Geplaatst op: 29-06-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Spannende dag voor RECRON

Spannende dag voor RECRON
Het is vandaag een spannende dag voor brancheorganisatie RECRON. Tijdens een extra Algemene Leden Vergadering (ALV) wordt een nieuw bestuur gekozen. Het oude bestuur stapte op na een tumultueus verlopen ALV in maart. De leden wezen toen massaal de reorganisatieplannen en de visie op RECRON 3.0 af.


Kandidaten voor het nieuwe RECRON-bestuur zijn Cees Slager (Molecaten), Patrick Janssen (Holland Evenementen Groep), Jeroen Kassing (Huski Reizen) en Alex Dekker (Camping de Vossenburcht). Cees Slager is de beoogd nieuwe voorzitter. Update: Inmiddels is bekend geworden dat het nieuwe bestuur door de ALV is gekozen.


Grote financiële problemen

RECRON zit flink in de financiële problemen. Door het weglopen van grote groepen leden komt de bodem van de kas rap in zicht. Als niet wordt gereorganiseerd bedraagt het eigen vermogen van de vereniging eind van het jaar nog maar € 400.000 en in april 2018 is de vereniging failliet. Begin 2017 was nog 1,7 miljoen euro in kas.


RECRON heeft het afgelopen jaar de bedrijfsgroepen Zwembaden en een groot deel van de groepsaccommodaties zien vertrekken. Dat heeft niet alleen een grote impact gehad op de ontvangen contributies maar ook de bijdrage vanuit het Sociaal Fonds Recreatie is daarmee flink teruggelopen. Daarnaast moet RECRON de verkoop van verzekeringen anders inrichten door veranderende wet- en regelgeving wat ook nog eens zorgt voor minder inkomsten. Voor een Sociaal Plan en de wettelijke transitievergoeding is RECRON nog eens € 500.000 kwijt. Het plan om de TOP-leveranciers aan de kant te zetten kost RECRON nog eens € 200.000 per jaar. De directie en het oude bestuur wilden daarom fors reorganiseren en de personeelsformatie terugbrengen van 22,7 fte naar 13 fte.


Heroriëntatie al eerder ingezet

RECRON was voor deze financiële ellende al bezig met het inrichten van een nieuwe organisatie onder de noemer RECRON 3.0. RECRON wil een invloedrijke en deskundige brancheorganisatie zijn voor ondernemers op gebied van Leisure en Hospitality. Daarbij komt het accent te liggen op een krachtige lobbyorganisatie die vanuit wordt kennis gedreven. De regiomanagers verdwijnen, daarvoor in de plaats komen regionale lobbyisten. Een verhuizing naar Den Haag maakte onderdeel uit van die plannen die nu in de wachtkamer staan en wellicht in de prullenbak terecht komen.


Leden boos over slechte communicatie

De leden zagen tijdens die ALV de noodzaak tot reorganiseren wel in maar waren vooral verbolgen over de slechte communicatie en vonden dat de cijfers door bestuur en directie wel erg negatief werden gepresenteerd. Dat alternatieve plannen van personeel en ledenraad niet werden ingebracht schoot daarbij nog eens extra in het verkeerde keelgat. Daarmee voelden de leden zich met de rug tegen de muur gezet. Ook het feit dat het gehele personeel boventallig werd verklaard en alle personeelsleden opnieuw moesten solliciteren, kon niet op veel sympathie van de leden rekenen. Het gevolg was dat de voorstellen van het bestuur met 2.353 stemmen tegen en 525 stemmen voor massaal werden weggestemd. Een eerder aangekondigde motie van wantrouwen tegen het bestuur en de directie werd niet meer in stemming gebracht. Het gevolg was de enige weken later het bestuur aankondigde op te stappen.

Trefwoorden: dagrecreatie, verblijfsrecreatie, recron, brancheorganisaties

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...