Geplaatst op: 04-07-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

TUI samen met WAP tegen toeristische uitbuiting olifanten

TUI samen met WAP tegen toeristische uitbuiting olifanten
Bron: Shutterstock
De TUI Care Foundation (TCF) en World Animal Protection (WAP) willen dat in 2020 de 1.500 Aziatische olifanten geen dieronvriendelijke toeristische attractie meer zijn. Olifantenritjes en -shows moeten dan tot het verleden behoren. Om dit te realiseren investeren de organisaties in de ontwikkeling van locaties waar olifanten op een diervriendelijke manier behandeld worden. Toeristen die deze locaties bezoeken kunnen zo op een verantwoorde manier genieten van deze wilde dieren.


TUI Nederland was overigens één van de eerste reisorganisaties die olifantenritjes uit het reisprogramma schrapte, inmiddels hebben meer dan 100 touroperators dit voorbeeld gevolgd.


Toerisme als drijvende kracht voor bescherming olifanten

Thomas Ellerbeck, bestuursvoorzitter van de TUI Care Foundation: "We zien in de toerismebranche een positieve ontwikkeling op het gebied van de bescherming van olifanten. Toeristen zijn in toenemende mate geïnteresseerd in het welzijn van wilde dieren die leven in de landen die zij bezoeken. De toerismebranche kan dan ook de drijvende kracht zijn voor een olifantvriendelijke toekomst in Zuid-Azië. Wij zijn er trots op dat wij daar in onze samenwerking met World Animal Protection een bijdrage aan kunnen leveren.”


Olifantenritjes en -shows

Vaak weten toeristen niet dat olifantenritjes en -shows slecht zijn voor de dieren. Stropers vangen kleine olifantjes die op hardhandige wijze worden afgericht om zo hun wil te breken. Een gevangen olifant leeft hierdoor de rest van zijn leven in angst, blijft vastgeketend, beweegt weinig en krijgt eenzijdig voedsel. Deze dieren kunnen door hun tamheid vaak niet meer uitgezet worden in het wild. Een diervriendelijke opvang is dan het beste alternatief.


Diervriendelijke locaties

Het project van WAP focust zich in eerste instantie op Thailand. Hier leven zo’n 4.000 olifanten in gevangenschap en zo’n 2.000 tot 3.000 in hun natuurlijke leefomgeving. Het streven is om meer landen met een grote olifantenpopulatie in gevangenschap te betrekken, zoals Laos, Cambodja, Nepal, India en Sri Lanka. Door samen met bestaande locaties te werken aan betere leefomstandigheden waarin de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, wil de organisatie laten zien dat toeristen op een verantwoorde wijze deze wilde dieren kunnen bewonderen. Bovendien komt op deze manier de bron van inkomsten voor de lokale bevolking niet in het gedrang, het geld wordt nu alleen op een diervriendelijke manier verdiend.


Bewustwording creëren

TUI Nederland was de eerste reisorganisatie die stopte met het aanbieden van olifantonvriendelijke excursies en attracties. Inmiddels hebben meer dan 100 touroperators dit voorbeeld gevolgd. Steve Mclvor, CEO van World Animal Protection: "We zien een daling in de vraag naar olifantenritjes maar er is nog veel werk te doen om toeristen nog meer bewust te maken van de mishandeling die ermee gepaard gaat. Zodra men zich dat realiseert, neemt het enthousiasme snel af.”


TUI Care Foundation

TUI Care Foundation is in 2011 opgericht door TUI. De stichting ondersteunt verschillende samenwerkingen en projecten op vakantiebestemmingen. Deze zijn gericht op de educatie van kinderen en jongeren, de bescherming van natuur en milieu en het stimuleren van de lokale economie en werkgelegenheid zodat gemeenschappen meer profiteren van toerisme. Een overzicht van de projecten die TUI Care Foundation steunt is te lezen op www.tuicarefoundation.nl

Trefwoorden: duurzaam toerisme, dieren, dierenuitbuiting

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...