Geplaatst op: 11-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wat betekent een Brexit voor het Nederlands toerisme? Update!

Wat betekent een Brexit voor het Nederlands toerisme? Update!

Europa werd vanmorgen met een kater wakker. De Britse kiezer heeft voor een Brexit gekozen en Groot-Brittannië gaat de Europese Unie verlaten. Voorlopig gebeurt er nog niets want de opvolger van premier David Cameron mag de artikel 50-procedure aanvragen en dat zal pas in het najaar zijn. Dan hebben de Europese Unie en Groot-Brittannië nog twee jaar om uit elkaar te gaan. Vanuit de toeristische sector komen voorzichtig de eerste reacties binnen. Voor de Nederlandse toeristische sector staat er 860 miljoen euro op het spel. Volgens het ING Economisch Bureau ondervindt de Nederlandse economie schade van een Brexit, de bank verlaagt de groeiraming voor 2016 naar 1,8% (was 2,1%) en voor 2017 naar 1,3% (was 1,9%).


De World World Travel & Tourism Council (WTTC) benadrukt in een reactie dat het reizen van en naar Groot-Brittannië op de korte termijn niet zal veranderen. In de onderhandelingsperiode zal de wetgeving rond reizen van en naar Groot-Brittannië niet veranderen. David Scowsill, President & CEO, zei vandaag: "We bewegen ons richting een onzekere markt die ongetwijfeld druk op de toeristische sector zal geven. Aan de andere kant weten we dat onze sector veerkrachtig is en dat we ook deze uitdagingen aan kunnen.” De wisselkoers tussen de Euro en het Britse pond gaan wel een grote rol spelen. Wordt het Britse pond ten opzichte van de Euro flink duurder dan zullen Britten minder geneigd zijn naar het Eurogebied op vakantie te gaan omdat ze veel minder euro's voor hun ponden krijgen. Voor uitgaande touroperators biedt dat wel weer kansen omdat een vakantie voor ons in Groot-Brittannië veel goedkoper wordt.


ING bezorgd
Door de Brexit verlaagt ING Economisch Bureau de groeiramingen voor de Nederlandse economie voor 2016 naar 1,8% (was 2,1%). Consumenten zijn door de Brexit negatiever over de Nederlandse economie, waardoor ook de horeca en detailhandel minder hard zullen groeien. Ondanks dat het zwakkere pond een meevaller is voor Nederlandse toeristen die het Verenigd Koninkrijk bezoeken, zullen reizigers naar bestemmingen als de VS de verzwakking van de euro juist als nadelig ervaren. De toeristenbranche in Nederland ondervindt ook hinder van de lagere koers van het Britse pond, doordat de vele Britse toeristen minder te besteden hebben. Wanneer vakantiegangers hun eigen munt een stuk minder waard zien worden ten opzichte van de munt ter plekke, leidt dat tot minder uitgaven in het land van bestemming. Het kan er zelfs voor zorgen dat reizigers helemaal niet meer naar hun geplande bestemming toegaan. Ze zouden hun plannen kunnen wijzigen wanneer verblijf en lokale kosten ineens een stuk duurder uitpakken. Voor de meeste respondenten op de ING Vraag van Vandaag blijken wisselkoersen echter van weinig belang bij het kiezen van een vakantiebestemming. Het weer, de bezienswaardigheden ter plaatse en de afstand zijn bepalender factoren. Slechts 1 op de 6 vakantiegangers (16%) geeft aan dat de wisselkoers enige rol van betekenis speelt bij de vakantiekeuze. Lees hier de complete analyse van ING over de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse toeristenbranche.

Nederlandse horeca geraakt
Britten zijn relatief belangrijk voor de Nederlandse toerisme sector. Acht procent van de overnachtingen in Nederlandse hotels of B&B’s zijn door Britse reizigers. In Amsterdam, een populaire bestemming voor Britse vriendengroepen, is dit zelfs het dubbele (16%). Door het zwakkere pond en de economische tegenwind in hun land zullen Britten minder snel het kanaal oversteken voor hun vakantie of vrijgezellenweekend. Als de groei in de Nederlandse economie afzwakt ondervindt de horeca daar ook de gevolgen van. De consument zal minder snel een dagje uitgaan in eigen land of een restaurant bezoeken als lonen minder stijgen en de werkloosheid minder snel terugloopt.


Uitgaand toerisme naar Groot-Brittannië relatief klein

Voor het uitgaand toerisme vanuit Nederland zijn de gevolgen relatief beperkt. Groot-Brittannië staat met een aandeel van 5% in de totale Nederlandse vakantiemarkt op een zevende plaats met 860.000 vakanties van Nederlanders. Terwijl het Verenigd Koninkrijk goedkoper wordt na de ‘Brexit’, lijkt de animo om erheen te gaan per saldo zelfs iets af te nemen. Weliswaar geeft 3% van de respondenten op de Vraag van Vandaag aan nu naar het VK op vakantie te zullen gaan, maar een grotere groep van 5% heeft de Britse vakantieplannen juist afgeblazen na het 'Brexit'-referendum.


Grote belangen voor Nederlands inkomend toerisme

Op het inkomend toerisme zijn de belangen een stuk groter. Jaarlijks bezoeken 1,9 miljoen Britse toeristen ons land en realiseren 4,0 miljoen overnachtingen vooral in hotels (86%). Qua aantallen gasten staat Groot-Brittannië nog net op een tweede plaats, na Duitsland en op de voet gevolgd door België met een fractie minder gasten. Veruit de meeste Britse gasten verblijven in Noord-Holland (1,3 miljoen). Ook Zuid-Holland (276.000) en Noord-Brabant (109.000) zien nog relatief veel Britse gasten


Kijken we naar overnachtingen dan zijn de verschillen een stuk groter omdat Belgen langer dan Britten in ons land verblijven. België staat met 5 miljoen overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties fier op een tweede plaats, op ruime afstand gevolgd door de Britten die 4,0 miljoen overnachtingen in ons land realiseren. Brits inkomend toerisme levert Nederland jaarlijks 860 miljoen euro op.


En nu?

Het is natuurlijk niet gezegd dat al deze Britse toeristen na een scheiding van de Europese Unie zullen verdampen. Veel is afhankelijk van het scheidingsproces en vooral de sfeer waarin de onderhandelingen zullen plaatsvinden. Voor de Europese toeristische sector is het van groot belang van een vrij verkeer van toeristen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië gehandhaafd blijft. Vooral voor Nederland is dat van belang omdat Britten veelal voor een korte vakantie ons land bezoeken en die markt is niet gebaat bij een ingewikkelde toegang tot ons land.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: inkomend toerisme, uitgaand toerisme, groot-brittannie, engeland

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...