Geplaatst op: 20-12-2016
Auteur: Goof Lukken
Vrijetijdskennis

De VrijetijdsTrends van 2017

Geniet-economie, retro-grenzen, digital & live realities

De VrijetijdsTrends van 2017
Bron: Shutterstock
De vrije tijd van 2017 staat in het teken van de geniet-economie, retro-grenzen en digital & live realities. Dat voorspelt trendwatcher van vrijetijdskennis.nl en NHTV-docent Goof Lukken in de VrijetijdsTrends 2017.


De geniet-economie draait weer op volle toeren. We zijn daarbij op zoek naar korte en betekenisvolle belevingen. We eten meer buiten de deur en in combinatie met entertainment gaan we ook weer live shoppen (RED: Retail, Dining en Entertainment). Daarnaast zijn de grenzen weer terug. Steeds meer landen lijken zich op zichzelf te focussen. Dit begon met de Brexit en de verkiezing van Donald Trump, maar ook wij gaan onze vrije tijd vaker en meer in eigen land, regio of buurt spenderen. Bovendien zijn er grenzen aan de groei van de vrijetijdsbesteding. Amsterdam wordt overspoeld door toeristen. Tenslotte mixen we realiteiten. We beleven via VR en AR, maar ook elkaar live zien of iets meemaken, krijgt meerwaarde. In de VrijetijdsTrendHunt worden de hierboven genoemde trends aan de hand van voorbeelden concreet.


Geniet-economie

Genieten is weer helemaal terug in de vrije tijd. Nu de economische crisis voorbij lijkt te zijn, is het genieten volop terug. Samen zijn, doen en denken lijkt een belangrijke rol te hebben in de vrije tijd. Het aanbod van vrijetijdsactiviteiten blijft groeien, waarbij vernieuwende concepten zoals break-in rooms (als tegenhanger van escape rooms) of belevingen met storytelling de innovatie tonen. Waar fysiek shoppen op zijn retour lijkt, werken winkel- en stadscentra steeds meer aan de RED-methode. Dit is de combinatie van Retail (winkels met iets extra), Entertainment (evenementen, attracties of andere trekkers van bezoekers) en Dining (leuke plekken om te eten en drinken). De huidige consument is kritisch en kiest een steeds hoger kwaliteitsniveau. Aan de andere kant is ook de charme van kleinschaligheid, simpel en basic (zoals bamping = basic-camping) een succesfactor. Samen en live beleven zijn door de digitalisering het belangrijkste doel van onze vrijetijd. Net als het bevestigen van onze lifestyle.


Retro-grenzen

Na de jarenlange globalisering lijken grenzen weer retro te zijn. We zijn meer geneigd om ons voor vrije tijd binnen onze eigen landsgrenzen te oriënteren. De Engelsen begonnen met dze trend door de Brexit. Zij gaan nu meer in eigen land op vakantie. De verkiezing van Donald Trump lijkt ervoor te zorgen dat ook wereldspeler USA dit gaat doen. In Nederland blijven we eveneens meer genieten in eigen land. We beschikken over de beste leisure-infrastructuur van de wereld. Veel, veilig en dichtbij genieten zijn weer terug. De trend van lokalisering blijft succesvol. De pretparkindustrie in Nederland bloeit en musea en evenementen trekken steeds meer bezoek. Maar we lopen ook tegen grenzen aan. Amsterdam wordt overspoeld door toeristen. Het goed managen van zowel de buitenlandse als Nederlandse toeristenstroom is een uitdaging voor de komende jaren. We moeten Nederland niet zien als een land, maar als een grote stad met diverse ‘wijken’. Economisch is de gastvrijheidsindustrie een belangrijke economische pijler met 69 miljard euro omzet.


Digital en live realities

In onze vrije tijd gaan digitale en echte realities naast elkaar bestaan. Via de nu volledig geaccepteerde Virtual Reality (VR) kunnen we digitale belevingen thuis krijgen. Maar ook door de VR te mixen met realiteit, zoals in achtbanen, krijgen we nieuwe dimensies. Augmented Reality (AR) zorgt voor een extra laag in de beleving van onze vrije tijd. Door bijvoorbeeld jouw GSM te richten op gebouwen krijg je alle informatie. Live realities worden aan de ene kant gestuurd door sociale interactie (gezellig samen genieten en bijpraten). Aan de andere kant worden ze steeds grootser en intenser (zoals de nieuwste achtbanen in pretparken).


VrijetijdsTrends updates

Lukken bepaalt zijn trends door het verwerken van vele data als onderzoeksrapporten, media, waarnemingen in de branche, discussies met studenten en experts en cijfers. "Het gaat hierbij echter meer om duiding aan de mix van deze bronnen te geven. De lijst met de bovengenoemde drie hoofdtrends geeft een richting waarbij per trend of ontwikkeling een eigen prachtig verhaal hoort. Een trend is wat mij betreft niet alleen kortstondig. Trends zijn wel steeds vluchtiger en soms veelomvattend. De VrijetijdsTrends zijn inmiddels een begrip in de branche en blijken vaak noodzakelijk om ondernemers aan te zetten tot innovatie en inspiratie. Nieuw is dit jaar de VrijetijdsTrendhunt met mooie voorbeelden van trends met betrekking tot de vrije tijd. Daarom volgen er in 2017 regelmatige trendupdates, blogs, vlogs en goede voorbeelden op www.vrijetijdskennis.nl. Zo ontstaat een compleet beeld van de vrije tijd die economisch en maatschappelijk steeds belangrijker wordt,” aldus Lukken.


VrijetijdsTrendHunt 2017


Geniet-economie

 • Glamping en Bamping: Ofwel luxe kamperen in ingerichte tenten of juist back to basic in de natuur.
 • Food: Natuurlijk, transparant en specialisme zoals de opkomts van wine-bars of haute fast food zoals de Fat Dog van topkok Ron Blaauw
 • RED: mix van Retail (winkel) Entertainment en Dining: zoals Tastycomedy, een dinershow met stand-up comedy die weer meer bezoek naar schevingen trekt. Net als de musical the Lion King of The bodyguard in Utrecht.
 • Winterland Breda, waarbij sfeer en extra activiteiten zoals ledversching, een lichtshow op de grote kerk van Breda een reden geven om het centrum van de stad te bezoeken in de maand december
 • Multigeneratie vakantie: We gaan op vakantie met het hele gezin, opa, oma, kinderen en kleinkinderen

Vriendenweekend: Met vrienden een weekendje weg

 • Aandacht en uniek: Persoonlijke aandacht verklaart het succes van kleinschalige vrijetijdsactiviteiten. Ook uniciteit maakt het verschil. Slapen in vliegtuig, raket of vogelhuisje(zoals bij de Vreemde Vogel)
 • Uitdaging: Entertainment moet uitdagend en vernieuwend zijn zoals escaperooms.

Retro-grenzen

 • Groei binnenlands toerisme in de UK: Door de komende Brexit is de pond van de Engelsen in eigen land meer waard.
 • Nederland is Leisureland: we hebben de hoogste attractiedichtheid, de meeste campings en bungalowparken per inwoner van de wereld. Combineer dit met ons rijke cultuur en historie, mooie natuur en goede infrastructuur en je hebt een top bestemming.
 • Inkomend toerisme stelt ons voor uitdagingen: Het inkomend toerisme (zowel zakelijk als vakanties) is gestegen van rond de 10 miljoen bezoekers in 2009 naar 15 miljoen in 2015. Zie ‘pretpark Amsterdam. Juist door Amsterdam meer als pretpark te managen zouden we de beleving van onze hoofdstad goed kunnen houden voor zowel de inwoners als de toerist

Digital en live realities

 • Enverserd, europa’s eerste VR-experience center: In Eindhoven ligt deze primeur voor europa. Speel spellen in de VR, of zie welke toepassingen deze nieuwe digitale techniek heeft.
 • Coastality: Combineer VR met een achtbaan en je hebt een nieuwe topbeleving o.a. te zien in Europapark en Bobbejaanland.
 • Cocoonen en cosyness: Ouwerwetse gezelligheid met bordspellen en gourmetten, het is weer helameel hip.
 • Groots en meesleepend: We gaan massal naar grootse shows als die van Guus Meeuwis en de Toppers (zomer en winteredities) of naar de Vrienden van Amstel Live. Onze top DJ’s treden op tijdens de Flying Dutch op drie verschillende locaties die ze per helikopter bereiken
Link: http://www.vrijetijdskennis.nl/home
Trefwoorden: trends

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

  Plaats een reactie:

  Naam:Verplicht
  E-mailadres:Verplicht
  Bericht:Verplicht
   

  Reload Image


   
      

  ||| Blogs |||

  24/07/19
  Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
  Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
  08/07/19
  Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
  Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...
  18/06/19
  Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
  Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
  18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
  Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
  12/06/19
  Slapen in een gevangenis over de grens!
  Slapen in een gevangenis over de grens!
  12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
  Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
  11/06/19
  Ik google, jij googlet en wij googlen
  Ik google, jij googlet en wij googlen
  11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
  Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  16/08/19
  Fietsvakantie in eigen land onverminderd populair
  Het recreatieve fietsnetwerk wordt tijdens de zomermaanden intensief gebruikt. Nederlanders ondernemen ook veel fietsvakanties.
  16/08/19
  Exclusief voor leden
  Personeelstekort sterk voelbaar, ook in leisure
  Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiv...
  16/08/19
  Exclusief voor leden
  Meer ambassades sluiten aan bij Embassy Festival (+ aftermovie van 2018)
  Bijna zeventig ambassades doen mee aan het tweedaagse Embassy Festival in Den Haag en daarmee is di...
  15/08/19
  Nieuwe koers Beerze Bulten met renovatie vakantiebungalows
  De Beerze Bulten heeft haar 14 zespersoons bungalows gerenoveerd. Hans van Leeuwen mocht de openingshandeling verrichten.
  15/08/19
  Ryanair naar de Hoge Raad
  De staking van piloten en cabinepersoneel van de inmiddels opgeheven basis Eindhoven heeft voor Ryanair nog een aardig staartje. De Consumentenbond wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Ryanair een boete oplegt vanwege het ontduiken van de compensatieregels en zelf gaat de luchtvaartmaatschappij in beroep tegen het vonnis van de Rechbank Oost-Nederland.
  15/08/19
  Duin- en Bollenstreek wil meerdaags wandelevenement
  De Duin- en Bollenstreek wil een meerdaags jaarlijks terugkerend wandelevenement gaan organiseren. Het project valt binnen de ambities voor een gezonde en energieke regio.
  15/08/19
  Exclusief voor leden
  Drie architectenbureaus verder met renovatie Boijmans
  Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam hebben drie architectenbureaus gekozen die d...
  14/08/19
  Exclusief voor leden
  Minder Nederlandse campings
  In vijf jaar tijd is volgens de Kamer van Koophandel het aantal Nederlandse kampeerterreinen met 100 teruggelopen naar 2.200 (-4,2%).
  Partners
  Breda University of Applied Sciences
  Initiatiefnemers
  NRIT Media
  Vrijetijdsnetwerk