Geplaatst op: 03-11-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Kwart meer lunchrooms maar blurring licht op de loer

Kwart meer lunchrooms maar blurring licht op de loer
Het gaat goed met de lunchrooms in Nederland. De afgelopen vijf jaar nam het aanbod toe met 25% (+600) naar een totaal van 3.000 lunchrooms. De verwachting is dat het aanbod van lunchrooms de komende jaren zal blijven stijgen, mede gezien het feit dat een lunchroom bij uitstek kan inspelen op de hedendaagse trends van gemak, gezond en ambacht. Daarentegen groeit de markt van branche- of productvreemde aanbieders (winkels, tankstations, bakkers en koffiebars) waardoor de markt wel onder druk komt te staan. Dit en meer blijkt uit de publicatie van ‘De Lunchroom in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies.


Sterke groei

In vijf jaar tijd groeide in Nederland het aantal lunchrooms van 2.394 tot 3.000 bedrijven (bron: Horeca DNA). Over 10 jaar steeg het aanbod zelfs met 37%, waarmee het fors voorloopt op de ontwikkeling in de overkoepelende fastservice sector (+16%). Noord-Holland telt de meeste lunchrooms (688), maar de forse ontwikkeling in de provincie Utrecht valt op. Hier is het aantal lunchrooms in 10 jaar met 77% toegenomen, tot een totaal van ruim 200.


Een derde onderdeel van keten

Van de 3.000 lunchrooms zijn er 982 aangesloten bij een keten zoals Bakker Bart (189), Subway (172), Delifrance (160), Hema (123), Multivlaai (105), Bagels & Beans (67), Limburgia (65), Brownies & Downies (41), Bufkes (37), Vlaamsch Broodhuys (14) of Anne & Max (9). Lunchrooms worden gemiddeld groter. In 2009 was het gemiddelde oppervlakte 77m2, in 2016 was dat opgelopen tot gemiddeld 81m2.


Veel lunchrooms in grote steden en Limburg

Nederland telt gemiddeld 2,5 lunchrooms per 10.000 inwoners. Dat dit getal in de grote steden hoger ligt is geen verrassing, gezien het feit dat lunchrooms veelal in winkelgebieden liggen. In Amsterdam ligt het aantal lunchroom op 4,3 per 10.000 inwoners. Verrassend is echter dat Roermond de kroon spant met 5,3 lunchrooms op iedere 10.000 inwoners. In de Top 10 van steden met de hoogste lunchroomdichtheid staan nog drie Limburgse steden: Heerlen, Venlo en Maastricht. Het relatief grote aanbod kan verklaard worden door het bourgondische karakter en de ligging nabij de België en Duitsland.


Sterke groei bij bakkers met lunchrooms

Opvallende ontwikkeling in de lunchroomsector is de groei van bakkers met een lunchformule. Kenden we uiteraard al Bakker Bart, de afgelopen jaren zien we formules als het Vlaamsch Broodhuys en Koffie Leuten (Bakker van Maanen). Deze concepten spelen in op de trend van het tonen van de ambacht en de opmars van de vraag naar speciaal brood (o.a. spelt, glutenvrij en zuurdesem).


Lunchen bij de pomp

Ook buiten de lunchroomsector is de focus op het lunchconcept in volle ontwikkelingen. Het assortiment bij tank- en treinstations wordt steeds gezonder, verser en uitgebreider. Ook koffiebars en ‘blurring-concepten’ (horeca in winkels) bieden steeds vaker een lunchconcept.


En de toekomst?

Voor de toekomst verwachten de onderzoekers van Van Spronen dat het aanbod verder zal blijven groeien, met name concepten die zich profileren als ‘groen, gezond en ambachtelijk’. Ook zal de lunchroom zich steeds vaker gaan profileren als ‘ontbijt’-room, gezien het feit dat ontbijten buiten de deur steeds meer aan populariteit wint. Ook zal de branchevervaging doorzetten. Naast de bakkerijen die de stap maakten naar de lunchroomsector, vormen de koffiebars en retailzaken ook steeds meer geduchte concurrentie. Verder zal Nederland de aankomende jaren het aantal buitenlandse concepten verder toenemen, zoals bijvoorbeeld Exki, Le Pain Quotidien en Freshii.

Link: http://www.spronsen.com/downloads/Brancheboekjes/De%20Lunchroom%20in%20beeld%202016.pdf?utm_medium=email&utm_campaign=Persbericht%3A+Aantal+lunchrooms+fors+...&utm_source=YMLP&utm_term=Lees+het+brancheboekje+%26lsquo%3B...
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, lunchrooms, aanbod

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...