Geplaatst op: 22-12-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wat maakt vakantiegangers gelukkig?

Wat maakt vakantiegangers gelukkig?
Bron: Shutterstock
Veel professionals realiseren het niet maar in feite zitten we in de geluksbranche. We willen ons gasten/bezoekers boven alles gelukkig maken. Daarom is het jammer dat we zo weinig van geluk weten. Eerder vertelde Ondrej Mitas van NHTV op het NRIT Media Vrijetijdsplatform al dat het meten van geluk niet zo ingewikkeld is en nu heeft ook Booking.com onderzoek gedaan naar geluk bij vakantiegangers. De conclusies zijn misschien voor de hand liggend, maar geven wel focus.
  • Acht van de tien mensen zeggen dat een comfortabel bed, een pittoresk uitzicht (60%), en gratis wifi (52%) onmisbaar zijn voor vakantiegeluk.
  • Een derde zegt dat verblijven in een appartement of vakantiehuis met plaatselijke bewoners hen het gelukkigst maakt, terwijl 24% zegt dat ze nieuwe mensen ontmoeten het leukst vinden.
  • Australië kreeg de meeste stemmen (35%) voor de vriendelijkste en gelukkigste locals, gevolgd door Canada (33%) en Italië (29%). Nederlanders komen in de top 10 niet voor.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Booking.com onder 17.000 mensen uit 17 landen. Van vakantie willen we gelukkig worden en ook de voorpret is niet onbelangrijk: de meeste reizigers denken meerdere keren per dag aan hun aankomende vakantie (39%).


Blije locals maken vakantiegangers blij

De resultaten laten zien dat blije, lachende en vriendelijke locals een direct effect op het eigen geluk van reizigers heeft. Een derde van de respondenten zegt dat verblijven bij een local hen het gelukkigst maakt en een kwart zegt dat ze het ontmoeten van nieuwe mensen het leukst vinden. Dat verklaart in ieder geval voor een deel het succes van platforms als Airbnb en de populariteit van Bed & Breakfasts.


Geluk is aanstekelijk

Dit geluk is duidelijk aanstekelijk, zelfs 47% zegt dat ze een betere band krijgen met hun partner en familie als ze op vakantie zijn. De opgewekte en ontspannen inwoners van Australië (35%) staan bovenaan de lijst van gelukkigste en vriendelijkste landen, op de voet gevolgd door Canada (33%), Italië (29%), Spanje (25%), VS (24%), Thailand (20%), Japan (20%), Frankrijk (20%), Nieuw-Zeeland (20%) en Brazilië (19%).


Shawn Achor, BA, MA, Harvard, toonaangevend expert op het gebied van geluk, auteur op de New York Times-bestsellerlijst en spreker die bekend staat om zijn pleidooi voor de positieve psychologie, legt uit: "Meer dan tien jaar onderzoek heeft aangetoond dat iemand zijn manier van denken en geluk enorm aanstekelijk zijn. Zonder woorden te gebruiken kan optimisme al van invloed zijn op iemands humeur. Als je je omgeeft met positieve mensen is er een grote kans dat je de wereld ook op een positieve manier ervaart. Daarom kunnen vriendelijke locals zoveel impact hebben op de reisbeleving. Bovendien zouden we gestimuleerd moeten worden om nieuwe activiteiten zoals reizen te ondernemen, omdat een positieve instelling het de mensen om ons heen ook makkelijker maakt positief te zijn. Wetenschappelijk gezien is geluk een keuze die ons bindt.”


Wat maakt een gelukkige vakantie?

Het eerste gevoel van geluk overvalt reizigers als ze de accommodatie voor het eerst zien en ze een warm, hartelijk welkom van de receptie krijgen (38%). Daarnaast heeft een vakantie veel meer elementen die het geluksgevoel van reizigers hoog houden. Een kwart dompelt zich onder in de plaatselijke cultuur, 48% zegt dat heerlijk eten een onmisbaar ingrediënt is voor een gelukkige vakantie en bijna de helft (45%) zegt dat een adembenemende omgeving bovenaan de lijst staat.


Tabel 1: Top 10 ingredienten voor een gelukkige vakantie

Heerlijke lokale gerechten

48%

Het perfecte weer

48%

Adembenemende landschappen

45%

Fantastische accommodatie

38%

Een vlot verlopen reis

37%

Reizen met mijn partner

36%

Reizen met familie

34%

Een nieuw land van mijn lijstje schrappen

26%

Onderdompeling in de cultuur

25%


Waarvan worden mensen in de accommodatie gelukkig?

Natuurlijk is een geweldige vakantie niet alleen afhankelijk van waar je heen gaat of wat je doet. Waar we op een oor liggen heeft ook een significante invloed op hoe gelukkig we ons voelen als we op reis zijn. Wat accommodatie betreft, staat een comfortabel bed bovenaan de lijst om ons tevreden te houden op vakantie (80%), gevolgd door een pittoresk beeld om elke ochtend bij wakker te worden (60%) en gratis wifi (52%). Opvallend is sfeerverlichting in de top 10.

Tabel 2: Top 10 accommodatiewensen voor een gelukkige vakantie

Een comfortabel bed

80%

Een pittoresk uitzicht

60%

Gratis wifi

52%

Mooie toiletartikelen

39%

Zachte hoofdkussens

35%

Een goed roomservicemenu

28%

Regendouche

25%

Een gratis fles wijn bij aankomst

21%

Veel kleerhangers en kastruimte

17%

Sfeerverlichting

13%


Het onderzoek

Het onderzoek is gedaan in opdracht van Booking.com en onafhankelijk uitgevoerd met een nationaal representatieve steekproef onder 1.000 mensen in elk van de 17 markten die het afgelopen jaar minstens één keer in het binnenland of buitenland op vakantie zijn geweest. In totaal zijn er 17.157 respondenten (boven de 18 jaar) uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje, Kroatië, Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, China, Japan, India, Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland. Data werd verzameld tussen 9 september en 4 oktober 2016.

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, geluk

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...