Geplaatst op: 21-09-2017
Auteur: Marc Gerlings

Hoe los je het personeelstekort in horeca op?

Hoe los je het personeelstekort in horeca op?
Foto: Shutterstock
Binnen leisure vormt horeca een belangrijk deel voor inkomsten en gastvrijheid in diverse formules. Horeca ervaart grote moeilijkheden om aan personeel te komen op dit moment. Tijdens de eerste FNV/SVH Leermeesterdag op 19 september werd dit duidelijk.

De dag werd geopend met harde cijfers uit het arbeidsmarktonderzoek dat SVH samen met KHN heeft uitgevoerd. Jaarlijks stromen er gemiddeld 95.000 medewerkers de horeca in én stappen er 85.000 over naar een andere branche. Vanuit het MBO stromen tussen de 10.000 en 12.000 medewerkers in.

Ricardo Eshuis, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca: "Het belang van opleiden binnen het bedrijf, gefaciliteerd door de werkgever, wordt hiermee evident. Het MBO kan de gestegen vraag uit de arbeidsmarkt niet alleen oplossen. Werkgevers moeten gaan meehelpen om hun eigen brigades op te vullen. De rol van de leermeester is daarbij van groot belang. Zij gaan naast MBO-leerlingen ook volwassenen begeleiden naar een plek op de werkvloer."
Topics:Horeca
Trefwoorden: personeel, vakbekwaamheid, horeca

||| Blogs |||

17/05/17
Over uitstelgedrag, laksheid en besluiteloosheid in de reisindustrie
Dé oplossing voor lastige klussen: uitstellen. Komt wel. Doe ik morgen. Bijna iedereen heeft...
03/05/17
Airbnb maakt beloftes niet waar
Airbnb maakt beloftes niet waar
03/05/17 · Horeca · Ton Vermeulen | Lees meer
Gisteren was in Amsterdam de presentatie van het onderzoek dat de Hotelschool The Hague samen met C...
30/12/16
Beleving food ondergeschoven kindje?
Onlangs was ik gastspreker bij Foodservice Network International, een congres over de betekenis...
26/10/16
Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld
Amsterdam is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws vanwege de drukte in de stad en ongebreid...
19/08/16
Dierenpark Emmen zet Noord-Nederland op de kaart
Onlangs zijn Ton Vermeulen (NRIT Media) en ondergetekende twee dagen op rondreis geweest door de p...















||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/18
Eerste Pannenkoekenglossy gelanceerd!
De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (VEP) heeft dinsdag 19 juni de eerste pannenkoeken...
20/06/18
Exclusief voor leden
La Marquise is Beste Bed & Breakfast van Nederland 2018
Bed & Breakfast La Marquise in het Noord-Brabantse Budel is woensdag uitgeroepen tot Beste Bed ...
18/06/18
Dutch Hotel Award 2018 voor Novotel Schiphol
Novotel Amsterdam Schiphol Airport, gelegen naast station Hoofddorp, is in de prijzen gevallen. Het ...
14/06/18
Hotel en bungalowpark populaire locaties vakantiewerk voor jongeren
Veel jongeren hebben komende zomer vakantiewerk. De recreatiesector valt in de top 3 van aantrekkel...
12/06/18
Exclusief voor leden
Vakantie in eigen land trend: hotel in Maastricht, Amsterdam of Nijmegen
Nederlanders gaan het liefst op zomervakantie in eigen land, blijkt uit onderzoek van websites ...
11/06/18
Exclusief voor leden
Hilton zet vol in op duurzaamheid en sociaal ondernemerschap
Hotelketen Hilton wil in 2030 haar ecologische voetafdruk hebben gehalveerd. Sinds 2008 heeft Hilto...
07/06/18
Exclusief voor leden
Verblijf in bungalowpark en reizen fors duurder
Yielding werkt goed voor de recreatieve en reissector, blijkt zijdelings uit prijsgegevens van CBS....
07/06/18
Verhoging BTW leidt tot fors omzetveries in gastvrijheidssector in grensregio's
Het verhogen van het lage BTW-tarief leidt in de gastvrijheidssector in de grensregio's tot een omz...
Partners
NHTV internationaal hoger onderwijs Breda
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk