Geplaatst op: 18-11-2016

Ambitie: Meer superjachten onder Nederlandse vlag

Ambitie: Meer superjachten onder Nederlandse vlag
Minister Melanie Schultz van Haegen van het ministerie Infrastructuur en Milieu heeft tijdens de METSTRADE met een flinke stoot van een scheepshoorn Flying the Dutch flag on superyachts officieel gelanceerd. Hiermee moeten meer superjachten onder de Nederlandse vlag gaan varen. Brancheorganisatie HISWA heeft zich hier enorm voor ingezet.


Flying the Dutch flag is de populaire vertaling van het Commercial Cruising Vessel-project en omvat een aantrekkelijke wettelijke regeling voor vanuit Nederland commercieel geëxploiteerde superjachten. HISWA Vereniging maakte zich als brancheorganisatie van de (super)jachtbouw en watersportindustrie – samen met KVNR en Havenbedrijf Amsterdam - hard om deze regeling voor elkaar te krijgen.


HISWA toonde ambitie en lef

In haar speech benadrukte de minister de inzet van HISWA Vereniging: "HISWA toont ambitie, lef en ondernemingszin met het Commercial Cruising Vessel-project. Meer superjachten onder de Nederlandse vlag leidt tot meer werk in Nederland. Het Rijk schept een ondernemersklimaat door het scheepsregister te verbeteren en ‘Large Yacht Code 3’ in te voeren. Zo wordt het makkelijker om jachten onder de Nederlandse vlag te brengen.”


Eenvoudiger, transparanter en veiliger traject

Maar liefst 10% van de aanschafwaarde van een superjacht wordt besteed aan het in de running houden van een jacht. Denk aan registratie, fiscale issues en bemanning. Een superjacht is te beschouwen als een bedrijf: er werkt personeel, er worden materialen ingekocht en de papieren moeten in orde zijn. Met de aantrekkelijke service van Flying the Dutch flag wordt dit traject veel eenvoudiger, transparanter en veiliger.


Nieuwe service-industrie

Geert Dijks, directeur bij HISWA Vereniging, haalde in zijn speech aan dat de Nederlandse superjachtbouw internationaal een toppositie inneemt. "We staan in het buitenland uitstekend bekend om ons vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. Dankzij onze rijke maritieme historie ontwikkelden we veel expertise in het bouwen van jachten. Daarnaast kent Nederland een sterk in de keten samenwerkend cluster van gespecialiseerde bedrijven. Naast de nieuwbouw zetten we met Flying the Dutch flag een geheel nieuwe service-industrie op.”


Duidelijke afspraken

De randvoorwaarden ervoor zijn inmiddels rond, zoals heldere fiscale afspraken, implementatie van internationale technische regelgeving in de Nederlandse schepenwet en acceptatie van de internationale MCA-certificering voor bemanningen. HISWA Vereniging rolt in 2017 het project verder uit en hoopt daarmee de service-industrie rond superjachten daadwerkelijk naar ons land te halen.


Achtergrondinformatie Flying the Dutch flag

Flying the Dutch flag on superyachts omvat ‘one stop shop’ voor het bouwen, registreren en bemannen van een superjacht. Het transparante en complete servicepakket neemt jachtmanagers en bouwbegeleiders veel onnodige rompslomp uit handen. Met Flying the Dutch flag wordt het managen van een superjacht op een hoger niveau getild. Varen onder de Nederlandse vlag staat internationaal bekend als betrouwbaar, professioneel en veilig.

Link: http://www.hiswa.nl/voor-bedrijven/hiswa-kennisbank/projecten/www-hiswa-nl/dutchflag
Topics:Watersport
Trefwoorden: watersport, jachten, superjachten

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...