Geplaatst op: 17-10-2017
Auteur: Marc Gerlings

Verschuiving in eigenaarschap en beleving vliegbasis Soesterberg

Verschuiving in eigenaarschap en beleving vliegbasis Soesterberg
Foto: provincie Utrecht

Park Vliegbasis Soesterberg wordt verkocht aan Utrechts Landschap. De verkoop vindt plaats vanuit de gezamenlijke intentie van provincie Utrecht en Utrechts Landschap om de bijzondere combinatie van natuur, militair erfgoed en cultuurhistorie voor de toekomst te beschermen, en bezoekers hiervan deelgenoot te maken. Utrechts Landschap betaalt € 4,7 miljoen euro voor het 375 hectare grote natuurgebied. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op een onafhankelijke taxatie.


De provincie kocht het grootste deel van de voormalige vliegbasis in 2009, toen de luchtmacht het gebied verliet. Omgevormd tot Park Vliegbasis Soesterberg kreeg het een gecombineerde bestemming van een bijzonder natuurgebied met net zo bijzonder militair erfgoed. Door middel van zonering werden bepaalde delen afgesloten om de natuur te beschermen, andere delen werden opengesteld voor recreatie zoals wandelen en fietsen.

Het terrein is onderdeel van twee belangrijke ecologische corridors. Door de aanleg van ecoducten heeft het gebied verbinding gekregen met omringende natuur. De voormalige vliegbasis vormt hiermee een belangrijke schakel in het Natuurnetwerk Nederland en in het gebiedsontwikkelingsprogramma Hart van de Heuvelrug.


"Goede handen”

‘We hebben er het volste vertrouwen in dat dit bijzondere natuurgebied met de rijke historie bij Utrechts Landschap in goede handen is,’ aldus gedeputeerde Mirjam Maasdam. ‘De verkoop van Park Vliegbasis Soesterberg draagt bij aan onze doelstelling voor behoud en bescherming van de natuur, en het openstellen en beleefbaar maken van het Park en onze militaire historie. We hebben voor de verkoop een zorgvuldig proces met elkaar doorlopen. We verkopen immers niet iedere dag een voormalige vliegbasis.’


2000 soorten

Park Vliegbasis Soesterberg is het leefgebied van meer dan 2000 soorten. Het grootste bloemrijke schraalgrasland van Noordwest-Europa herbergt honderden verschillende plantensoorten, die tal van insecten en vogels aantrekken, zoals de zeer zeldzame kommavlinder en ook de veldleeuwerik. De uitgestrekte bos- en heidegebieden trekken veel soorten aan. Dieren als ree, bunzing en das komen volop voor. De buizerd broedt er, evenals de bosuil, de havik en zelfs de zeldzame wespendief.


Beleving vergroten

Park Vliegbasis Soesterberg is opengesteld voor publiek. Er is een gemarkeerde wandelroute uitgezet van 5 kilometer, die door het voormalige munitiepark voert. Wandelaars kunnen deze route combineren met de wandelroute over landgoed De Paltz, het naastgelegen natuurgebied in Soest. Zeer populair zijn ook de fietsexcursies met de gidsen van Utrechts Landschap.


Dit jaar voert de provincie nog een verbeterslag uit op een aantal ontbrekende schakels in de padenstructuur en een aantal recreatieve voorzieningen zoals bebording, meubilair en hekwerken.

Trefwoorden: natuur, recreatie, beleving, verdienmodel, exploitatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...