Geplaatst op: 07-06-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Veel nieuwe restaurants en hotels in Nederlands straatbeeld

Veel nieuwe restaurants en hotels in Nederlands straatbeeld
Bron: Shutterstock
De horeca profiteert volop van de economische groei in Nederland en de ons omringende landen. De omzetvolumes stijgen dit jaar met 5 procent doordat consumenten vaker buiten de deur drinken, eten en slapen. Dat schrijft ING in haar nieuwste Vooruitzicht Horeca.


Ondernemers putten vertrouwen uit vier opeenvolgende jaren van groei wat leidt tot een hausse van nieuwe eetgelegenheden en hotels. In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met ruim 15% en het aantal hotels met bijna 25%. De horeca is daardoor steeds prominenter aanwezig in ons straatbeeld. In 2016 heeft de horeca 6,5 procent meer omgezet (incl. prijzen) dan een jaar eerder. Dat was de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd. Gecorrigeerd voor prijsverhogingen bedroeg de omzetgroei 3,9 procent in 2016. De verwachting voor 2017 van 5 procent van ING is nog veel positiever dan het al positieve 2016.



Volop nieuw aanbod

Door de positieve ontwikkeling van de bestedingen draait de horeca op volle toeren. Het aantal restaurants en eetgelegenheden voor een snelle hap groeit snel en beide branches doorbreken dit jaar de grens van 15.000 vestigingen. Voor de hotellerie komt de grens van 5.000 vestigingen gestaag dichterbij, terwijl de groei van het particuliere aanbod via platforms als Airbnb ook al fors is. Alleen de cafés vallen uit de toon. Door veranderend consumentengedrag zijn er namelijk steeds minder cafés en hun aantal krimpt richting de 10.000. De cafés die overblijven hebben onderling wel weer wat meer omzet te verdelen.


Grote regionale verschillen

Thijs Geijer, sectoreconoom Leisure: "Consumenten krijgen meer keuzemogelijkheden, waarbij er wel flinke regionale verschillen zijn. Zo stijgt het aantal restaurants in de regio’s Amsterdam en Haarlem het sterkst terwijl in Drenthe en Zeeland juist sprake is van een gematigd groeitempo.”


Klandizie neemt toe

"Veel horecaondernemers zien de klandizie toenemen", stelt Thijs Geijer. "Voor minder dan 1 op de 10 bedrijven is een gebrek aan gasten momenteel nog een belemmering, vier jaar terug had nog 1 op de 3 bedrijven daar nog last van."



5 procent groei in 2017

Na een sterk begin van 2017 verwacht het ING Economisch Bureau dat het omzetvolume in de horeca dit jaar met 5 procent groeit. Consumenten eten, drinken en slapen weer vaker buiten de deur en zijn bereid om per bezoek meer uit te geven. Het aantal horecaondernemers dat een gebrek aan klandizie nog als belemmering noemt, is sinds 2008 niet meer zo laag geweest. Vooral bij restaurants stijgt het aantal verkochte maaltijden en consumpties sterk, bij cafés is sprake van een meer bescheiden groei.

Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/ondernemen-in/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, omzet, vooruitzicht, toekomstverkenning

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...