Geplaatst op: 05-05-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Giro d’ Italia morgen van start in Apeldoorn

Giro d’ Italia morgen van start in Apeldoorn
Alberton Contador wint de Giro 2015, foto: William Perugini / Shutterstock.com
Op vrijdag 6 mei gaat in Apeldoorn de Giro 2016 met een tijdrit van start. Deze Italiaanse rittenkoers vertrekt na drie etappes in Gelderland op zondag 8 mei weer uit Nederland. Er worden ruim 460.000 bezoekers verwacht die samen bijna 9 miljoen euro besteden.


Zijne Majesteit de Koning is vrijdag 6 mei 2016 aanwezig bij de start van de 99e editie van de Giro d’ Italia in Apeldoorn. De Koning is aanwezig op de startlocatie, rijdt mee in een volgauto en woont de huldiging en prijsuitreiking bij.


Budget

De provincie Gelderland betaalt 5 miljoen euro, de etappesteden ieder 350.000 euro en de doorkomstgemeenten ieder 10.000 euro. Verder krijgt de organisatie een bijdrage vanuit VWS (2,5 miljoen euro) en draagt ook het bedrijfsleven (1 miljoen euro) bij met sponsoring en hospitality. Het totale organisatiebudget bedraagt 12,85 miljoen euro. Hierin zitten alle kosten opgenomen die bij de organisatie horen, dus van de hekken tot de catering en van de kleding van de vrijwilligers tot de werkzaamheden aan de weg. Dit budget is niet alleen voor de drie dagen wielrennen. Met deze middelen worden 99 dagen allerhande activiteiten rondom Fietsen, Gelderland en Gezondheid en Bewegen gefinancierd. In totaal meer dan 500 side events die hieruit mede mogelijk gemaakt worden.


Bezoekers

Uit haalbaarheidsonderzoek van de HAN blijkt dat de provincie brede opbrengsten de kosten ruim overstijgen. Hieruit blijkt dat de verwachting is dat er ruim 460.000 bezoekers op de start afkomen die samen bijna 9 miljoen euro besteden. Daarvan komt meer dan de helft uit Gelderland zelf, 38 procent uit de rest van Nederland en 8 procent uit het buitenland. Naar schatting 800 miljoen mensen kijken via media naar de Girostart. De economische impuls voor de provincie Gelderland wordt op 11,25 miljoen euro geschat.


Vliegwiel

De Giro wordt nadrukkelijk gebruikt als een vliegwiel voor een blijvend netwerk op het gebied van sport en economie, recreatie en toerisme. Maar bijvoorbeeld ook blijvende iconen, zichtbare herinneringen of een jaarlijks terugkerend onderdeel van het event. En natuurlijk de kennis die wordt opgedaan die we delen én borgen in de verschillende organisaties. De provincie investeert vijf miljoen euro in de van de Giro omdat het goed is voor de sport, goed voor recreatie en het toerisme en geeft een enorme ‘boost’ aan de Gelderse economie. Met een groot nationaal en internationaal mediabereik wordt Gelderland (en daarmee de steden, maar ook Nederland) als fietsprovincie stevig op de kaart gezet; voor wielrenners en mountainbikers maar vooral voor een hele grote groep toerfietsers uit heel Nederland en van over de hele wereld.


"Een evenement als dit levert bezoekers, bestedingen en bekendheid op. Dit is goed voor Nederland, de provincie, voor de regio en voor de betrokken steden. Uit eerdere grote wielerrondes in Nederland is gebleken dat er ook op lange termijn gunstige effecten zijn voor de economie, werkgelegenheid en naamsbekendheid,” schrijft de organisatie op haar site.


Initiatiefnemers

Giro Gelderland is een initiatief van de provincie Gelderland samen met de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Voor de Giro Gelderland is een projectorganisatie opgericht van ongeveer 60 mensen vanuit de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn en de provincie Gelderland en experts uit de verschillende vakgebieden die nodig zijn voor het organiseren van zo’n groot evenement. Zoals politie en veiligheidsexperts, marketing en sponsoring/hospitality, mobiliteits-verkeerskundigen. En natuurlijk werken er achter de schermen nog een heleboel mensen (1.300) vrijwillig mee.


Ritten

De Giro start in Apeldoorn op vrijdag 6 mei met een tijdrit. De start op de tweede dag is in Arnhem (Kerkplein) en de finish in Nijmegen(Oranjesingel). De doorkomst gemeenten tijdens die dag zijn: Renkum, Ede, Wageningen, Rhenen, Tiel, West Maas en Waal, Wijchen, Heumen, Berg en Dal (voorheen Groesbeek). Op zondag 8 mei start de Giro in Nijmegen (De Waag) en eindigt in Arnhem (Musis Sacrum). De doorkomstgemeenten op die dag zijn: Lingewaard, Westervoort, Zevenaar, Bronckhorst, Berkelland, Lochem, Zutphen, Brummen, Rheden. De toertocht die een week eerder werd verreden trok 5.500 deelnemers die een deel van het parcours aflegden.


Trefwoorden: sport, evenementen, sportevenementen, wielrennen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...