Geplaatst op: 23-03-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Waterrecreatie Advies ontwikkelt Zelfbedieningsovertoom

Waterrecreatie Advies ontwikkelt Zelfbedieningsovertoom
Waterrecreatie Advies heeft samen met de gemeenten Amersfoort en Bunschoten en Waternet een zelfbedieningsovertoom® ontwikkeld. Dit is een goedkoop en innovatief alternatief voor een sluis voor kleine pleziervaartuigen zoals een sloep.


De zelfbedieningsovertoom werkt eenvoudig. Je vaart de overtoom in, drukt op de startknop en wordt vervolgens naar de andere kant van de dijk of dam getransporteerd. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Sloepen en andere boten tot ca. 7,5 m en een gewicht tot ca. 2,5 ton (categorie E en F) worden horizontaal over een dijk (helling tot 40°) en eventueel een weg of fietspad getransporteerd.  Als aanvulling op zelfbedieningssluizen en -bruggen zorgt de zelfbedieningsovertoom® voor nieuwe vaar- en routemogelijkheden in Nederland. 


Inspelen op ander vaargedrag

De recreatietoervaart in Nederland krimpt. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met een verandering van het vaargedrag. Het varen van meerdaagse tochten en vakanties met de boot nam af. Dagtochten met een sloep en het varen van ‘een rondje’ werd een populair alternatief. Vaarwegen met een doorvaarthoogte van 1,5 tot 2 meter en een vaardiepte van iets meer dan een meter werden plotseling interessant, soms als route waar alleen met elektrisch aangedreven boten mag worden gevaren. In dat soort routes zitten vaak knelpunten zoals een dijk, een dam of een stuw.


Zoektocht naar goedkope alternatieven voor sluis

Begin 2016 is Waterrecreatie Advies gestart met een zoektocht naar mogelijkheden om zo’n dijk of dam te passeren. De aanleg van een sluis was voor deze doelgroep en de status van het vaarwater te duur. Alle varianten in Europa en daarbuiten werden onderzocht. Inspiratie werd uiteindelijk gehaald uit de vroegere overtoom. Uitgangspunt was dat men de overtoom zelf kon bedienen, de bemanning aan boord kon blijven en de fles wijn tijdens het transport rechtop bleef staan. Waterrecreatie Advies heeft het idee en het model inmiddels gedeponeerd. Voor de overtoom bij Bunschoten bevindt het project zich in de politieke besluitvormingsfase.

Topics:Watersport
Trefwoorden: watersport

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
05/04/24
Exclusief voor leden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen
Op donderdag 28 maart hebben de veertien gemeenten van het Friese vasteland, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het oeverbeheer in Fryslân. Zo is duidelijk wie voor het beheer van de 1.760 kilometer aan oevers langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
11/03/24
Exclusief voor leden
Watersporters nieuwsgierig naar ombouw elektrische of hybride motoren
Van 6 tot en met 10 maart stond het WTC Expo in Leeuwarden in het teken van de watersport tijdens Boot Holland 2024. Duizenden watersportliefhebbers kwamen naar Leeuwarden om de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onder meer waren veel bezoekers nieuwsgierig naar elektrische en hybride motoren voor de boot.
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
18/01/24
Exclusief voor leden
Zeeland stelt Fonds Vrijetijdseconomie verder open
Het Zeeuwse investeringsfonds dat eerder alleen open stond voor bedrijven in de verblijfsrecreatie komt ook beschikbaar voor mkb-bedrijven in de dag- en waterrecreatie. De naam van het fonds is ook veranderd naar Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland.
22/12/23
82% aangesloten waterrecreanten enigszins actief met duurzaamheid
Dit jaar heeft Waterrecreatie Nederland, net als in 2022, een enquête over duurzame waterrecreatie gehouden onder waterrecreanten en watersporters. De enquête is door 858 actieve watersporters ingevuld.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...