Geplaatst op: 24-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Hoe kan de kermis weer meer bezoekers trekken?

Hoe kan de kermis weer meer bezoekers trekken?
Nederland telt steeds minder kermisexploitanten. Uit inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal exploitanten gestaag daalt. Niet zo verwonderlijk als we afnemende bezoekersaantallen aan kermissen in ogenschouw nemen. Het lijkt eenvoudig de bal bij de exploitanten te leggen die met hun aanbod schijnbaar onvoldoende inspelen op de wensen van de moderne consument. Toch ligt hier ook een rol voor gemeenten die met een aantrekkelijk randprogramma het tij mede kunnen keren. Of een randprogrammering daadwerkelijk invloed heeft op de bezoekersmotivatie van de kermisbezoeker onderzocht Dynamic Concepts.De conclusies zijn verrassend.


Dynamic Concepts heeft een ruime ervaring op dit gebied en heeft tijdens zes verschillende kermissen meer dan 3.000 respondenten bevraagd over de beleving en waardering van diverse kermisonderdelen.


Leeftijd

De grootste groep bezoekers van de kermis (26 procent) zijn mensen tussen de 21 en 35 jaar, gevolgd door kinderen tot en met 15 jaar (23 procent) en mensen van 36 tot en met 45 jaar (16 procent). De onderzoekers signaleren een lichte vergrijzing van de kermisbezoekers wat de terugloop kan veroorzaken.


Bezoek

Niet geheel onverwacht trekt de kermis de meeste bezoekers in het weekend met zondag als topdag. De grootste groep (63 procent) blijft twee tot vier uur op de kermis. De meeste bezoekers komen in gezelschap van vrienden en kennissen (33 procent), met familieleden ( 19 procent) of met partner en kinderen (19 procent). Een kleine 16 procent bezoekt de kermis alleen. Opvallend is hier de relatief kleine groep gezinnen met kinderen.


Bezoekreden

Ruim een derde van de bezoekers komt voornamelijk voor de sfeer en beleving naar de kermis, terwijl een kleiner deel (14 procent) aangeeft dat het aanbod aan attracties de voornaamste bezoekreden is.


Waardering

Een ruime meerderheid (59 procent) waardeert de kermiselementen zeer positief terwijl het randprogramma met 69 procent nog hoger wordt gewaardeerd. Opvallend is dat een kermis met een randprogramma hoger wordt gewaardeerd dan een kermis zonder randprogramma. Helaas draagt een kermis met randprogramma niet bij aan de aanwas van nieuwe bezoekers. Dat concluderen de onderzoekers uit het feit dat er geen verschil is in Net Promotor Score voor beide typen kermissen.
En nu?

De onderzoekers adviseren betrokkenen bij de kermis (gemeente, exploitanten en horeca) meer onderzoek te doen naar het gedrag van de bezoekers en daarmee te achterhalen wat voor een bezoeker bijdraagt aan een betere beleving. Kan de kermis bijvoorbeeld beter worden gepositioneerd als een tijdelijk pretpark, inclusief thematisering en storytelling? Ofk kan de beleving worden vergroot waardoor de verblijfsduur wordt verlengd en daarmee de bestedingen omhoog gaan?


Om te achterhalen waarom mensen de kermis niet bezoeken, moet ook onderzoek gedaan worden naar de niet-bezoeker. Grote vraag is daarbij hoe je de kermis weer aantrekkelijk maakt voor een gezin met kinderen of de multigeneratie doelgroep (opa, oma, kinderen en kleinkinderen).

Link: http://www.dynamic-concepts.nl/whitepaper-1/
Trefwoorden: evenementen, kermissen

||| Blogs |||

04/10/18
Segregatie of integratie?
Eind juni vond bij mij in de buurt de Champions Trophy voor nationale hockeyteams plaats. Een mooi...
28/06/16
‘Distinctive Dutch story’ voor kastelen en buitenplaatsen
Eén van de speerpunten van NBTC Holland Marketing is het stimuleren van de regionale spreidi...
30/06/15
De Tour de France winnen we niet
Het lijkt wel of we niet erg goed zijn in leren en onthouden. Fouten maken we met regelmaat en hela...
05/01/15
Trends & Hypes december 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
07/12/14
Trends & Hypes november 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/11/18
Trendrapport Live 2018
Op maandagmiddag 19 november 2018 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT de tweede editie van Trendrapport Live. Op Trendrapport Live wordt je in één middag bij het CBS in Den Haag bijgepraat over de belangrijkste trends en ontwikkelingen die de sector raken en krijg je handvatten aangereikt om daarop in te spelen.
09/11/18
Aaf Brandt Corstius spreekt audiotour in bij tentoonstelling Rembrandt & Saskia: liefde in de gouden eeuw
Bij de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw, van 24 november 2018 t...
07/11/18
Kosten Floriade stijgen fors
Voorafgaand aan de raadsvergadering in Almere over de begroting van de Floriade meldt dagblad FD dat de kosten voor dit grote evenement waarschijnlijk oplopen tot 28 miljoen euro.
01/11/18
Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin
Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoo...
31/10/18
Laatste plaatsen voor Vakdag Zet je Regio op de Kaart 2018
Op donderdag 1 november 2018 houdt Pleisureworld NRIT de praktische Vakdag Zet je Regio op de Kaar...
30/10/18
Vlag overgedragen aan Invictus Games The Hague 2020
De vlag van de Invictus Games is van Sydney overgedragen aan Den Haag. De organisatie in Den Haag ...
29/10/18
Joep Naber: Hoe benut je de kracht van routes?
Joep Naber gaat in op de kracht van routes in regio’s. Dat wil je niet missen. Hij presenteert de ...
24/10/18
Dag van het Kasteel op 10 juni 2019
De 12e editie van Dag van het Kasteel valt deze keer op 10 juni 2019, meldt de Nederlandse Kastelenstichting. Het thema is: Over de Grens. 10 juni is de Tweede Pinksterdag van 2019.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk