Geplaatst op: 13-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meer mogelijk op Haagse strand

Meer mogelijk op Haagse strand

De gemeente Den Haag geeft in haar nieuwste strandnota 2017 – 2022 meer ruimte voor initiatieven van ondernemers. Het strand wordt ook beter toegankelijk voor minder validen. Op twee stranden staat natuurbeleving centraal en mag niet meer worden gebouwd. Dat moet er voor zorgen dat het strand ook in de toekomst aantrekkelijk blijft. Verscheidenheid in beleving is een belangrijk uitgangspunt in de nieuwe strandnota.


In de eerste plaats blijft de natuurkwaliteit van de kuststrook behouden. In de tweede plaats krijgen ondernemers en sportverenigingen meer de ruimte, zodat ze meer mogelijkheden hebben om bezoekers het gehele jaar door te vermaken met activiteiten en evenementen. In de derde plaats moeten de basisvoorzieningen op het strand goed zijn. Zo moet het strand ook voor minder validen en ouderen goed toegankelijk zijn. En in de vierde plaats zorgt een vermindering en versimpeling van de regels er voor dat er goed gehandhaafd kan worden en een gelijk speelveld is voor ondernemers.


"Het strand is voor iedereen. In Scheveningen en Kijkduin komen mensen nu al om veel verschillende redenen. Van natuur op het stille strand tot golfsurfen en zomerse feesten tot diep in de nacht. Die veelzijdigheid is fantastisch en trekt - terecht - toeristen van heinde en verre. Dat is essentieel voor de Haagse economie. Met het nieuwe strandbeleid wil ik nog meer mensen van ons strand laten genieten. Maar dan wel wat beter over het jaar verspreid."


Wethouder Boudewijn Revis


De nota in het kort

In de strandnota 2017 – 2022 komen veel aspecten aan bod om het strand aangenaam divers, veilig en leefbaar te houden. Daartoe heeft het gemeentebestuur de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  1. Diversiteit voorop: zonering op het strand koesteren en versterken;
  2. Kwaliteit garanderen: basis op orde in de buitenruimte;
  3. Bescherming van natuurlijke kwaliteiten en behoud van een prettige leefomgeving;
  4. Ruimte om te ondernemen: verlevendiging van het strand waar dat past;
  5. Versterking van mogelijkheden voor strandsport en watersport.

Enkele veranderingen (niet uitputtend) op een rij:


De basis op orde:

Er worden meer voorzieningen geplaatst zoals afvalbakken, toiletten en douches. Ook wordt er gewerkt aan het versterken van de kwaliteitsbeleving zoals gastvrije dienstverlening, toegankelijkheid voor minder validen en het aanbieden van wifi.


Zonering op het strand:

De zonering die is ontstaan wordt omarmd en versterkt. De gemeente bekijkt nauwkeurig welke evenementen in welke zone passend zijn. In sommige zones zijn intensief gebruik en reuring gewenst. In andere zones zijn juist het behoud van natuur, rust en ruimte waardevol. Diversiteit is het uitgangspunt.


Natuurbehoud:

Het Zuiderstrand en het Westduinpark grenzen aan natuurgebieden. Daarom komt er niet meer ruimte voor nieuwe bebouwing op het strand zodat mensen in dit gebied tot rust kunnen komen als ze dat willen.


Ruimte voor ondernemers:

Zij kunnen nieuwe initiatieven ontplooien zoals bijvoorbeeld het idee van shop in shop. Detailhandel of recreatieve- en culturele diensten kunnen als een aanvulling dienen op de horeca in een strandpaviljoen of het aanbod van een watersportvoorziening.


Ook komt er een pilot waardoor er trampolines, volleybalveldjes en strandbedjes zonder vergunning geplaatst kunnen worden op een openbaar deel van het strand in vakken grenzend aan strandexploitaties.


Strandhuisjes dragen ook bij aan meer dynamiek tijdens het strandseizoen. Bovendien trekken ze een nieuwe groep bezoekers. Er is een enorme behoefte om de unieke belevenis van een paar dagen wonen en leven op het strand mee te maken. De huisjes staan van maart tot en met oktober op het strand.


Bestaande watersportpaviljoens krijgen de mogelijkheid om een drank- en horecavergunning aan te vragen. Het uitgangspunt is wel dat de horecafunctie gerelateerd is aan de hoofdbestemming watersport. Hierdoor blijft de diversiteit gehandhaafd;


Strand- en watersport:

Onder de vlag van Beachcity zal in samenwerking met evenementenorganisatoren, strandexploitanten, verenigingen en sportbonden worden gewerkt aan een jaarrond benutting van het sportstrand en het Beachstadion. Ook worden de voorkeurszones voor kitesurfen, golfsurfen en andere populaire watersporten uitgebreid. De strandpaviljoens ter hoogte van deze zones krijgen de mogelijkheid om waterscholen aan te laten sluiten en te faciliteren;


Toegankelijk strand:

Bij de Morales boulevard worden op enkele plaatsen extra trappen en een hellingbaan gerealiseerd zodat de verschillende niveaus van de boulevard goed in verbinding staan met het strand. Er komen betonpaden voor voetgangers richting zee;


Handhaving:

Versimpeling van regels op het strand wordt gerealiseerd door meer gebruik te maken van algemene regels die in de rest van de stad ook gelden, zoals opruimplicht, het hondenbeleid of de regels voor horecaondernemers. Ook zullen er specifieke regels door de raad worden vastgesteld, zoals het verbod op gemotoriseerde watersport en sporten die niet goed passen op de drukke stranden. Politie, brandweer en de betrokken stadsdelen zullen werkafspraken maken over de inzet van de gemeentelijke handhavingsorganisatie om het strand leefbaar en veilig te houden.


De Raad is aan zet

De strandnota is tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners, gebruikers, sporters en overige belangstellenden. Er is uitgebreid over wensen en ideeën gediscussieerd in de consultatieronde, waarbij de verscheidenheid in beleving een belangrijk uitgangspunt is. Het nieuwe beleid moet vanaf 2017 gaan gelden. Na deze zomer stelt de Raad de strandnota vast.

Link: http://denhaag.raadsinformatie.nl/document/3698477/2/RIS294701%20Strandnota%202017-2022%20%27Het%20strand%20is%20van%20iedereen%27
Topics:Beleid
Trefwoorden: kustgebieden, stranden, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...