Geplaatst op: 30-11-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Sterke omzetgroei in horeca

Sterke omzetgroei in horeca
Bron: Pixabay
De horeca heeft in het derde kwartaal van 2017 flink meer omgezet (+6,2 procent dan een jaar eerder. De omzetstijging gold voor alle branches (hotels, fastfoodrestaurants inclusief fastfood en cafés). Het volume was 3,2 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Zowel de omzet als het volume is al ruim vier jaar hoger dan een jaar eerder.


De omzet groeide bij de hotels het sterkst (+7,5 procent), gevolgd door fastfoodrestaurants (+7,1 procent) en restaurants met 7,0 procent. Bij de cafés was de omzetgroei met 1,7 procent bescheiden.


De groei was in het derde kwartaal van 2017 wel lager als die in het derde kwartaal van 2016 toen de omzet in de Nederlandse horeca nog met 8,5 procent groeide, maar dat was ook een top kwartaal qua groei. In het derde kwartaal van 2015 groeide de omzet in de horeca ook met 6,2 procent.


Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Net als in het eerste en tweede kwartaal zien we ook in het derde kwartaal positieve cijfers in de horeca. Onze leden profiteren van het gunstige economische klimaat en het feit dat mensen meer consumeren in de Nederlandse horeca. Daar ben ik blij mee. Maar we zien ook dat de kosten van horecabedrijven toenemen, onder andere door de stijgende commissies die moet worden betaald voor zoek-, boek en bezorgplatforms als Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Daardoor staan de marges van veel horecabedrijven onder druk. Want een hogere omzet wil nog niet zeggen dat een bedrijf ook meer winst maakt. Bovendien zien we dat de groei alweer wat afvlakt. Iets om de komende tijd rekening mee te houden.”


Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, restaurants, fastfoodrestaurants, cafes

||| Blogs |||

10/07/18
Gastvrijheidssector: katalysator voor ontwikkeling
"Kamer denkt over glas wijn bij de kapper”, zo luidde de kop bij het NOS deze week. Een slijt...
17/05/17
Over uitstelgedrag, laksheid en besluiteloosheid in de reisindustrie
Dé oplossing voor lastige klussen: uitstellen. Komt wel. Doe ik morgen. Bijna iedereen heeft...
03/05/17
Airbnb maakt beloftes niet waar
Airbnb maakt beloftes niet waar
03/05/17 · Horeca · Ton Vermeulen | Lees meer
Gisteren was in Amsterdam de presentatie van het onderzoek dat de Hotelschool The Hague samen met C...
30/12/16
Beleving food ondergeschoven kindje?
Onlangs was ik gastspreker bij Foodservice Network International, een congres over de betekenis...
26/10/16
Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld
Amsterdam is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws vanwege de drukte in de stad en ongebreid...















||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/09/18
Restaurants doven 27 oktober hun lichten tijdens de Nacht van de Nacht
Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieuf...
18/09/18
Programma Vakdag Zet je Regio op de Kaart online
Het programma van de Vakdag Zet je Regio op de Kaart 2018 staat online. Op deze dag hopen we je te...
17/09/18
Exclusief voor leden
Vijf ondernemers strijden om Brabantse Gastvrijheid Award
Maar liefst vijf ondernemers in Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn genomineerd voor de Brabantse Gastvrijheid Award van Visit Brabant. Een portret van genomineerde Buutvrij voor de hele pot.
14/09/18
Steeds meer Amsterdamse woningen in de toeristische verhuur, stad overweegt verbod
Ondanks alle maatregelen groeit het aanbod aan particuliere woningen voor toeristen in Amsterdam dit jaar met ruim 8 procent. De stad overweegt meer maatregelen.
12/09/18
Nominaties Hotello én Talent of the Year Award 2019 geopend
De Hotello of the Year en Talent of the Year Awards zijn de jaarlijkse verkiezingen voor Hotello’s...
12/09/18
Nieuwe naam en campus voor NHTV
Er veranderd veel bij NHTV, de opleiding krijgt een nieuwe naam Breda University of Applied Sciences en bundelt alle opleidingen op een campus.
11/09/18
Recordwinsten voor Nederlandse hotels
Nederlandse hotels hebben met hoge bezettingsgraden en hoge gemiddelde kamerprijzen een topjaar achter de rug
07/09/18
Met de Taskforce Gezond Uit op weg naar een gezond dagje uit
Tijdens het congres Gezond Uit moet gezonde voeding tijdens een dage uit onder de aandacht worden gebracht
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk