Geplaatst op: 30-05-2016
Auteur: Marc Gerlings

Saai of slimme combinatie? De quinoaroute

Saai of slimme combinatie? De quinoaroute

In korte tijd heeft quinoa als voedingsproduct de Westerse wereld veroverd. Enkele jaren geleden stond de pakken alleen bij gezondheidstypes in de keukenkast maar nu vind je het overal. Het is een product zoals graan of pasta en lijkt daarom niet erg spannend voor een route. Peru start een quinoaroute. Waarschijnlijk toch slim want het sluit goed aan op de toeristische regio rondom het Titicacameer.

Waar komen deze gezonde zaden eigenlijk vandaan? Hoe groeit het, hoe wordt het verwerkt en welke gerechten maken de Peruanen zelf met quinoa? Peru biedt alle antwoorden en met de aangekondigde ‘Ruta de la Quinua’ kan iedereen het binnenkort zelf gaan ontdekken.


Samenwerking met horeca en touroperators
De nieuwe route werd onlangs officieel gelanceerd tijdens het World Forum on Gastronomy Tourism in Lima. De quinoaroute wordt het eerste prototype van de World Tourism Organization (WTO) waarbij overheid, horeca en touroperators samenwerken om duurzame, culinaire, toeristische producten te ontwikkelen. Als het model van deze route staat, kan het ook in andere landen worden uitgerold.


Highlights en lokale leven
Een culinaire route is een nieuwe manier om een bestemming te leren kennen. Toeristen doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe bepaalde producten worden verbouwd en verwerkt. In Peru zullen de boeren met trots hun gewassen laten zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de regio én de beste gerechten, dus ook deze highlights worden opgenomen in de route.


Regio Puno hoofdleverancier
Peru is van oudsher hét quinoaland van Zuid-Amerika, waarbij Puno de belangrijkste quinoaregio is. Puno ligt in het zuidwesten van het land, rondom het Titicacameer, en is naast de belangrijkste quinoaleverancier een interessante toeristische regio. Het Titicacameer, één van de hoogstgelegen meren ter wereld met drijvende rieten Uros-eilanden, is een must bij een bezoek aan Peru. Vaak wordt dit gecombineerd met een bezoek aan de Quichua-indianen in de regio Puno.


Teelt
Quinoa is het belangrijkste culinaire product van Peru dat de laatste jaren de hele wereld verovert. In het land worden meer dan 3000 verschillende soorten verbouwd, zowel witte als rode en zwarte varianten. Het telen van quinoa gebeurt nog op de traditionele, biologische manier, waar vooral vrouwen zich mee bezighouden. Quinoa is een plant, waarvan niet de blaadjes, maar de eiwitrijke zaden worden gegeten. Deze zaden lijken op graankorrels en worden dan ook op die manier in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld als vervanging van rijst of couscous.
Trefwoorden: Peru, quinoa, route, marketing, toerisme

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...