Geplaatst op: 27-09-2016

Meer vertraging voor Nederlandse vliegpassagiers deze zomer

Meer vertraging voor Nederlandse vliegpassagiers deze zomer

Vier op de tien van de vluchten vertrekkend van Nederlandse luchthavens liep afgelopen zomer een vertraging op. In de maanden juni tot en met augustus reisden er een recordaantal van circa 20,5 miljoen passagiers van- en naar Nederland. Ongeveer 245.000 passagiers, waaronder naar schatting 81.000 Nederlanders, liepen een langdurige vertraging op van meer dan 3 uur, een stijging van bijna 30%. Dat blijkt uit cijfers van Vlucht-vertraagd.nl.


Stakend personeel, slecht weer, technische mankementen maar vooral operationele problemen bij de luchtvaartmaatschappijen gooiden deze zomer roet in het eten van veel vliegpassagiers. Luchtvaartmaatschappij Vueling kampte het vaakst met problemen en presteerde het slechtst van de onder de Nederlandse passagiers meest populaire luchtvaartmaatschappijen.


Klachtenstroom

"Over de afgelopen drie zomermaanden ontvingen we van al ruim 9.000 Nederlandse passagiers een claim voor een schadevergoeding en de klachtenstroom blijft doorgaan deze maand. We verwachten dat de teller boven de 12.000 klachten zal uitkomen,” zegt directeur Tom van Bokhoven van Vlucht-vertraagd.nl. "In totaal zagen we dat er deze zomer 1.254 vluchten een vertraging opliepen van meer dan drie uur terwijl dit er in 2015 nog ver onder de 1000 waren.”


Slechtst presterende luchtvaartmaatschappijen

Passagiers die een vlucht boekten bij Vueling hadden het meeste pech, ruim 39% van de vluchten van deze Spaanse maatschappij kwam met een vertraging aan. Operationele problemen waren de grootste reden waarom zoveel vluchten met een lange vertraging op hun bestemming aankwamen.



Niet alle maatschappijen nemen klachten serieus

Passagiers die een vertraging hebben opgelopen, kunnen echter op weinig steun rekenen. Van KLM, Arkefly en Transavia kan gezegd worden dat klachten serieus in behandeling worden genomen, anders is dat bij prijsvechters als easyJet en Ryanair. Budgetairline easyJet reageert zelden op claims die passagiers zelf indienen en Ryanair heeft liever geen bemoeienis van buitenaf, zodat ze gemakkelijk om uiteenlopende redenen rechtmatige claims af kunnen wijzen. Met name bij Eindhoven Airport, de tweede luchthaven van Nederland, waren veel problemen. In juli en augustus liep bijna de helft van de vluchten vertraging op, zegt Van Bekhoven tegen de NOS.


"Helaas zien we dat er door het gros van de luchtvaartmaatschappijen een loopje wordt genomen met de rechten van passagiers. Deze passagiers hebben de grootst mogelijke moeite een vergoeding te verkrijgen. Wij worden dan ook vaak ingeroepen als passagiers al een poging hebben gedaan. Luchtvaartmaatschappijen nemen de klacht pas na onze bemoeienis serieus,” stelt Van Bokhoven.


Recht op schade

De rechten van vliegpassagiers worden door Europese wetgeving beschermd, tot twee jaar na een vertraagde vlucht kunnen passagiers de vergoeding aanvragen en de vergoeding kan oplopen tot 600 euro per passagier.

Trefwoorden: luchtvaart

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...