Geplaatst op: 24-04-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Integrale aanpak Vitale Vakantieparken krijgt vervolg

Integrale aanpak Vitale Vakantieparken krijgt vervolg
De gemeenten op de Veluwe blijven de komende vier jaar samenwerken aan een divers en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken. De elf wethouders in Garderen hebben daartoe het ’Bestuursakkoord Vitale Vakantieparken 2017-2021’ getekend. Daarmee dragen de gemeenten bij aan de ambitie van de Veluwe om weer de meest gastvrije bestemming van Nederland te worden.


Kern van het programma zijn drie grote opgaven:

  1. De innovatieopgave met als doel vernieuwing en versterking van het product vakantiepark én de samenwerking in de keten (tussen ondernemers, onderwijs en overheden, of wel de O3).
  2. De herstructureringsopgave gericht op het samenvoegen, herverkavelen en het begeleid omvormen van (voormalige) vakantieparken waar een duurzame recreatieve exploitatie niet meer mogelijk is.
  3. De veiligheids- en leefbaarheidsopgave gericht op het actief aanpakken van ongewenste ontwikkelingen en op het voorkomen van nieuwe probleemsituaties. Hierbij gaat het om het vraagstuk van niet-recreatief gebruik van de parken, openbare orde vraagstukken, criminele activiteiten, maar ook om oplossingen voor de sociale problematiek.
"We hebben allemaal dezelfde belangen en lopen tegen dezelfde vraagstukken aan. Door gezamenlijk én in samenhang aan oplossingen te werken, hebben we meer slagkracht om onze doelen te bereiken”, aldus Henk Lambooij, voorzitter stuurgroep Vitale Vakantieparken.


Van inzicht naar actie

De eerste jaren stond het programma vooral in het teken van het in zicht krijgen en beter begrijpen van de veelzijdige problematiek, het formuleren van gemeentelijk beleid en het ontwikkelen van een passend instrumentarium. De komende jaren staan in het teken van de uitvoering: het toepassen van deze kennis en ervaringen om parken te revitaliseren, het (helpen) doorontwikkelen van bedrijven of daar waar nodig ook transformeren van parken waar geen realistisch perspectief op een recreatieve exploitatie meer is. Naar schatting is voor 10% tot 15% van de parken geen realistisch toekomstperspectief meer mogelijk. Met 20% tot 25% van de parken gaat het goed en de overgrote meerderheid van de vakantieparken op de Veluwe (60% tot 70%) kan wel wat hulp gebruiken.


Deelnemende gemeenten

De volgende gemeenten hebben zich aan de Veluwebrede aanpak van het programma verbonden: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten.



Veluwse aanpak uniek in Nederland

Niet eerder werd de complexe problematiek in de verblijfsrecreatiesector op regionale schaal aangepakt via een integraal programma. Henk Lambooij: "De parkenaanpak die we op de Veluwe ontwikkeld hebben, is daarin uniek in Nederland. De gemeenten, de provincie Gelderland, ondernemers en andere betrokkenen hebben de afgelopen jaren veel van elkaar geleerd. Dit gaan we de komende vier jaar benutten bij de uitvoering van het programma.”


Drie grote opgaven

Binnen het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan drie grote opgaven: vakantieparken revitaliseren en (helpen) door te ontwikkelen (innovatieopgave), bedrijven (helpen) te transformeren als er geen realistisch perspectief meer is op een recreatieve exploitatie (herstructureringopgave) en ongewenste ontwikkelingen op sociaal gebied aanpakken (veiligheids- & leefbaarheidsopgave).



Animatiefilm

Op de website vitalevakantieparken.nl staat een korte animatiefilm die het programma Vitale Vakantieparken in een notendop weergeeft.




Tien Veluwebrede afspraken

Als basis voor de uitvoering zijn tien Veluwebrede afspraken gemaakt.

  1. Focus op recreatieve ontwikkeling door het versterken van bestaande en nieuwe kampeer- en bungalowparken die zich richten op verhuur, bij tweede woningparken ook recreatieve verhuur voor derden aan te bieden, het tegengaan van een combinatie van recreatief en eigen gebruik op één park en het transformeren en saneren van locaties die geen perspectief meer hebben.
  2. Kansen voor ondernemende recreatiebedrijven die van gemeenten het vertrouwen krijgen om binnen bepaalde kaders nieuwe recreatieproducten te ontwikkelen om zo te anticiperen op marktontwikkelingen.
  3. Zorgvuldig ruimtegebruik is leidend waarbij nieuwe ontwikkelingen waar mogelijk worden gekoppeld aan het oplossen van knelpunten.
  4. Duurzaam is uitgangspunt waarbij de gemeenten een verdere verduurzaming van de recreatiesector stimuleren.
  5. Oneigenlijk gebruik wordt aangepakt, gemeenten spreken af niet-recreatief gebruik van recreatieterreinen in principe niet toe te staan en actief te handhaven, dit behoudens uitzonderingssituaties.
  6. Veiligheid, de Veluwse gemeenten spreken af dat zij zich inzetten voor veilige en leefbare vakantieparken. Bestaande probleemsituaties worden actief aangepakt.
  7. Werkwijze, de gemeenten stimuleren parkeigenaren, VvE’s, ondernemers etc. dat voor elk park of elk cluster van parken op de Veluwe vóór 2022 zicht is op een duurzaam toekomstperspectief en op de wijze waarop ondernemers/eigenaren en gemeente dit perspectief willen bereiken.
  8. Afstemming beleid, waarbij de gemeenten afspreken af dat voor de doorontwikkeling en uitvoering van het lokaal beleid voortdurend en actief afstemming zal plaatsvinden met elkaar, de provincie Gelderland en met andere overheden.
  9. Samenwerking, de gemeenten spreken af dat zij actief de samenwerking zullen behouden en waar nodig versterken met de direct en indirect betrokken partners (zoals recreatieondernemers, eigenaren, belangenorganisaties, bewoners, kennisinstellingen en anderen).
  10. Gedeelde kosten, de gemeenten spreken de intentie uit om in de eigen begrotingen middelen vrij maken om de lokale uitvoering mogelijk te maken en om bij te dragen aan de regionale uitvoering.

Organisatie

Bij dit project blijft het niet bij mooie woorden alleen. De gemeenten hebben afgesproken dat ze samen tussen de 2.136 en 2.576 uren per jaar voor het project gaan inzetten. Dat is per gemeente rond de 200 uur. Daarnaast bekostigen ze een projectorganisatie met 2,2 fte. De kosten van die projectorganisatie, in totaal € 250.000, worden door de gezamenlijke gemeenten gedragen waarbij ook een bijdrage van de provincie Gelderland wordt gevraagd. Ondernemers kunnen een beroep doen op een kwaliteitsteam. Verder komt er ook een ontwikkelingsmaatschappij met bijbehorend fonds om concrete projecten van de grond te krijgen.


Meer lezen?

Meer weten over het project Vitale Vakantieparken? Lees dan het interview met Ivo Gelsing in Vrijetijdstudies.

Link: http://www.vitalevakantieparken.nl/default.aspx
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, gelderland, veluwe

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...