Geplaatst op: 24-10-2016

Festivalsector trekt recordaantal bezoeken in 2015

Friesland ziet sterke stijging aantal festivals

Festivalsector trekt recordaantal bezoeken in 2015

In 2015 nam het aantal festivals met 4,5% toe naar 837 festivals, dit is de sterkste stijging sinds 2013. Parallel aan de festivalgroei, nam ook het bezoekaantal toe met bijna 3%. In 2015 bezocht een record aantal mensen de Nederlandse festivals. De markt was goed voor ruim 23 miljoen bezoeken. Amsterdam lijkt zijn plafond te bereiken maar andere steden groeien lustig door.


De 2105 festivalbezoekers gaven bovendien meer uit dan het jaar ervoor: € 513 miljoen in totaal. Muziekfestivals zijn duidelijk populaire evenementen. Bijna 70% van alle kunst- en cultuurfestivals zijn muziekfestivals, waar maar liefst 14,4 miljoen bezoekers op afkomen.


Verschuiving in festivals

2015 betreft een geslaagd jaar voor kunst- en cultuurfestivals in Nederland. Door een toename in het aantal festivals en door een verschuiving van kleinschalige naar middelgrote festivals, zijn de festivalbezoeken met 2,7% gestegen. De middelgrote festivals (10.000 tot 50.000 bezoeken) zijn met 27% het meest gestegen ten opzichte van 2014. Dit wordt veroorzaakt door een aantal nieuwe festivals en festivals die in omvang zijn gegroeid. De meerderheid van de festivals – ongeveer 29 – trekt tussen de 5.000 en 10.000 bezoeken.


Bezoeken en festivals


Bron: Respons


Muziekfestivals genereren 62% van totale festivalbezoeken

Nederland telt 572 muziekfestivals, wat gelijk staat aan 68% van alle kunst- en cultuurfestivals. Met 14,4 miljoen bezoeken zijn het verreweg de best bezochte evenementen. Het is daarom duidelijk dat muziekfestivals één van de meest populaire evenementen zijn in Nederland.


"De danceindustrie, onder meer door ID&T, Q-Dance en Extrema, steekt met kop en schouders boven de Nederlandse evenementenexporteurs uit. Het Nederlandse dancefestival is inmiddels een sterk exportproduct geworden” schrijft Lex Kruijver, directeur van Respons, in het voorwoord van de Festival Monitor. De bestedingen in deze festivalcategorie blijven ook niet achter. De bestedingen op muziekfestivals zijn vorig jaar met 9,0% gestegen naar €513,1 miljoen. Dit is 76% van totale festivalbestedingen. De gemiddelde besteding van een muziekfestivalbezoeker komt uit op € 37 per festival.


Verhouding bestedingen per categorie (in miljoenen euro)



Bereikt Amsterdam de festivalgrens?

Het aantal kunst- en cultuurfestivals in de gemeente Amsterdam in 2015 is niet verder gestegen. Er is zelfs één festival minder georganiseerd in de hoofdstad. Dit in tegenstelling tot de andere grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven die het afgelopen jaar allemaal een stijging lieten zien. Desondanks is het aantal festivals in de gehele provincie Noord-Holland met 10% toegenomen. Gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem lijken te profiteren van het ‘festivalplafond’ in Amsterdam. Opvallend is dat niet alleen de omliggende gemeenten van Amsterdam hier profijt van hebben maar misschien zelfs omliggende provincies. De sterkste stijging in festivals is namelijk te vinden in de provincie Friesland. Tevens bezit Friesland met een aantal van 43 de meeste festivals van de drie noordelijke provincies


Lichtkunstfestivals en filmfestivals zijn publiektrekkers

Qua entreeheffende evenementen doet het Amsterdam Dance Event (ADE) het het best. Dit festival is voor de derde keer op rij koploper in de ranglijst van de top 25 entreeheffende festivals. Daaropvolgend komt International Film Festival Rotterdam (IFFR) en op de derde plek staat het Amsterdamse filmfestival IDFA. Opvallend is dat naast deze filmfestivalbroertjes, in de ranglijst gratis festivals, de twee lichtkunstfestivals een tweede plaats delen. Zowel GLOW als Amsterdam Light Festival worden bezocht door 730.000 bezoekers.


Festival Monitor

Bovenstaande feiten zijn afkomstig uit de Festival Monitor 2016 die onderzoeksbureau Respons heeft opgesteld voor de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De Festival Monitor (hardcopy) bevat naast een uitgebreide analyse van de markt ook de ranglijsten en profielen van de 25 grootste gratis toegankelijke en de 25 grootste entreeheffende festivals. 

Voor meer informatie: www.respons.nl

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





    ||| Nieuws |||

    27/03/24
    Uitbreiding KLM-busdienst
    Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
    27/03/24
    My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
    De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
    27/03/24
    Exclusief voor leden
    Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
    Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
    26/03/24
    Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
    Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
    26/03/24
    Reiziger wil directe vlucht
    Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
    26/03/24
    Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
    Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
    25/03/24
    Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
    Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
    25/03/24
    Exclusief voor leden
    Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
    Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

    ||| Agenda |||

    18/04/24
    18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
    Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    11/06/24
    11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
    Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
    24/06/24 t/m 26-06-24
    24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
    Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...