Geplaatst op: 04-04-2016
Auteur: Marc Gerlings

Fiets raakt connected

Fiets raakt connected

Na de auto maakt nog een vorm van mobiliteit helemaal verbinding met internet: de fiets. De consument kan door zijn smartphone al onderweg volledig de weg vinden in het grote aanbod van vrijetijdsactiviteiten. Nu is ook de fiets verbonden via deze verbinding. De Innovatie Award van de beroepsvereniging RAI gaat naar het track en trace systeem van AXA. Andere innovatie awards gaan naar een beter schakelsysteem voor e-bikes en naar riemaandrijving.

De winnaars:

Sparta / AXA Stenman: Sparta M8i met AXA connect module
Door een permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het nieuwe systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen.


De jury prijst de connectiviteit en ziet voor deze innovatie vele toekomstige toepassingen. Door deze eigentijdse ontwikkeling zijn Sparta en AXA Stenman erin geslaagd de eigenaar online met zijn fiets te verbinden.


SRAM Europe BV: SRAM RED eTAP
Met eTAP wordt moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is 100% draadloos, en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren.

Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme. De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door SRAM is ontwikkeld. De eTAP beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accu-pack dat is verwerkt in elke derailleur.


De jury is onder de indruk dat de eTAP 100% draadloos is en noemt de eTAP een pure innovatie die met recht de Fiets Innovatie Award 2016 wint.


Widek BV: CDS – Eco
Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Voor riemaandrijving is een snel groeiende interesse vanuit fietsproducenten en vanuit fietsliefhebbers.

Continental heeft een jaar geleden haar CDS-systeem op de markt gebracht; Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om economisch gunstige tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn. Een speciaal kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren.


De grote voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn: beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting, stil, schoon en onderhoudsarm.


Duidelijk oog voor productvernieuwing
Er waren dit jaar 27 inzendingen. De jury was blij met dit aanbod, de variatie en het niveau van de producten. Net als bij de verkiezingen van de laatste jaren waren er relatief veel inzendingen op het gebied van verlichting en fietsdragers; dit keer ontbraken echter producten op het gebied van kleding en gereedschappen.


De jury nomineerde zes inzendingen. Ondanks dat de innovaties van een zeer respectabel niveau waren, zag de jury gezien de geringe onderlinge verschillen in de mate van productvernieuwing, dit jaar geen aanleiding voor toekenning van een speciale ‘Golden Award’.


De uitreiking vond vandaag plaats tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Utrecht. Kijk voor meer informatie ook op www.fietsawards.nl.
Link: www.fietsawards.nl
Trefwoorden: fiets, recreatie, innovatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...