Geplaatst op: 08-09-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Forse groei in hotelovernachtingen

Forse groei in hotelovernachtingen
Bron: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com
Het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels was in de eerste helft van dit jaar  9 procent hoger dan een jaar eerder. In 2016 steeg het aantal overnachtingen ook al. Amsterdam is verantwoordelijk voor een groot deel van de groei. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


De groei is vooral te danken aan buitenlandse gasten, die 13 procent vaker van een hotel gebruikmaakten in het eerste halfjaar. Nederlandse gasten overnachtten 6 procent vaker in een hotel. In de eerste zes maanden van 2017 waren er 12,4 miljoen overnachtingen van buitenlandse, en 10,5 miljoen van binnenlandse gasten in Nederlandse hotels.


Figuur 1: Overnachtingen in Nederlandse hotels, eerste halfjaar

Bron: CBS


Sterke groei van aantal Russen, Duitsers, Amerikanen en Engelsen

Al langere tijd zijn Duitsers de grootste groep buitenlandse gasten. In het eerste halfjaar van 2017 overnachtten Duitse reizigers 19 procent vaker in een hotel dan een jaar eerder. Ook gasten uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zorgden voor groei. Amerikanen overnachtten 21 procent meer in een hotel en Britten 8 procent.


Figuur 2: Overnachtingen in Nederlandse hotels, eerste halfjaar

Bron: CBS


Het aantal overnachtingen van Russen steeg sterk. In het eerste halfjaar van 2017 logeerden 45 procent meer Russen in Nederlandse hotels, terwijl het aantal Russische hotelovernachtingen de afgelopen twee jaar juist daalde. Het aantal overnachtingen van Chinezen nam toe, na een lichte daling vorig jaar. Gasten uit Turkije boekten juist minder vaak een hotel.


Amsterdamse hotels populair

In geen enkele andere stad werden er zoveel hotelovernachtingen geboekt als in Amsterdam. Sterker nog: de hoofdstad is goed voor ruim een derde van alle overnachtingen en zelfs meer dan de helft van de hotelovernachtingen door buitenlanders. Van de binnenlandse overnachtingen is dat 11 procent.


Figuur 3: Overnachtingen in Nederlandse hotels, eerste halfjaar

Bron: CBS


In het eerste halfjaar steeg het aantal Amsterdamse overnachtingen met ruim 11 procent naar bijna 7,6 miljoen. Overnachtingen bij mensen thuis, via online platforms als airbnb, zijn daar niet bij inbegrepen. Het CBS heeft over die vorm van logies geen gegevens.


Ook groei in andere grote steden en de provincie

Hoewel Amsterdam dus koploper is, neemt logeren in andere grote steden wel toe in populariteit. In Utrecht was de stijging sterk. Het aantal overnachtingen steeg daar met 34 procent naar bijna 350 duizend. Maar ondanks de stijging is het aantal overnachtingen in Amsterdam nog altijd 20 keer zo groot.


In alle provincies behalve Drenthe werd in het eerste halfjaar vaker gelogeerd in hotels dan een jaar geleden. De meeste hotelovernachtingen waren in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De drie Randstad-provincies waren goed voor twee derde van alle hotelovernachtingen.

Link: http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82061NED&D1=1&D2=0&D3=a&D4=54,58,71,l&HD=160926-1543&HDR=T,G1,G3&STB=G2%20
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, overnachtingen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.