Geplaatst op: 17-11-2017

Trend: Ondernemers verwachten hogere omzet in 2018

Trend: Ondernemers verwachten hogere omzet in 2018
Tabel: CBS

De eerste perspectieven voor volgend jaar worden in onderzoeken al gevraagd. De ondernemers, niet alleen de bedrijven in de leisure industrie, verwachten in 2018 een verdere groei van de omzet maar ook van de investeringen. Een grote aanwijzing dat het goed gaat. Zijn de ondernemers té positief?

Nederlandse ondernemers verwachten voor 2018 een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen. Ten aanzien van de omzet zijn de verwachtingen het meest positief. Het ondernemersvertrouwen staat in het vierde kwartaal op 13,4. Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. De meting heeft plaatsgevonden in oktober van 2017.


Zijn ondernemers te positief: +15%?
Ruim 37 procent van de ondernemers voorziet een toename van de omzet. Daarentegen verwacht 7 procent een afname. Per saldo verwacht dus ruim 30 procent van de Nederlandse ondernemers volgend jaar meer omzet te behalen dan in 2017. Ook de verwachtingen voor de buitenlandse omzet zijn gunstig. Per saldo verwacht bijna15 procent van de ondernemers hier een toename in 2018.


Banenmotor
Ook over de ontwikkeling van de personeelssterkte zijn ondernemers positief. Per saldo verwacht bijna 18 procent het personeelsbestand in 2018 te vergroten. Dit saldo ligt hoger dan eind vorig jaar, toen per saldo 11 procent van de ondernemers positief antwoordde over de personeelsontwikkeling in 2017.


in de tabel is de piek te zien bij horeca. Nu al is het personeelstekort in de horeca een probleem. Voor 2018 kan dit gevolgen krijgen voor de ontwikkeling van bedrijven. In hoeverre het invloed heeft op investeringen, of het aanpassen van groeiplannen, is nog niet bekend.Verschillen sentiment investeringen
Volgens per saldo10 procentvan de ondernemers zal er in 2018 meer geïnvesteerd worden dan in 2017. In de sector verhuur van en handel in onroerend goed zijn hierover de meeste ondernemers positief. Ook in de bouw en de detailhandel is het aantal ondernemers dat een toename van de investeringen verwacht per saldo groter dan het gemiddelde van het totale bedrijfsleven.

Trefwoorden: economie, ondernemen, ondernemers, trend

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  25/11/21
  Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
  Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
  08/11/21
  Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
  Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
  14/10/21
  Varkens in nood op Lisboa Airport
  Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
  20/09/21
  New opportunities arise
  New opportunities arise
  20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
  This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
  16/07/21
  Van duurzaam herstel naar een duurzame sector
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  02/12/21
  Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
  Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
  02/12/21
  “Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
  Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
  02/12/21
  Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
  Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
  02/12/21
  Exclusief voor leden
  Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
  Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
  02/12/21
  Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
  Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
  02/12/21
  Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
  Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
  02/12/21
  CityLab010 levert vooral duurzame ideeën op
  De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In toerisme zijn meerdere living labs actief en daarom is het goed om te zien wat uit dit stadslab komt. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen.
  01/12/21
  Showroom met 80 verschillende leaseboten
  Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.