Geplaatst op: 02-08-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Kritiek op particuliere verhuur zwelt aan

Kritiek op particuliere verhuur zwelt aan

De kritiek op Airbnb-achtige verhuurplatforms zwelt langzaam maar zeker aan. Eerst waren het vooral inwoners die klaagden over overlast, maar nu komen ook ondernemers in verzet. Zij zien hun omzet dalen en het publiek veranderen terwijl particulieren ongebreideld hun zakken kunnen vullen. Ook overheden worden minder enthousiast nu het de woningmarkt verstoort.


Dit weekend in de Volkskrant het verhaal van ondernemers in de Amsterdamse Haarlemmerstraat die hun straat zien veranderen en bij de NOS een verhaal over hotels op Curaçao die half leeg staan terwijl KLM en TUI de belangstelling niet weggevlogen krijgen.


Heel ander publiek in Haarlemmerstraat

Vier jaar geleden werd de Haarlemmerstraat nog verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland maar daar is dankzij de particuliere verhuur danig de klad in gekomen. Ondernemers zien de omzet teruglopen door de vele vakantiegangers en wiettoeristen. De lowbudgettoerist die voor een Airbnb-appartementje kiest, is wel geïnteresseerd in één van de coffeeshops maar niet in handgemaakte Italiaanse schoenen die Fabio Bensi maakt: "De illegale hotels en coffeeshops trekken een bepaald soort mensen aan waardoor het betere publiek wegblijft”, zegt hij in de Volkskrant.


Airbnb-mythe doorgeprikt

In de krant wordt de mythe van Airbnb fijntjes doorgeprikt. In Amsterdam bestaat slechts 0,5% van het aanbod uit gedeelde kamers en slechts 19% uit kamers in door Amsterdammers bewoonde woningen. De overgrote meerderheid bestaat uit zelfstandige appartementen die vaak professioneel worden verhuurd. De opbrengsten daaruit zijn dermate hoog dat ook de Amsterdamse woningmarkt wordt verstoord waarmee tegelijkertijd het draagvlak voor gewone winkels wegvalt. Teukie van der Sluis zegt het heel treffend in de krant: "Mijn achterburen zijn weg, net als mijn buurman op dezelfde verdieping of de buren schuin tegenover. Ik voel met net die Chinees die als enige in zijn flat bleef wonen terwijl er een snelweg omheen werd gebouwd.” Volgens de Volkskrant strijkt een bedrijf uit Silicon Valley onder een vernis van feelgood-retoriek een flink deel van de winst op maar laat de schaduwkanten voor rekening van de maatschappij. Overigens treedt de gemeente Amsterdam hard op tegen illegale hotels, Airbnb’s die meer dan 60 dagen verhuren of shortstay-hotels die aan toeristen verhuren. Zij worden direct gesloten.


Code rood op Curaçao

Op Curaçao hebben de hotels weer veel last van particuliere verhuur en spreekt de sector bij de NOS zelfs van ‘code rood’. Voor de tweede achtereenvolgende maand staat de helft van alle hotelkamers op het eiland leeg. Dat is opvallend, want KLM en TUI hebben vanwege de grote vraag hun zomerschema doorgetrokken naar de winter. Volgens de hotelvereniging komt de toerist wel maar die kiest massaal voor Airbnb of andere particuliere verhuurders. Frank Holtslag, manager van het Floris Suite Hotel, stelt dat er op dit moment meer kamers via particulieren op de markt aangeboden dan reguliere hotelkamers. Holtslag is niet tegen particuliere verhuur maar wel op een gelijk speelveld. Hij wil dat particuliere verhuurders ook belasting gaan betalen, bijdragen aan de promotie van het eiland en meebetalen aan de schoonmaak van het strand.

Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, verhuurplatforms

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...