Geplaatst op: 12-12-2016
Auteur: Marc Gerlings

Tegenpolen bij trends kerstvakantie 2016

Tegenpolen bij trends kerstvakantie 2016
Rodry 1 Wikimedia Commons

Waar willen de Nederlanders naartoe als de kerstvakantie aanbreekt? Als je touroperator TUI bent dan duiken er opeens tegenpolen in trends op. Zowel Finland wordt geboekt als naar zonnig Portugal. Het boekingsgedrag gevangen in een top 3 en een aantal trends.

Tienduizenden Nederlanders kiezen voor een kerstvakantie in het buitenland. Het merendeel geeft dan de voorkeur aan een warme en zelfs exotische, zonvakantie. Maar kerst in de sneeuw blijft ook onverminderd populair. De top drie bestemmingen die Nederlands grootste reisorganisator ziet is:


1. Spanje, en dan vooral Canarische eilanden

2. Oostenrijk

3. De ABC-eilanden, en dan vooral Curaçao


Spanje groeit weer
Wel 30% van alle kerstvakantiegangers gaat naar Spanje en dat is bijna 5% meer dan vorig jaar. Als individuele bestemming is Gran Canaria de onbetwiste nummer één voor de Nederlandse kerstvakantieganger. Een warme omgeving op ruim 4 uur vliegen is zeer aantrekkelijk. Maar we deinzen er ook niet voor terug om in een kleine 10 uur naar Curaçao te vliegen en 100% zeker te zijn van die warme zon en zee.

Een actieve skivakantie, en dan vooral in Oostenrijk, blijft hoog op de kerstverlanglijst van velen staan. Met z’n tweeën, het gezin en vaak ook met de hele familie, vertrekken we naar de sneeuw. Vooral met de auto en in mindere mate met vliegtuig of bus en trein.


Trends Kerstvakantie: Meer doen op één bestemming

De bestemmingen die het snelst groeien en op steeds meer belangstelling mogen rekenen tijdens de kerst zijn: Kaapverdische eilanden, Portugal en Finland. Fins Lapland staat daarbij voor de trend om alternatieve actieve wintervakanties te ontdekken. Er kan ook geskied worden, maar de aantrekkelijkheid zit vooral in activiteiten als een hondenslee-rit, snowscootertochten, ijsvissen en natuurlijk het noorderlicht bewonderen. Portugal is niet heel zonzeker in de winter, maar wel aangenaam van temperatuur en zeer aantrekkelijk van prijs.


Waar reizen de andere Europeanen heen?

TUI is een groot internationaal reisconcern en heeft daarmee de reisactiviteiten van zeer vele landen in kaart. Tijdens de kerstvakantie zijn er opvallende verschillen en een gemeenschappelijke noemer. Veel Fransen spenderen de kerst in Marokko, de Zweden voelen zich aangetrokken tot Thailand en de Zwitsers mogen graag op de Malediven verblijven. De Duitsers blijven graag in eigen land, maar ook cruises zijn bij hen populair.


Gemene deler: Gran Canaria

Maar dé onbetwiste hit, ook bij de ons omringende landen, zijn de Canarische eilanden. Gran Canaria is de favoriet van de Nederlanders, Zweden en Fransen. De Duitsers reizen vooral naar Fuerteventura en de Engelsen geven de voorkeur aan een winter break op Tenerife. De Ieren daarentegen kiezen Lanzarote als populairste zonbestemming binnen de Canarische eilanden.
Trefwoorden: reizen, touroperating, kerstvakantie, trends, boekingsgedrag

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...