Geplaatst op: 14-04-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Amsterdam Crime Experience verwacht honderdduizenden bezoekers

Amsterdam Crime Experience verwacht honderdduizenden bezoekers
Amsterdam krijgt in 2018 een zogenaamde Crime Experience. Het gaat om een hypermodern, interactief misdaadmuseum, dat in deze vorm nog niet bestaat. Eén van de initiatiefnemers is misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij verwacht dat de Crime Experience jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers zal trekken. Het concept van de experience is ontwikkeld door Tinker imagineers uit Utrecht.


De Amsterdam Crime Experience speelt in op de groeiende belangstelling voor misdaad, opsporing en forensische wetenschap. In de experience kunnen bezoekers interactief hun eigen vaardigheden en talenten testen.


Het concept

De experience bestaat uit meer dan 15 interactieve ruimtes waar vrijwel alle aspecten van misdaad en opsporing aan de orde komen. Men kan zelf forensisch onderzoek doen op een plaats delict, een teamgenoot met een leugendetector verhoren, de nieuwste afluistertechnieken toepassen, een compositietekening van een verdachte maken, schietvaardigheid testen etc. Alle opgedane vaardigheden kunnen vervolgens worden toegepast in één van de twee Crime Scene Rooms, waar de bezoeker binnen een bepaalde tijd een misdrijf moet zien op te lossen.


Misdaadverslaggever Peter R. de Vries: "Misdaad is een populair thema, de kijkcijfers van de vele true crime series en de brede aandacht voor misdaad in de media bewijzen dat. Een interactieve experience waar je spelenderwijs kunt leren hoe misdaad wordt onderzocht sluit hier perfect bij aan. De Amsterdam Crime Experience is een ‘wereldprimeur’ en in feite overal toepasbaar’."


Trailer Amsterdam Crime Experience from tinker imagineers on Vimeo.


Gouden tips

Peter R. de Vries voorziet de bezoekers tijdens de opdrachten van cruciale informatie en ‘gouden tips’ via interactieve beeldschermen. Voor echte ‘speurneuzen’ is er ook extra, verdiepende informatie via dit systeem op te vragen. Aan de hand van alle scores in de interactieve ruimtes berekent het systeem tenslotte een persoonlijke profiel. Is de bezoeker een rechtgeaarde crimefighter of heeft hij eerder het profiel van een geraffineerde crimineel? Iedereen krijgt na afloop zijn/haar score zwart op wit in een bijzonder misdaadrapport. Uiteraard zijn er ook vele bijzondere social sharing gelegenheden, zoals een ‘mugshot’ en een ‘police line-up’.


Initiatiefnemer Jasper van der Schalie: "Vanuit mijn jarenlange fascinatie voor misdaad heb ik samen met Peter R. de Vries en adviesbureau Tinker dit plan ontwikkeld. De Amsterdam Crime Experience wordt state of the art, mede omdat we het maken met de toppers van hun vakgebied.”


Facts & Figures

De Experience zal rond de 1.500m2 beslaan op een centrale plek in de hoofdstad, inclusief horeca en een shop en is 7 dagen per week geopend. De exacte omvang van de experience wordt bepaald door de grootte van de investeringen in dit miljoenenproject. De Amsterdam Crime Experience wordt in beginsel tweetalig, op termijn meertalig. De minimum leeftijd is 12 jaar.


Over de initiatiefnemers

Na een studie communicatiewetenschap heeft Van der Schalie vanaf 1996 in de reclame gewerkt voor grote merken als Amstel Bier, KPN en Procter & Gamble. Tien jaar later stapt hij over naar de televisiewereld en is hij betrokken bij de oprichting van Omroep MAX. Met zijn eigen TV bedrijf Stepping Stone maakt hij nu programma’s voor commerciële zenders en publieke omroepen.


Peter R. de Vries is een icoon als het om misdaad gaat. Hij is niet alleen medeoprichter, maar ook de digitale gids van het museum: op diverse plekken geeft hij toelichting via interactieve schermen. Ook komen veel van de zaken die hij heeft behandeld aan bod in de algemene ruimtes.


Tinker is het grootste bureau voor creatieve consultancy en belevingscommunicatie in Nederland. Zij brengen ideeën tot leven door middel van tentoonstellingen, evenementen, paviljoens en multimediale theaters. Ze doen zowel research, projectontwikkeling, ontwerp als productie. Tinker bestaat sinds 1991, telt zo’n 40 medewerkers en ontwerpt musea en experiences in Nederland en buitenland.

Trefwoorden: attractieparken, attracties, amsterdam, musea

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...