Geplaatst op: 16-02-2018

KHN zie kansen voor cassatie uitspraak opheffen rookruimten

KHN zie kansen voor cassatie uitspraak opheffen rookruimten

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent volgens Koninklijke Horeca Nederland, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid en het ondernemerschap van veel cafés en discotheken. KHN heeft daarom een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten. "We roepen de staatssecretaris met klem op om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad om de uitspraak van het Hof te laten vernietigen,” meldt de woordvoerder.


KHN heeft twijfels bij de juridische juistheid van de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Onder andere omdat de rechtbankDen Haag in eerste instantie tot een volledig andere uitspraak kwam. De rechtbank heeft de vordering van Clean Air Nederland in 2016 juist afgewezen, omdat volgens de rechtbank het WHO-verdrag niet rechtstreeks geldt voor burgers in Nederland.


Leden KHN vragen om schadeclaim

Vanaf juli 2008 geldt een rookverbod in de Nederlandse horeca, met uitzondering van rookruimten. Daar mogen mensen roken. Veel horecaondernemers hebben daarom voor tienduizenden euro’s geïnvesteerd in rookruimten. Er vanuit gaande dat zij konden vertrouwen op betrouwbare en bestendige wetgeving van de overheid. Deze investeringen zijn - als de uitspraak van het Hof klopt - niet alleen per direct waardeloos, maar daarnaast gaat dit cafés en discotheken (rokende) gasten en dus omzet kosten. Over compensatie is door het gerechtshof niets gezegd, maar veel leden vragen daar natuurlijk wel om. We verwachten dan ook dat er veel schadeclaims tegen de Staat zullen worden ingediend als de uitspraak van het Hof overeind blijft.


Rokers letterlijk op straat

In Nederland zijn tabaksproducten nog steeds legaal en mogen mensen roken. Het uitgangspunt is dat er niet gerookt wordt in openbare gebouwen en in voor publiek toegankelijke ruimten. "Maar wij vinden het ook logisch dat horecaondernemers hun rokende gasten kunnen faciliteren in een aparte rookruimte. Wij willen namelijk dat iederéén welkom is in de Nederlandse horeca. Dus ook mensen die roken; toch zo’n 25% van de Nederlandse mensen van 18 jaar en ouder. Als rookruimten worden verboden, dan betekent dat niet alleen dat deze groep mensen letterlijk op straat staat om te roken, het zal bovendien mogelijk tot overlast in de openbare ruimte zorgen.”


Geen verbod in kantoren en openbare gebouwen?

De uitspraak van het Hof heeft tot gevolg dat rookruimten in horeca-inrichtingen niet zijn toegestaan, maar laat rookruimten in kantoren en andere openbare gebouwen buiten schot. De uitspraak van het Hof, nog los van de vraag of die juridisch juist is, leidt dus tot rechtsongelijkheid.


Juridische toets hard nodig

"De belangen die op het spel staan, zijn groot. Het gaat ons niet alleen om enorme economische belangen van een grote groep horecaondernemers, maar ook om het feit dat wij gastvrij willen kunnen zijn voor mensen die roken. Daarom hebben wij een brandbrief naar de staatssecretaris van VWS gestuurd. Wat ons betreft moet de uitspraak van het gerechtshof worden getoetst door de Hoge Raad.”
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, roken, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...