Geplaatst op: 22-06-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Vakantie splijt arm en rijk Nederland

Vakantie splijt arm en rijk Nederland
Dit jaar gaan minder Nederlanders niet op vakantie dan vorig jaar. Van alle Nederlanders gaat dit jaar 22% niet op vakanties, dat waren er vorig jaar nog 26%. Het aantal niet-vakantiegangers is daarmee weer terug rond het niveau van de jaren 2010-2012. De verschillen tussen de verschillende inkomensgroepen zijn evenwel aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van het NIBUD onder een kleine twaalfhonderd Nederlanders.


Van de Nederlanders met een bovenmodaal inkomen gaat slechts 8% niet op vakantie, bij een modaal inkomen is dat gestegen naar 20% maar bij mensen met een beneden modaal inkomen gaat 32% dit jaar niet op vakantie. Mensen met een beneden modaal inkomen geven ook significant minder geld uit aan de vakantie, meer dan de helft minder dan die met een boven-modaal inkomen.


Tabel 1: Aantal keren op vakantie naar inkomen

Bron: NIBUD, N = 1.187


Alleenstaanden gaan minder op vakantie

Opvallend is de grote groep alleenstaanden (43%) die zegt niet op vakantie te gaan. Ook mensen werklozen (44%) gaan stukken minder met vakantie. Ook bij ouderen (55-65 jaar) is de vakantiedeelname geringer (31% gaat niet) dan het gemiddelde. In alle inkomensgroepen signaleert het NIBUD in 2016 wel een toegenomen vakantievoornemen.


Financiën en gezondheid belangrijkste redenen op niet op vakantie te gaan

Redenen om niet op vakantie te gaan zijn de kosten (35%), andere uitgaven (24%), gezondheidsomstandigheden (10%) of sparen (9%). Zes procent houdt eenvoudigweg niet van vakantie. Mensen met een beneden modaal inkomen geven de kosten (42%) vaker aan als reden om niet op vakantie te gaan. Bij hen spelen ook gezondheidsproblemen (14%) een grotere rol.


Tabel 2: Redenen om niet op vakantie te gaan

Bron: NIBUD, N = 256


Nog veel vakanties niet geboekt

Er hangen nog heel wat vakanties boven de markt. Ruim dertig procent van de mensen die aangeven deze zomer op vakantie te gaan, hebben nog niet geboekt. Het aantal laatboekers is het grootst onder de 55 tot 65 jarigen, van hen heeft 44% nog niet geboekt. Jongeren (15-25 jaar en 25-35 jaar) hebben het vaakst al geboekt (80%). De duurdere vakanties worden over het algemeen langer van te voren geboekt.


Geen spijt van uitgaven

Maar weinig Nederlanders (14%) hebben spijt van het geld dat is uitgegeven aan de vakantie (het boeken van de aanstaande vakantie). Daarbij hebben mannen vaker spijt dan vrouwen, evenals mensen met een beneden modaal inkomen. Opvallend is verder dat hoe ouder men is, hoe minder spijt men heeft van de uitgaven aan de geboekte vakantie. Hier lijkt vakantie-ervaring het nemen van de juiste keuzes positief te beïnvloeden.


Zzp-ers hebben gewoon vakantiegedrag

Nu veel Nederlanders hun dienstverband hebben ingeruild voor een zzp-schap is het interessant om te kijken of ook ze qua vakantieplannen anders in het leven staan. Dat blijkt mee te vallen. Zzp’ers gaan niet vaker of minder vaak op vakantie dan andere Nederlanders. Wel hebben zij vaker nog niet geboekt op het moment van de afname van de vragenlijst, 43% heeft nog niet geboekt tegen 28% van de andere Nederlanders. Meer dan de helft van de zzp’ers spaart niet voor vakantie, omdat zij voldoende geld hebben of tegen die tijd kijken of er genoeg geld beschikbaar is.


Figuur 1: Vakantiefrequentie naar dienstverband

Bron: NIBUD


Armen gaan goedkoop op vakantie

Gemiddeld gaan we 15 dagen op vakantie. Hoe hoger het inkomen, hoe langer men op vakantie gaat. De uitgaven tijdens de vakantie zijn gemiddeld € 2.483,- per huishouden, de mediaan ligt op € 2.000,-. Dit betekent dat de helft van de respondenten minder dan € 2.000,- uitgeeft aan vakantie en de andere helft meer dan €2.000,-. Let wel, dit is per huishouden.


Het onderzoek

De dataverzameling is uitgevoerd door Survey Sampling International. De vragenlijst is ingevuld door 1.190 panelleden. De panelleden vormen een representatieve weergave van de beroepsbevolking van 18 tot 65 jaar. Het veldwerk is verricht in de laatste week van mei en de eerste week van juni, nadat de meeste mensen hun vakantiegeld hadden ontvangen.


Link: https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/vakantiegeld-enquete-2016-def.pdf
Trefwoorden: vakanties, onderzoek, inkomen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...