Center ZERO55 in Apeldoorn organiseert op zaterdag 13 juli een open dagvoor de buurt. ZERO55 is een Family Entertainment Center concept van Accres. Eerder werd een ZERO55 in Enschede geopend.
27/06/19
Exclusief voor leden
Eerste interactieve robotbeeld bij Madame Tussauds
De attractie Madame Tussauds in Amsterdam heeft een primeur. Er is geen wassenbeeld toegevoegd maar ...
26/06/19
Exclusief voor leden
Welke iconen bepalen de culturele identiteit van de provincies?
In het Vrije Tijd Merkenonderzoek heeft Hendrik Beerda Brand Consultancy het maatschappelijk draagvlak en de waardering voor alle cultuurinstellingen, sportorganisaties, dagattracties en evenementen onderzocht onder de provinciebevolking.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk