Geplaatst op: 12-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Spanje, Griekenland, Nederland, Italië en Amerika de populairste huurautolanden

Spanje, Griekenland, Nederland, Italië en Amerika de populairste huurautolanden
Bron: Shutterstock

Met de start van de zomervakantie is iedereen benieuwd hoe de markt het precies doet. ANVR geeft met haar GfK Travelscan een mooi inkijkje in de markt maar ook autoverhuurvergelijkingsportal Happycar kan op basis van de reserveringen een indicatie geven van de ontwikkelingsrichting. Het gaat hier natuurlijk maar over een beperkt deel van de markt, over het algemeen vliegvakanties van mensen die daarna met de auto willen verder reizen.


Huurauto’s op vakantiebestemmingen zijn relatief goedkoop. Gemiddeld besteden Nederlanders op hun vakantie €92,59 aan een huurauto voor een periode van 11 dagen. Het laagste totale huurbedrag van een auto bedraagt €39,41 en is gehuurd in Malaga. Het hoogste bedrag is met €993,53 fors duurder waarvan de auto op Cairns Airport is gehuurd. De meerderheid van de boekingen vindt twee weken van tevoren plaats, dit varieert van het op de dag zelf boeken tot 368 van tevoren.



De top 5 van huurauto’s


1: Spanje

Gebaseerd op de database van www.HAPPYCAR.nl is Spanje de meest populaire bestemming voor Nederlanders (21,8%). Dit heeft te maken met het goede klimaat, stranden en veel Nederlanders die langs de Costa een tweede huis bezitten. Palma de Mallorca is met 17% van de boekingen de meest aantrekkelijke en goedkoopste bestemming voor Nederlanders. Nederlandse toeristen kunnen vanaf €4,- per dag een huurauto huren. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met in Ibiza en Tenerife (€4,- per dag). In Alicante wordt 5,5% van alle huurauto’s door Nederlanders geboekt. Het is populair onder de Nederlanders omdat vanuit deze plek eenvoudig een rondreis kan worden gemaakt. Deze stad ligt dicht bij Valencia en de eilanden Eivissa, Formentera en Palma de Mallorca. Toeristen kunnen in Alicante vanaf €4,- per dag een huurauto boeken.



2: Griekenland

Door de huidige economische situatie in Griekenland is het voor Nederlanders goedkoop om naar deze bestemming te reizen (11,8%). Door de economische crisis in Griekenland zijn met name de bestemmingen zoals Athene, Thessaloniki en Zakyntos voor de Nederlandse toeristen aantrekkelijk. Het eiland Rhodos is de meest populaire locatie om een auto te huren, 6,3% van alle auto’s die Nederlanders via Happycar huren wordt daar voor gemiddeld €9,- per dag gehuurd.


3: Nederland

Opvallend is de derde plek voor Nederland (10,6%) aangezien de meerderheid van de huurauto’s worden op de vliegvelden gereserveerd. Gemiddeld besteden Nederlanders €26,01 per dag aan een huurauto in eigen land. In vergelijking tot de buitenlandse boekingen liggen de binnenlandse bestedingen hoger. Dit heeft een verbinding met de sterke economische positie van Nederland ten opzichte van Zuid-Europa en de kortere reserveringsperiode voor een huurauto. Binnen Nederland hebben Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland en Groningen de laagste bestedingen aan huurauto’s in 2016. De huurprijzen in de afbeelding zijn de gemiddelde uitgave per Nederlander aan een huurauto per dag.



4: Italië

Als vierde bestemming worden in Italië (9,4%) de huurauto’s vooral gebruikt om het landschap te verkennen waarvan de meeste boekingen in het zuiden van Italië in de omgeving van Catania worden gedaan.


5: Amerika

Als laatste in de top vijf komt Amerika (6,2%) wat te maken heeft met de belangstelling voor Roadtrips. Nederlanders huren de meeste auto’s in Miami doordat ze tijdens hun verblijf ook andere kustplaatsen willen verkennen.


Over Happycar

HAPPYCAR (www.happycar.nl) is het grootste online huurautovergelijkingsportaal voor huurauto’s van Europa. Met meer dan 250 partners heeft het bedrijf uit Hamburg daarmee een van de grootste netwerken binnen de autoverhuur. HAPPYCAR werkt met haar partners samen op basis van een XML-Interface. Dit betekent dat er geen omleidingen naar externe webpagina´s zijn, maar dat de klant tijdens het boeken van de huurauto door HAPPYCAR wordt ondersteund.
Het Duitse instituut voor servicekwaliteit en N-tv beoordeelde in Mei 2016 de service van HAPPYCAR als ZEER GOED. Ter aanvulling werd onze prijs-kwaliteitsverhouding door TÜV Saarland in Mei 2016 ook als ZEER GOED beoordeeld. 

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, autohuur

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...